Στ. Θεοδωράκης: Στήριξη για παραμονή στην Ευρωζώνη

Στ. Θεοδωράκης: Στήριξη για παραμονή στην Ευρωζώνη

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για να στηρίξει το «Ποτάμι» οποιοδήποτε μέτρο στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, θα πρέπει προηγουμένως να μας πείσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ότι όντως επιθυμεί την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

Στη φράση αυτή θα μπορούσε να συνοψισθεί η χθεσινή κοινοβουλευτική παρέμβαση του κ. Στ. Θεοδωράκη, στην οποία κάλεσε ευθέως τον κ. Αλ. Τσίπρα να αποσαφηνίσει ποιος είναι ο στρατηγικός στόχος του κόμματός του. Και προκειμένου να υπογραμμίσει με απλά λόγια το δίλημμα που κατά τη γνώμη του αντιμετωπίζει η χώρα ύστερα από δύο μήνες της νέας διακυβέρνησης, το περιέγραψε ως εξής: «Η κυβέρνηση», είπε, «θα πρέπει να αποφασίσει αν είναι διατεθειμένη είτε να συγκρουσθεί με τα συμφέροντα, τις συντεχνίες και το λόμπι της δραχμής, είτε αν θα οδηγήσει την Ελλάδα σε μια εθνική τραγωδία, αποφεύγοντας να κάνει τις μεγάλες αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για τη χώρα».

Την ίδια ακριβώς στόχευση -δηλαδή να προκαλέσει δημοσίως τον πρωθυπουργό να εξηγήσει τι ακριβώς επιδιώκει η κυβέρνησή του- είχε όλη η ομιλία του κ. Θεοδωράκη. Διευκρινίζοντας εξ αρχής ότι δεν επιθυμεί να κάνει δομική αντιπολίτευση και ότι η στάση των βουλευτών του είναι καλοπροαίρετη σε κάθε θετική μεταρρύθμιση, απαρίθμησε τις μέχρι τώρα κοινοβουλευτικές επιλογές του «Ποταμιού» απαντώντας και στη σχετική πρόκληση του κ. Τσίπρα. «Ψηφίσαμε και τον νόμο για την ανθρωπιστική κρίση και τις 100 δόσεις για τα ακίνητα», είπε ο κ. Θεοδωράκης και κατήγγειλε τον πρωθυπουργό ότι, αντί να υιοθετήσει την πρόταση του «Ποταμιού» που ήταν να θεσπισθεί ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για όλους τους εργαζομένους όπως σε όλη την Ε.Ε., επέλεξε να δώσει ψίχουλα ύψους 200 ευρώ τον χρόνο σε όσους θεωρεί ότι έχουν ανάγκη.

Αμέσως μετά, δε, αναρωτήθηκε για ποιον λόγο η κυβέρνηση επιδεικνύει τέτοια βιασύνη να ξαναδημιουργήσει μια κρατικοδίαιτη ΕΡΤ με εντελώς αδιαφανείς διαδικασίες και δεν επιδεικνύει ανάλογη ζέση να καταθέσει παράλληλα το ν/σ για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες που είχε, υποτίθεται, υποσχεθεί προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ. «Εμείς έχουμε έτοιμο εδώ και πολύ καιρό τον σχετικό νόμο για να προκηρυχθούν οι δημόσιες συχνότητες», είπε με νόημα ο επικεφαλής του «Ποταμιού».

Η κεντρική, όμως, κριτική του κ. Θεοδωράκη επικεντρώθηκε στη γενικότερη διγλωσσία του ΣΥΡΙΖΑ για την εν εξελίξει διαπραγμάτευση. Κάλεσε τον κ. Τσίπρα «να αποσαφηνίσει επιτέλους αν ισχύει το “πάμε μαζί”» που οι ίδιος είπε προσφάτως στην Αγκελα Μέρκελ, ή η δήλωση του κ. Παν. Λαφαζάνη ότι «η σύγκρουση πρέπει να γίνει με τη γερμανική Ευρώπη», ενώ ενδεικτικά ανέδειξε και τις εκ διαμέτρου αντίθετες διαβεβαιώσεις των κ. Γιάννη Δραγασάκη και Θεόδωρου Δρίτσα για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. Και καθώς οι αποστροφές του αυτές προκάλεσαν τις λεκτικές αντιδράσεις τόσο του πρωθυπουργού όσο και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης επανήλθε στη δευτερολογία του. «Τα ψέματα τελείωσαν», είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση. «Πρέπει να δημοσιοποιήσετε επιτέλους τι διαπραγματεύεστε στις Βρυξέλλες και να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή