Σαμαράς: Είστε έτοιμοι να ρίξετε τη χώρα στο χάος

Σαμαράς: Είστε έτοιμοι να ρίξετε τη χώρα στο χάος

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Παραλάβαμε χάος και παραδώσαμε χώρα, εσείς παραλάβατε χώρα και ετοιμάζεστε να τη ρίξετε στο χάος». Η φράση αυτή, στο κλείσιμο της πρωτολογίας του κ. Αντ. Σαμαρά, αποτυπώνει πλήρως τις επιδιώξεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης χθες στη Βουλή. Εχοντας δεχθεί, ήδη με την έναρξη της συζήτησης, τη σφοδρή επίθεση του κ. Αλ. Τσίπρα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιδίωξε αφενός να απαντήσει σε ένα προς ένα στα σημεία της κριτικής, να επιμείνει στο ότι δικαιώνεται η πολιτική που ακολούθησε και να την αντιδιαστείλει από αυτήν της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου και, τέλος, να οριοθετήσει την εφεξής στάση της Ν.Δ. «Μας ρωτάτε αν είμαστε με την κυβέρνηση ή τους δανειστές» είπε ο κ. Σαμαράς, απαντώντας «είμαστε με την Ελλάδα, θα στηρίξουμε οτιδήποτε ωφελεί τη χώρα, αλλά μη μας θεωρείτε δεδομένους».

Ο κ. Σαμαράς κάλεσε τον πρωθυπουργό να προχωρήσει άμεσα στο κλείσιμο της εκκρεμότητας με τους πιστωτές και να βάλει τέλος στην «εικονική διαπραγμάτευση». «Ακόμα σώζεται η κατάσταση, θα σας στηρίξουμε να μην πάει η χώρα στα βράχια, αλλά εσείς είστε η κυβέρνηση, αντέχετε την ευθύνη να κρατήσετε την Ελλάδα όρθια;» αναρωτήθηκε ο κ. Σαμαράς, αναδεικνύοντας την πολιτική «βαβέλ» του ΣΥΡΙΖΑ. «Λύστε το πρόβλημα εκεί όπου υπάρχει» είπε στον πρωθυπουργό, δείχνοντάς του προς την πλευρά της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. «Ζητάτε τη στήριξη της αντιπολίτευσης, ζητήστε την πρώτα από το κόμμα σας» ανέφερε, υπενθυμίζοντας τόσο την απόκλιση μεταξύ των κ. Γ. Δραγασάκη και Θ. Δρίτσα για τον ΟΛΠ όσο και τις δηλώσεις του Κ. Λαπαβίτσα περί ρήξης με τους εταίρους. «Συμφωνούν οι συνιστώσες για τον  ΟΛΠ  και  τα αεροδρόμια;» επέμεινε.

Ο κ. Σαμαράς επέκρινε τον κ. Τσίπρα για την επιλογή της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή, τόσο για λόγους διαπραγματευτικής τακτικής όσο και για λόγους πολιτικής ουσίας. «Είναι πρωτόγνωρο εν ώρα διαπραγματεύσεων να συγκαλείτε τη Βουλή, εγώ στη θέση σας δεν θα το είχα κάνει» επισήμανε, εξαπολύοντας σφοδρή και επί της ουσίας επίθεση: «Τι ενημέρωση είναι αυτή; Μας καλέσατε για να ρίξετε ευθύνες σε άλλους… για να καταστήσετε την αντιπολίτευση συνυπεύθυνη για τη ρήξη ή τους βουλευτές σας συνυπεύθυνους για την κωλοτούμπα;».

Ο κ. Σαμαράς υπεραμύνθηκε πλήρως της πολιτικής που ακολουθήθηκε μέχρι τον Ιανουάριο 2015, στοιχείο που άπτεται και της εσωκομματικής κριτικής που δέχεται, αποδίδοντας στην τακτική Τσίπρα τη μη ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης που θα οδηγούσε, όπως είπε, σε έξοδο από το Μνημόνιο. Αντιπαρατέθηκε, δε, με τον κ. Τσίπρα και στο επίπεδο των παροχών, υπενθυμίζοντας τα 450 εκατ. ευρώ του «κοινωνικού μερίσματος», αλλά και τις ρυθμίσεις οφειλών, τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο ή του ΦΠΑ στην εστίαση. Παράλληλα, παρείχε –όπως αναμενόταν– πλήρη στήριξη στον κ. Στ. Παπασταύρου, ο οποίος βρίσκεται εκ νέου στο στόχαστρο δημοσιευμάτων σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ, παρά το γεγονός ότι είχε εξεταστεί και από την εξεταστική που είχε συγκροτηθεί στην προηγούμενη Βουλή. «Μακάρι να είχε η Ελλάδα δέκα Παπασταύρου, του χρωστάμε πάρα πολλά, συνέβαλε αποφασιστικά στις διαπραγματεύσεις» επισήμανε ο τέως πρωθυπουργός, καταλήγοντας «είναι ντροπή να ρίχνετε λάσπη μέσα στη Βουλή, αλλά σας καταλαβαίνω, χρειάζεται να κατασκευάσετε στη Ν.Δ. έναν Κατρούγκαλο, αλλά δεν θα τον βρείτε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή