Χαστούκι Ολάντ, νίκη Σαρκοζί, χαμένη Λεπέν

Χαστούκι Ολάντ, νίκη Σαρκοζί, χαμένη Λεπέν

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Σημαντική νίκη στον δεύτερο γύρο των νομαρχιακών εκλογών κατήγαγε το κεντροδεξιό UMP του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί, καταφέρνοντας την Κυριακή πραγματικό «πολιτικό χαστούκι» στους Σοσιαλιστές του προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Την ίδια στιγμή, παρά τις προσδοκίες τους, οι υποψήφιοι νομάρχες του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (FN) της Μαρίν Λεπέν δεν πέτυχαν το «εθνικό στοίχημά» τους, αποτυγχάνοντας να αναδείξουν μέλος τους ως επικεφαλής νομού.

Η Δεξιά ελέγχει έτσι 66 νομούς και η Αριστερά μόλις 33. Μέχρι την Κυριακή, η Αριστερά ήλεγχε 61 νομούς και η Δεξιά 40, ενώ η απόλυτη ισοψηφία στον νομό της Βοκλίζ θα σημάνει τη διενέργεια τρίτου γύρου.

Υστερα από τις περυσινές δημοτικές εκλογές, τις ευρωεκλογές και τις εκλογές για τη Γερουσία το 2014, η σοσιαλιστική κυβέρνηση υπέστη την Κυριακή την τέταρτη κατά σειρά ήττα της στις κάλπες, με την επόμενη δοκιμασία, αυτή των τοπικών εκλογών του Δεκεμβρίου, η οποία είναι και η τελευταία πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2017, να αναμένεται και αυτή δύσκολη.

Σύμβολο της ήττας αποτελεί η εκλογή νομάρχη από το UMP στη γενέτειρα και πολιτικό «φέουδο» του προέδρου Ολάντ, την Κορέζ.

Εθνικό Μέτωπο

Παρότι το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο εδραίωσε τη θέση του ως κεντρικού παίκτη του πολιτικού σκηνικού, το κόμμα έχασε το στοίχημα που είχε βάλει και αφορούσε την εκλογή τουλάχιστον δύο νομαρχών.

Το κόμμα της Μαρίν Λεπέν –και η συνεργαζόμενη Λέγκα του Νότου– ανέδειξε, όμως, 66 νομαρχιακούς συμβούλους, γεγονός που ενισχύει τις ελπίδες του κόμματος για καλή εμφάνιση στις τοπικές εκλογές του Δεκεμβρίου.

Σαρκοζί

Τις δάφνες της νίκης της Κεντροδεξιάς έδρεψε ο πρώην πρόεδρος Σαρκοζί, ο οποίος επιδιώκει με κάθε τρόπο να υπογραμμίσει ότι η Δεξιά ξεπέρασε –χάρη σε αυτόν– τις αδελφοκτόνους έριδες της περιόδου 2012-14.

Την ανάλυση αυτή αμφισβήτησαν, πάντως, οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του Σαρκοζί, όπως ο Μπρουνό Λεμέρ. «Η επιτυχία μας αποκαλύπτει την αηδία των ψηφοφόρων με τους Σοσιαλιστές και δεν πρέπει να δώσει αφορμή για θριαμβολογίες», ισχυρίστηκε ο κ. Λεμέρ.

Την «αδιαμφισβήτητη νίκη» του UMP αναγνώρισε χθες από το Μέγαρο Ματινιόν ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, μνημονεύοντας την «πολυδιάσπαση» της Αριστεράς. Στις δηλώσεις του, ο κ. Βαλς απηύθυνε προειδοποίηση προς τις δημοκρατικές δυνάμεις για τη σημαντική άνοδο της Ακροδεξιάς, τα ποσοστά της οποίας χαρακτήρισε «υπερβολικά ενισχυμένα».

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος Ολάντ δεν επέλεξε να επιρρίψει ευθύνες στον πρωθυπουργό του για τη δεινή ήττα των Σοσιαλιστών, όπως είχε κάνει μετά τις δημοτικές εκλογές, ζητώντας την παραίτηση του τότε πρωθυπουργού Ζαν-Μαρκ Ερό. Τελικό συμπέρασμα των εκλογών, σύμφωνα με την έγκριτη Journal du Dimanche, πρέπει να θεωρηθεί η τριχοτόμηση της εκλογικής «πίτας», με το FN να σημειώνει ποσοστό ρεκόρ με 25,2%, πολύ κοντά στο κεντροδεξιό UMP με 28,7% και τους Σοσιαλιστές να ακολουθούν με 21,5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή