Εργοτάξιο ο Πειραιάς λόγω επέκτασης τραμ

Εργοτάξιο ο Πειραιάς λόγω επέκτασης τραμ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε… εργοταξιακό κλοιό βρίσκεται από χθες ακόμα ένα σημαντικό κομμάτι του Πειραιά. Αιτία, η επέκταση των εργασιών για την κατασκευή της διαδρομής του τραμ, για την εξυπηρέτηση των οποίων τέθηκαν χθες σε ισχύ νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Το έργο παρουσιάζει ήδη ένα έτος καθυστέρηση με μια μάλλον ανεπαρκή αιτιολόγηση.

Η επέκταση της γραμμής του τραμ από το ΣΕΦ προς τον Πειραιά έχει συνολικό μήκος 5,4 χλμ. (3,1 χλμ. προς Πειραιά και 2,3 από Πειραιά). Θα περιλαμβάνει 7 στάσεις στη διαδρομή εισόδου και 5 στάσεις στη διαδρομή εξόδου.

Η κατασκευή του έργου ξεκίνησε το 2013 και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα έπρεπε να παραδοθεί τον Φεβρουάριο του 2015 (2,5 χρόνια). Ομως τελικά το έργο θα χρειαστεί 3,5 χρόνια για να ολοκληρωθεί, όπως προκύπτει από την παράταση ενός έτους που έδωσε τον Δεκέμβριο η Αττικό Μετρό στην ανάδοχο εταιρεία Θεμέλη ΑΤΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ευθύνη για την καθυστέρηση αποδόθηκε σε τρίτο μέρος (συγκεκριμένα στον δήμο Πειραιά, για την απουσία ολοκληρωμένης κυκλοφοριακής μελέτης, παρότι ο δήμος δεν είναι ευθέως συμβαλλόμενος με την Αττικό Μετρό ή τον κατασκευαστή). Παρ’ όλα αυτά ενδέχεται να γεννήσει οικονομικές απαιτήσεις από πλευράς του αναδόχου σε βάρος της Αττικό Μετρό.

Ενδιαφέρον είναι επίσης το γεγονός ότι η ισχύς των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που τέθηκαν χθες σε εφαρμογή ξεπερνά κατά ένα εξάμηνο την παράταση που έχει λάβει ο κατασκευαστής (Σεπτέμβριος 2016 έναντι Φεβρουαρίου 2016). Οι νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αφορούν κυρίως την περιοχή του Νέου Φαλήρου και περιλαμβάνουν:

• Την τμηματική διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην αριστερή λωρίδα της οδού Εθνάρχου Μακαρίου, από το ύψος της συμβολής της με την οδό Καραολή και Δημητρίου (έως 300 μ.), στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πειραιά.

• Την πλήρη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, με εξαίρεση τις συγκοινωνίες, στον συνδετήριο κλάδο εξόδου της οδού Εθν. Μακαρίου προς την οδό Μικράς Ασίας, ρεύμα κυκλοφορίας προς Πειραιά.

• Την τμηματική διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στον συνδετήριο κλάδο της οδού Εθν. Μακαρίου με την οδό Παναγίας Μυρτιδιώτισσας, από το αριστερό άκρο του οδοστρώματος, σε μήκος 90μ., στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Μικρολίμανο.

• Την τμηματική διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη δεξιά λωρίδα της λεωφόρου Ποσειδώνος – Μικράς Ασίας, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ζερβού και Γρ. Λαμπράκη, ρεύμα κυκλοφορίας προς Πειραιά. Κατά την ανωτέρω διακοπή η έξοδος της Μ. Ασίας προς την οδό Πειραιώς θα παραμείνει ανοιχτή.

• Την απαγόρευση του προσπεράσματος επί των οδών Εθν. Μακαρίου και λεωφόρου Ποσειδώνος – Μ. Ασίας.

Καθυστερήσεις παρουσιάζει και ο διαγωνισμός για την προμήθεια νέων συρμών του τραμ (60,2 εκατ. ευρώ), λόγω προσφυγών των εταιρειών που συμμετάσχουν. Η καθυστέρηση ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την έγκαιρη παράδοση των συρμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή