Drummond Money-Coutts: Ο διάσημος σταρ των ψευδαισθήσεων

Drummond Money-Coutts: Ο διάσημος σταρ των ψευδαισθήσεων

5' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εκποµπή του 29χρονου Αγγλου, γόνου αριστοκρατικής οικογένειας, στο National Geographic Channel συναρπάζει εκατοµµύρια τηλεθεατές και η πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα µάς έδωσε την ευκαιρία να συζητήσουµε για τα όρια µεταξύ µαγείας και πραγµατικότητας.

Αναγνωρίζεται διεθνώς ως ένας από τους κορυφαίους µάγους. Εχει εµφανιστεί µπροστά στη βασίλισσα της Αγγλίας, προσκαλείται τακτικά σε ιδιωτικά πάρτι ηθοποιών του Χόλιγουντ και γυρίζει τον κόσµο, από την Αφρική έως την Ινδία, ερευνώντας την επίδραση της µαγείας στην κοινωνία. O Drummond Money-Coutts (DMC) έχει κάνει σκοπό της ζωής του να ενηµερώνει από την τηλεόραση για τις προλήψεις και τις δεισιδαιµονίες που εξακολουθούν να µαστίζουν τον κόσµο. Γόνος αριστοκρατικής οικογένειας, πρώην τραπεζιτών της βασιλικής οικογένειας, και διάδοχος της βαρωνίας Latymer (δηλαδή λόρδος εν αναµονή, µόλις αποβιώσει ο πατέρας του Crispin Money-Coutts), έλαβε την καλύτερη εκπαίδευση στο κολέγιο Eton. Αλλά αφοσιώθηκε στο πάθος του. Πριν από δυόµισι χρόνια κινδύνεψε να σκοτωθεί κατά τη διάρκεια αποτυχηµένης απόδρασης τύπου Χουντίνι, ενώ βρισκόταν δεµένος στην τροχιά δύο αυτοκινήτων που έτρεχαν καταπάνω του. Το επιχείρησε ξανά, αυτήν τη φορά µε επιτυχία, για την τηλεοπτική του εκποµπή «Beyond Magic with DMC» στο National Geographic Channel, που προβάλλεται από τον ΟΤΕ TV. Εδώ και πολλά χρόνια πρωτοστατεί σε φιλανθρωπικές εκστρατείες – το 2011 η καµπάνια του για τους άστεγους του Λονδίνου συγκέντρωσε πάνω από 250.000 λίρες. 

Τι είναι η µαγεία; Ο Roald Dahl έλεγε ότι όσοι δεν πιστεύουν στη µαγεία δεν θα τη βρουν ποτέ. Eίναι ό,τι εµείς θέλουµε να είναι. Εάν βλέπουµε µαγεία στη µουσική ή στην ποίηση, υπάρχει. Εάν τη βλέπουµε σε ένα τρικ µε µια τράπουλα, πάλι υπάρχει.

Και εάν πιστεύουµε στον Αγιο Βασίλη; ∆εν νοµίζω ότι ισχύει συγκεκριµένα για τον Αγιο Βασίλη. Αλλά υπάρχουν πράγµατα στα οποία πιστεύουµε, ενάντια στις ενδείξεις. Η επίδραση πλασέµπο έχει αποδειχθεί πολλές φορές.

Tα µαγικά σας κόλπα είναι πλασέµπο; Ισως εµπεριέχουν και αυτό το στοιχείο.

Οι γονείς σας απογοητεύτηκαν που γίνατε µάγος; Είχαν µια φυσιολογική ανησυχία, όπως θα είχαν όλοι οι γονείς εάν το παιδί τους τους έλεγε ότι θα ακολουθήσει το τσίρκο της πόλης. Οµως εγώ ποτέ δεν αµφέβαλα για το σχέδιό µου. Ο,τι καταπληκτικό µού συµβαίνει τώρα είναι αποτέλεσµα υποµονής και σκληρής δουλειάς, µετά από πολλά χρόνια εµφανίσεών µου σε φρικτά πάρτι και νυχτερινά κλαµπ.

Τι σας ώθησε να αφοσιωθείτε στα µαγικά; Ηµουν ένα αρκετά δυστυχισµένο παιδί στο οποίο τα µαγικά πρόσφεραν διέξοδο. Και όταν άρχισα να αντιλαµβάνοµαι τα µυστικά και τις τεχνικές, αντί να αποθαρρυνθώ, δηµιουργήθηκε µέσα µου µεγαλύτερη επιθυµία να ψάξω για το µικρό, πραγµατικά µαγικό κοµµάτι.

Το έχετε βρει µετά από τόσα χρόνια; Εχω πλησιάσει πολύ.

Ενας µάγος γεννιέται ή γίνεται; ∆εν νοµίζω ότι κάποιος µπορεί να γεννηθεί µάγος περισσότερο από ό,τι µπορεί να γεννηθεί πιανίστας. Αυτό µε το οποίο γεννιέσαι είναι η εµµονή και η αγάπη που σε «κρατάνε» όλα τα χρόνια της εξάσκησης. Μόνο όσοι ιδεοληπτικά πασχίζουν να κάνουν κάτι σωστά µπορούν να τα καταφέρουν. ∆εν υπάρχει σύντοµος δρόµος για να παίξει κάποιος Τσαϊκόφσκι.

Χρειάζονται υπερφυσικές ικανότητες; ∆εν έχω δει ποτέ τίποτα που στο δικό µου µυαλό θα µπορούσε να θεωρηθεί «υπερφυσικό», αν και θα το ήθελα πολύ. Οσοι υποστηρίζουν ότι είναι σε θέση να προβλέψουν το µέλλον ή… το αγαπηµένο χρώµα της ζακέτας κάποιου που έχει πεθάνει χρησιµοποιούν τα ίδια τρικ µ’ εµάς.

«∆ιαβάζουν» το µυαλό µας; Σε ένα «µαγικό» πλαίσιο το διάβασµα του µυαλού είναι η ψευδαίσθηση του διαβάσµατος του µυαλού. Μπορεί να γίνει µε χαρτιά τράπουλας, µε λέξεις, µε αριθµούς.

Η τεχνολογία αλλάζει τον τρόπο που αντιλαµβανόµαστε τα µαγικά; Ενώ πνιγόµαστε στην πληροφόρηση, διψάµε για λίγο µυστήριο περισσότερο από ποτέ. Η τεχνολογία, πάντως, παίζει ρόλο. Κυκλοφορούν πολλά gadgets τύπου James Bond.

Ο Χάρι Χουντίνι θα ήταν θρύλος στην εποχή µας ή θα είχε αποµυθοποιηθεί; Θα ήταν µεγαλύτερος θρύλος! Hταν ένας από τους πρώτους παγκόσµιους super stars και ενορχηστρωτής της δικής του δηµοσιότητας. Συνήθιζε να λέει φτιαχτές ιστορίες στους δηµοσιογράφους και να προκαλεί συζητήσεις γύρω από το άτοµό του.

Τι πήγε λάθος όταν επιχειρήσατε να τον µιµηθείτε; Ηταν σαν τα αεροπορικά δυστυχήµατα όπου µια σειρά από µικρά προβλήµατα συντελούν σε µια µεγάλη καταστροφή. Εβρεχε, τα σχοινιά ήταν λάθος, δεν είχα προετοιµαστεί αρκετά. Για µήνες µετά δεν µπορούσα να κοιµηθώ τα βράδια.

Ο πολιτισµός µας είναι ευάλωτος στη µαγεία; Υπάρχει τεράστιο πρόβληµα µε τα µέντιουµ. Βρίσκουν πλούσιους και ευπρόσβλητους ανθρώπους και συλλέγουν πληροφορίες υποκλέπτοντας emails και ψάχνοντας στα σκουπίδια. Εάν είσαι ικανός να ενσταλάξεις το φόβο σε ανθρώπους, µπορείς να πετύχεις τα πάντα. 

Εσείς εξηγείτε στον κόσµο τα µαγικά τρικ σας; Οχι. Για µένα το σηµαντικότερο στα µαγικά είναι ότι δίνουν ελπίδα στον κόσµο ότι υπάρχει κάτι περισσότερο.

Και ας είναι ψέµα; Ενα πολύ όµορφο ψέµα όµως. Εάν παρακολουθούσατε ένα συγκινητικό µπαλέτο, θα θέλατε να δείτε µετά τα πληγωµένα πόδια της µπαλαρίνας;

Χρησιµοποιείτε περισσότερο την ψυχολογία ή τα µαθηµατικά; Στα µαγικά κάνεις αυτό που έχει σηµασία να µην έχει σηµασία και αυτό που δεν έχει σηµασία να µοιάζει σηµαντικό. 

∆εν είναι λίγο περίεργη η δουλειά του µάγου για έναν ενήλικο; Είναι µια γελοία δουλειά και γι’ αυτό προσπαθώ να της δώσω βαθύτερο νόηµα.

Εχετε µελετήσει τη µαγεία στον ελληνικό πολιτισµό; Ολη η ελληνική µυθολογία είναι γεµάτη µαγεία. Ο Ερµής µπορούσε να πετάξει και ο ∆ίας να µεταµορφωθεί. Εχω κι εγώ µια σχέση µε την Ελλάδα. Η προ-προ-θεία µου Mercy είχε έρθει στην Κρήτη µε τις αγγλικές µυστικές υπηρεσίες στον Β΄ Παγκόσµιο Πόλεµο, ερωτεύτηκε έναν Ελληνα ψαρά και η οικογένειά της την αποκλήρωσε. Είναι µια όµορφη ιστορία που έµαθα πρόσφατα όταν συναντηθήκαµε µε όλα µου τα ξαδέρφια από την Ελλάδα στο σπίτι του πατέρα µου στην Ισπανία. Ο ξάδερφός µου Γιάννης Σειραδάκης είναι αστροφυσικός στο Πανεπιστήµιο της Θεσσαλονίκης.  

Μήπως πρέπει να δώσετε στους Ελληνες συγγενείς σας µέρος της περιουσίας σας; ∆υστυχώς, δεν έχουµε πια περιουσία, διότι µια πρόγονός µας δώρισε όλη την κληρονοµιά της σε καταφύγια αστέγων στην Αγγλία και ένας άλλος στην κατά 40 χρόνια νεότερη γυναίκα του. Εχουµε µόνο δύο θαυµάσια ξύλινα τεράστια σεντούκια που κάποτε, µαζί µε άλλα 12, περιείχαν το ασήµι της οικογένειας. ∆ύο άδεια κουτιά.

Γιατί νιώθετε την ανάγκη να κάνετε φιλανθρωπία; ∆εν πρέπει να βαστάς την καλή τύχη για τον εαυτό σου.

Θα χρησιµοποιήσετε τον τίτλο σας όταν αποβιώσει ο πατέρας σας; ∆εν το έχω σκεφτεί. Λόρδος DMC;

Τι γράφει το τατουάζ στο κεφάλι σας; ∆εν είµαι πολύ θρησκευόµενος, αλλά λατρεύω τα σοφά αποφθέγµατα. Πριν από µερικά χρόνια κατέληξα σε τρεις φράσεις που µε αντιπροσωπεύουν: Μείνε αληθινός στα όνειρα που κρατάς στην καρδιά σου, αγάπα όλους όσοι σου δείχνουν καλοσύνη, πίστευε ότι όλα είναι δυνατά. Οι τρεις λέξεις λοιπόν στο κεφάλι µου είναι κουράγιο, αγάπη και πίστη, γραµµένες στα Ινδικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή