Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για τη δίκη Χ.Α.

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για τη δίκη Χ.Α.

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την πολύκροτη δίκη για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής να εισέρχεται στην τελική ευθεία, οι αποφυλακίσεις των έγκλειστων βουλευτών συνεχίζονται λόγω συμπλήρωσης του 18μηνου προσωρινής κράτησης, ενώ εντείνονται και οι αντιδράσεις για τη διεξαγωγή της δίκης στις φυλακές Κορυδαλλού.

Μετά τον Νίκο Μιχαλολιάκο και τον Ιωάννη Λαγό, που αποφυλακίστηκαν πρόσφατα γιατί έληξε ο ανώτατος χρόνος προσωρινής τους κράτησης, και ο Χρήστος Παππάς πήρε εξιτήριο από τον Κορυδαλλό την Κυριακή και είναι πλέον –και αυτός– έξω με αυστηρούς περιοριστικούς όρους.

Το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο (Συμβούλιο Εφετών εν προκειμένω) επέβαλε και στον Χρήστο Παππά περιοριστικούς όρους, που ξεκινούν από απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και φθάνουν μέχρι την απαγόρευση της διανυκτέρευσής του εκτός της κατοικίας του, την παράδοση του διαβατηρίου και άλλα.

Η δικαιοσύνη, παρά τις συντονισμένες έρευνές της που έφεραν στο φως σωρεία στοιχείων που συνθέτουν το παζλ της έκνομης δράσης της ΧΑ, δεν μπόρεσε να δικάσει και να ολοκληρώσει τη δίκη για τον σκληρό πυρήνα της Χρυσής Αυγής πριν τα 18μηνα εκπνεύσουν, γεγονός που δεν περιποιεί τιμή στο δικαστικό μας σύστημα.

Κι ενώ η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της δίκης για την εγκληματική δράση της ΧΑ έχει ξεκινήσει, καθώς στις 20 Απριλίου έχει οριστεί η πρώτη ημέρα της δικαστικής διαδικασίας, καθημερινά αυξάνονται οι αντιδράσεις και οι επιφυλάξεις για τη διεξαγωγή της στις φυλακές του Κορυδαλλού. Η δημοτική αρχή και παράγοντες της αυτοδιοίκησης της περιοχής, συνήγοροι των κατηγορουμένων, που αριθμούν περί τους 200, αλλά και δικαστικοί παράγοντες επιμένουν να μη διεξαχθεί η δίκη στις φυλακές.

Το διεθνές ενδιαφέρον, που ήδη έχει εκδηλωθεί από μέσα μαζικής ενημέρωσης για την παρακολούθηση της δίκης, προβληματίζει δικαστικούς παράγοντες που επισημαίνουν πως δεν θα ήταν ό,τι καλύτερο για την εικόνα της χώρας μας – διεθνώς- να γίνεται η δίκη αυτή όχι σε δικαστήριο αλλά σε φυλακές.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλικής Κατριβάνου, παραδέχθηκε ότι η πολιτεία «υπήρξε απροετοίμαστη από πλευράς υποδομών», σημειώνοντας πως «ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρχε τόσο μεγάλος αριθμός κατηγορουμένων, δημοσιογράφων και συνηγόρων σε μια δίκη…». Ωστόσο, ο υπουργός τόνισε ότι η δίκη θα ξεκινήσει κανονικά στον Κορυδαλλό, κάτι άλλο –όπως είπε– δεν μπορεί να γίνει σε αυτή τη φάση και υποσχέθηκε ότι ο τόπος διεξαγωγής της θα επανεξεταστεί, αν τεθεί θέμα στο δικαστήριο κατά την έναρξη της δικαστικής διαδικασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή