Λίγες οι πιθανότητες για Eurogroup αυτή την εβδομάδα

Λίγες οι πιθανότητες για Eurogroup αυτή την εβδομάδα

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Οι συζητήσεις του Brussels Group  που έχουν ξεκινήσει από χθες το βράδυ και συνεχίζονταν μέχρι αργά το απόγευμα του Σαββάτου χαρακτηρίζονται από μυστικότητα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ιδιαίτερα αλλά και υπόλοιποι θεσμοί έχουν συμφωνήσει να κρατήσουν την συγκεκριμένη προσέγγιση στο να γίνουν οι συζητήσεις χωρίς να γίνουν διαρροές και προσχέδια μέτρων και μεταρρυθμίσεων. Σκοπός ειναι να παρουσιαστεί μια ιδιαίτερα αναλυτική λίστα μεταρρυθμίσεων που να έχει συμφωνηθεί μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής πλευράς και η οποία να μπορει να πάρει το πράσινο το φως του Eurogroup που δεν βλέπουν να είναι εφικτό αυτή την εβδομάδα και πολύ πιθανό ούτε την επόμενη, καθώς ο όγκος δουλειάς που πρέπει να καλυφθεί είναι αρκετά μεγάλος όπως λένε ευρωπαίοι αξιωματούχοι στη Κ ενώ η δημοσιονομική κατάσταση φαίνεται να είναι χειρότερη απ'οτι αναμένονταν. 

Ένας από τους λόγους που το  Eurogroup  δεν θα πρέπει να συγκληθεί άμεσα όπως τονίζουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι ότι η λίστα που θα παρουσιαστεί αυτή την φορά πρέπει να είναι όσο πιο συγκεκριμένη γίνεται. Οι εταίροι έχουν ξεκαθαρίσει ότι αναμένουν χρονοδιαγράμματα, πίνακες και αναλυτικά στοιχεία. 

Συγκεκριμένες ημερομηνίες για το πότε θα περάσει ο κάθε νόμος από την βουλή και πόσο χρόνος χρειάζεται για την εφαρμογή του. “Αυτό θα εντυπωσιάσει τους υπουργούς οικονομικών του Eurogroup και όχι ωραία λόγια που κανένας δεν θέλει τώρα να ακούσει” λέει αξιωματούχος που τονίζει ότι όσο πιο συγκεκριμένη είναι η λίστα τόσο πιο πιθανό είναι να την δεχτούν και οι υπουργοί οικονομικών την Ευρωζώνης. 

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνιζαν στην "Κ" ότι για να υπάρξει αυτή η ιδιαίτερα αναλυτική λίστα που θα ικανοποιήσει και τους 17 υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης προϋποθέτει ότι στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια θα έχουν καλύψει ένα μεγάλο μέρος των τεχνικών συζητήσεων πάνω στις οποίες θα δουλέψει το Brussels group. Οι δυο αυτές διαδικασίες δεν είναι ξεχωριστές αλλά αλληλένδετες. 

Οι συζητήσεις όμως στη Αθήνα δεν έχουν φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο, μάλλον το αντίθετο. Μέλη των θεσμών περιγράφουν μια τρομερά αργή διαδικασία με τη ελληνική πλευρά να μην είναι συνεργάσιμη ούτε στη παροχή στοιχείων ούτε στο να λαμβάνουν αποφάσεις για τα διαφορά θέματα που έχουν προκύψει τις δυο εβδομάδες που βρίσκονται τα τεχνικά κλιμάκια στη Αθήνα. Ενδεικτικό ειναι οτι ενώ αναμένονταν ομάδες τεχνικές να βρίσκονται stand by στο υπουργείο οικονομικών σήμερα για να δουλέψουν με τα κλιμάκια των θεσμών δεν βρίσκονταν στις θέσεις τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή