Μάχη με τα ύδατα του Στρυμόνα

Μάχη με τα ύδατα του Στρυμόνα

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα κάμπου στον νομό Σερρών έχουν ήδη πλημμυρίσει από τα νερά του ποταμού Στρυμόνα. Εχουν κινητοποιηθεί οι κάτοικοι, οι δημοτικές αρχές, ακόμα και ο στρατός για τη συγκράτηση των υδάτων, που έχουν σπάσει αναχώματα και αντιπλημμυρικές κατασκευές. Καλλιέργειες καταστρέφονται, ενώ οι κάτοικοι δίνουν μάχη για να διασώσουν τα ζώα τους, τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και βεβαίως κατοικίες και κτίσματα. Η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά το αναγκαστικό άνοιγμα των θυροφραγμάτων της λίμνης Κερκίνης, η στάθμη της οποίας είχε φτάσει τα 36,36 μέτρα, είχε ξεπεράσει δηλαδή τα όριά της. Το αποτέλεσμα ήταν ο Στρυμόνας να φουσκώσει και να σπάσει το προστατευτικό ανάχωμα του Αχινού του Δήμου Βισαλτίας, στις Σέρρες.

«Πλημμυρίζουμε συνέχεια, το νερό καταστρέφει ό,τι βρει μπροστά του. Χάνονται καλλιέργειες μέχρι τα Ιβηρα και ακόμη δεν είδαμε τίποτα», δήλωσε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ. Δουβίτσα, δήμαρχος Βισαλτίας. Σύμφωνα με τη δήμαρχο, η Κερκίνη δέχεται 500 κυβικά νερό ανά δευτερόλεπτο. «Κλείσαμε όλους τους αγροτικούς δρόμους και τα κανάλια για να μην επιτραπεί η είσοδος σε κανέναν αγρότη ή κτηνοτρόφο, γιατί αν έρθει μεγαλύτερος όγκος νερού θα τους χάσουμε», πρόσθεσε. Στον Δήμο Εμμανουήλ Παππά έχουν ήδη πλημμυρίσει 20.000 στρέμματα, αφού έσπασε το ανάχωμα στο Πεθελινό.

«Τώρα κοιτάζουμε να προστατέψουμε οικισμούς, μεταποιητικές εγκαταστάσεις και κτηνοτροφικές μονάδες. Από εκεί και πέρα ξέρουμε ότι τα αγροκτήματα θα πλημμυρίσουν και στη συνέχεια θα περιμένουμε την εκτόνωση της όλης κατάστασης και την πτώση των υδάτων στην κοίτη του Στρυμόνα», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Γιάννης Μωυσιάδης, ο οποίος εκτιμά πως οι πλημμυρισμένες εκτάσεις θα φτάσουν τις 70.000 στρέμματα. Ο κ. Μωυσιάδης αναμένεται να έχει σήμερα στην Αθήνα συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, και με φορείς του υπουργείου Οικονομίας. Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις δυνατότητες αποζημίωσης των παραγωγών της περιοχής κατέθεσε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή