Αίτημα συναίνεσης Τσίπρα με… επίθεση στη Νέα Δημοκρατία

Αίτημα συναίνεσης Τσίπρα με… επίθεση στη Νέα Δημοκρατία

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συστράτευση, συναίνεση και στήριξη στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους εταίρους ζήτησε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη Βουλή, ο οποίος, ωστόσο, ακύρωσε το αίτημά του ευθύς αμέσως μετά τη διατύπωσή του, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά της αντιπολίτευσης και εστιάζοντας ιδιαίτερα τα βέλη του στον τέως πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

«Καλώ την αντιπολίτευση να συστρατευθεί, να στηρίξει την κυβέρνηση, για να αποκτήσει η χώρα κύρος και αξιοπρέπεια», είπε ο κ. Τσίπρας. Στη διάρκεια της πρωτολογίας του, ωστόσο, αναφέρθηκε ονομαστικά τρεις φορές στον κ. Σαμαρά, εγκαλώντας τον για πράξεις ή παραλήψεις της προηγούμενης κυβέρνησης, ενώ ονομαστική αναφορά έκανε και στον επικεφαλής του «Ποταμιού» Σταύρο Θεοδωράκη.

Ο πρωθυπουργός υιοθέτησε επιχειρηματολογία «καμένης γης» για να αιτιολογήσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνησή του. Κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι, ενώ αναφερόταν σε πρωτογενές πλεόνασμα για το 2014 ύψους 1,8%, δηλαδή 3,3 δισ. ευρώ, το έτος έκλεισε με πλεόνασμα 0,3% και 592 εκατ. ευρώ, και πρόσθεσε ότι στα δημόσια ταμεία υπήρχε έλλειμμα 2,5 δισ. ευρώ. Ο κ. Τσίπρας μίλησε για «ασφυκτική κατάσταση», σε συνδυασμό με το χρονοδιάγραμμα λήξης της παράτασης του Μνημονίου, η οποία, όπως υποστήριξε, δεν ήταν τυχαία, αλλά είχε προετοιμασθεί σκόπιμα για να αποσταθεροποιηθεί η νέα κυβέρνηση. Σε αυτά αντιπαρέβαλε ως επιτυχία τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, καθώς, όπως τόνισε, με αυτήν η κυβέρνηση πέτυχε παράταση της δανειακής σύμβασης, μείωση των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα και αντικατάσταση της πέμπτης αξιολόγησης με λίστα μεταρρυθμίσεων. Και απευθυνόμενος προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης έθεσε το ερώτημα: «Θα στηρίξετε τη διαπραγματευτική στρατηγική για τέλος στη λιτότητα ή θα παραμείνετε φερέφωνα των πιο ακραίων οικονομικών και πολιτικών κέντρων σε Ελλάδα και Ευρώπη;».

Απαντώντας στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση ότι έχει συνθηκολογήσει, απευθύνθηκε προσωπικά στους κ. Σαμαρά και Θεοδωράκη, ρωτώντας εάν είναι Μνημόνιο οι νόμοι για την ανθρωπιστική κρίση, για τις 100 δόσεις, για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, η άρνηση για αύξηση ΦΠΑ, η μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για ευρεία στήριξη από πλευράς των πολιτών προς την κυβέρνηση, αλλά και για ανηλεή πόλεμο που δέχεται από «οικονομικά συμφέροντα και πολιτικά κέντρα που δεν μπορούν να παραδεχθούν ότι δεν θα επιστρέψει το Μνημόνιο και ότι δεν θα έχουν ασυλία», ενώ ρώτησε τον κ. Σαμαρά γιατί δεν έγινε κάτι για τις άδειες των ραδιοτηλεοπτικών μέσων ή με τους ελέγχους για τη φοροδιαφυγή στις διάφορες λίστες, για να προσθέσει ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Γερμανία ρωτήθηκε γιατί η Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει σε νέα συμφωνία με την Ελβετία ανταλλαγής στοιχείων για καταθέσεις.

Οχι νέο Μνημόνιο

Στη δευτερολογία του, ο κ. Τσίπρας κάλεσε εκ νέου τον κ. Σαμαρά να πάρει θέση επί της διαπραγμάτευσης, τονίζοντας ότι «δεν συζητάμε νέο Μνημόνιο, θέλουμε μια νέα συμφωνία για ανάπτυξη, με την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους».

Απαντώντας στην κριτική προς την κυβέρνηση επειδή δεν έχει φέρει προς κύρωση στη Βουλή την παράταση της δανειακής σύμβασης, ο πρωθυπουργός είπε ότι κάτι τέτοιο δεν απαιτήθηκε από τους δανειστές, για να αναρωτηθεί γιατί το ζητεί η αντιπολίτευση και, ακολούθως, να την κατηγορήσει ότι ως κυβέρνηση δεν έφερε τις τελικές συμβάσεις των Μνημονίων προς κύρωση. «Οταν καταφέρουμε να φτάσουμε σε συμφωνία, τότε ναι, βεβαίως, θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα», δήλωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή