Harrison Ford: Ο επτάψυχος σταρ

4' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oταν οι επισκέπτες ενός γηπέδου γκολφ στη Σάντα Μόνικα είδαν στις 5 Μαρτίου, τρομοκρατημένοι, ένα μονοκινητήριο vintage αεροπλάνο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου να κατευθύνεται προς το μέρος τους και τελικά να πέφτει «ξυρίζοντας» κάμποσα δέντρα, δεν πίστευαν ότι ο πιλότος του θα μπορούσε να βγει ζωντανός από τα συντρίμμια του. Δεν γνώριζαν όμως ότι στο πιλοτήριο βρισκόταν ο Χάρισον Φορντ, ο οποίος ανασύρθηκε με κατάγματα στη λεκάνη, στον αστράγαλο και ελαφρά τραύματα στο κεφάλι. Γιατί, αν ξέρει κάτι καλά ο 72χρονος Φορντ, αυτό είναι να επιβιώνει.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Αμερικανός σταρ αναδεικνυόταν νικητής τη στιγμή που όλοι στοιχημάτιζαν για το αντίθετο. Ως μαθητής ήταν ντροπαλός, συνεσταλμένος και εσωστρεφής, τον ενδιέφεραν οι κοινωνικές επιστήμες και ο μοντελισμός. Γι’ αυτό και έπεφτε συνεχώς θύμα των νταήδων συμμαθητών του, που σχεδόν καθημερινά τον χτυπούσαν και τον κορόιδευαν. «Δεν ήξερα πώς να τους διαχειριστώ, οπότε το υπέμενα, αλλά τελικά εγώ επιβίωσα και τα πήγα καλύτερα από τους μπάσταρδους», έχει πει. Οσο για τον κινηματογράφο; Τότε δεν τον ενδιέφερε ιδιαίτερα. Πήγαινε σινεμά μόνο στα ραντεβού του με κορίτσια, γιατί ήταν φθηνά και… σκοτεινά.

άπως έτσι, αντίθετα με όλες τις προβλέψεις δηλαδή, κατάφερε να επιβιώσει και στο Χόλιγουντ. Ως νέος ηθοποιός έφτασε στο Λος Αντζελες με όνειρα. Είχε ανακαλύψει την κλίση του στην υποκριτική στο κολέγιο, από όπου είχε αποβληθεί τρεις μέρες πριν από την αποφοίτηση γιατί δεν είχε παραδώσει εγκαίρως τη διπλωματική του! Ομως ο δρόμος για την ηθοποιία δεν ήταν σπαρμένος με ροδοπέταλα. Αναγκάστηκε να εργάζεται ως μαραγκός για να συμπληρώνει το εισόδημά του και να προσφέρει τα απαραίτητα στην οικογένειά του: στη σύζυγό του (και αγαπημένη του από το κολέγιο) Μέρι Μαρκάρντ και στα δύο τους παιδιά. Σύντομα έγινε γνωστός ως ο «μαραγκός των διασήμων».

Η πρώτη του, μάλλον «δειλή» εμφάνιση, το 1973 στο «American Graffiti» του Τζορτζ Λούκας (ο οποίος τελικά αποδείχθηκε και το γούρι του) ήταν η αρχή, αλλά είχε μεγάλο αγώνα μπροστά του. Υπέγραψε συμβόλαιο με την Columbia για δεύτερους ρόλους κι έπειτα με τη Universal, αλλά για αρκετά χρόνια έμεινε στην αφάνεια. Οι επικεφαλής των στούντιο του έλεγαν να επιστρέψει στην πρωινή του δουλειά, γιατί δεν θα τα κατάφερνε στον κινηματογράφο. Ενας από τους πιο καλούς πελάτες του ως μαραγκού όμως, ο Φράνσις Φορντ Κόπολα, τον προσέλαβε να παίξει έναν μικρό ρόλο στο «Αποκάλυψη τώρα». Και η μέρα που ο Τζορτζ Λούκας τον συνάντησε τυχαία στο σπίτι του Κόπολα και του πρότεινε να αναλάβει το ρόλο του Χαν Σόλο στο «Star Wars» ήταν η τυχερή του.

Από τότε, όμως, ο Χάρισον Φορντ δούλεψε πολύ, αθόρυβα και μεθοδικά, για να γίνει ο σημερινός διεθνούς βεληνεκούς σταρ, με περιουσία 195 εκατομμυρίων δολαρίων και δεκάδες εμπορικές -αλλά και καλλιτεχνικές- επιτυχίες που έχουν κάνει τζίρο περισσότερα από 1,5 δισ. δολάρια στο αμερικανικό box office. Από το «Star Wars» μέχρι το τρομερό σερί των ταινιών «Ιντιάνα Τζόουνς», το «Blade Runner», τον «Μάρτυρα εγκλήματος», για τον οποίο προτάθηκε για Οσκαρ (1985), το «Εργαζόμενο κορίτσι» και το «Air Force One», παραμένει ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους ηθοποιούς. Οπως φαίνεται, είχε φυσικό ταλέντο όχι μόνο στην υποκριτική, αλλά και στο να επιμένει – και να νικά.

Τρεις γάμοι, πέντε παιδιά

Ο Χάρισον Φορντ έκανε τρεις γάμους. Ο δεύτερος μάλιστα συζητήθηκε πολύ, καθώς ήταν με τη σεναριογράφο Μελίσα Μάθισον, διήρκεσε 17 χρόνια και το διαζύγιο, το 1999, του κόστισε 75 εκατομμύρια δολάρια – το ακριβότερο έως τότε στο Χόλιγουντ. Συνολικά έχει πέντε παιδιά – δύο από την πρώτη του σύζυγο, δύο από τη δεύτερη και ένα από την τρίτη, Καλίστα Φλόκχαρτ, γνωστή από τη σειρά «Ally McBeal», η οποία είχε ήδη υιοθετήσει τον γιο της, Λίαμ, πριν τον γνωρίσει. Από το 1999 που χώρισε τη Μάθισον και μέχρι το 2002 που γνώρισε τη Φλόκχαρτ στις Χρυσές Σφαίρες εκείνης της χρονιάς, ήταν η μοναδική περίοδος που ο Φορντ έζησε σαν πλεϊμπόι. Του έχουν «χρεώσει» σύντομες περιπέτειες με τη Λάρα Φλιν Μπόιλ και τη Μίνι Ντράιβερ – όλες κατά πολλά χρόνια νεότερές του. Μια ζωή γεμάτη ανατροπές, λοιπόν. Και να σκεφτεί κανείς πως στο Χόλιγουντ θεωρείται… βαρετός, στρυφνός και ξεροκέφαλος.

Σήμερα μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα στην έπαυλή του στο Λος Αντζελες, το ράντσο του στο Γουαϊόμινγκ και το διαμέρισμά του στη Νέα Υόρκη. Προτιμά τη φύση και την απομόνωση από τα λαμπερά πάρτι, δεν του αρέσουν οι συνεντεύξεις, σπάνια χαμογελά όταν φωτογραφίζεται, δεν έχει προσωπικό γυμναστή, δεν ακολουθεί ειδικές δίαιτες, ασχολείται με τη ΜΚΟ «Conservation International» για την προστασία της φύσης, την οποία έχει ιδρύσει και αρνείται να χρησιμοποιήσει τη διασημότητά του για να προωθήσει τους σκοπούς της. «Χρησιμοποιώ το σταριλίκι για να βρω τραπέζι σε ένα εστιατόριο ή να κλείσω ραντεβού με κάποιο γιατρό. Δεν θέλω να γίνω ένας σταρ-εκπρόσωπος των καλών σκοπών για τους οποίους θα δουλεύω στα παρασκήνια».

Οταν τον ρωτούν για τη βιομηχανία του θεάματος, απαντά: «Δεν έχω ιδέα, εγώ απλώς δουλεύω εδώ». Δεν τον ενδιαφέρει να μπει στο επιχειρηματικό κομμάτι της δουλειάς. «Δεν ήθελα ποτέ να αποκτήσω εταιρεία παραγωγής. Κατά καιρούς δουλεύω κάποια ταινία, αλλά με συνεταίρους που είναι διατεθειμένοι να πηγαίνουν κάθε μέρα στο γραφείο. Εγώ δεν είμαι. Παίρνω στα σοβαρά αυτό που κάνω, αλλά δεν παίρνω πολύ στα σοβαρά τον εαυτό μου».

Τώρα ετοιμάζεται να παίξει στο σίκουελ του «Star Wars», που θα βγει στις αίθουσες στα τέλη του 2015, ενώ φήμες κυκλοφορούν και για τη συνέχεια του «Blade Runner». «Η σύνταξη είναι για τους γέρους», λέει, παρότι κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του νέου «Star Wars», το καλοκαίρι, είχε σπάσει το πόδι του και χρειάστηκε αρκετό χρόνο ανάρρωσης μέχρι να επιστρέψει στα γυρίσματα. «Είμαι ακόμα δραστήριος. Εχω ένα μικρό παιδί και τρία εγγόνια και θέλω να τα δω να μεγαλώνουν. Απολαμβάνω τη ζωή μου». Οσο για τα σχόλια ότι είναι στρυφνός; «Είμαι ένας πιο γλυκός Χάρισον Φορντ πια. Είμαι δύσκολος; Μπορεί. Αλλά συχνά με παρεξηγούν. Ημουν πάντα ένας ανεξάρτητος μπάσταρδος, οπότε, αν είμαι δύσκολος, ας με λένε δύσκολο. Δεν έχω πρόβλημα με αυτό…» drakoulaki

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή