Μετωπική με φόντο τη διαπραγμάτευση

Μετωπική με φόντο τη διαπραγμάτευση

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά διαρκών μετωπικών συγκρούσεων κινούνται κυβέρνηση και αντιπολίτευση, την ίδια ώρα που εξελίσσονται εντός εξαιρετικά δυσχερούς περιβάλλοντος οι διαπραγματεύσεις της χώρας με τους εταίρους για την άρση των παρατηρούμενων αδιεξόδων.

Ενδεικτικό της ακραίας πόλωσης που φαίνεται να μαγιώνεται στο πολιτικό σκηνικό είναι το γεγονός ότι η συζήτηση η οποία διεξήχθη στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και αντικείμενο την ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας ακριβώς για την πορεία των διαπραγματεύσεων, σημαδεύτηκε από σφοδρές αντιπαραθέσεις, οι οποίες μάλιστα προσέλαβαν και ειδικά μεταξύ των κ. Αλ. Τσίπρα και Α. Σαμαρά προσωπικό χαρακτήρα. Μάλιστα, η κοινοβουλευτική διαδικασία που πολλές φορές κινήθηκε εκτός των πλαισίων που θέτει ο Κανονισμός της βουλής για τέτοιες περιστάσεις, δεν ολοκληρώθηκε «ομαλά», καθώς επικαλούμενη θέματα διαδικασίας η αξιωματική αντιπολίτευση αποχώρησε από την αίθουσα.

Οπως ήταν φυσικό, εν μέσω τέτοιου κλίματος, οι δυνατότητες αναζήτησης περιθωρίων για συναίνεση στη βάση ενός ελάχιστου σχεδίου για την έξοδο από τη συνεχιζόμενη κρίση φάνηκε να εκμηδενίζονται.

Οι εκατέρωθεν διαθέσεις έκαναν σαφή την ύπαρξή τους από την αρχή, με τον πρωθυπουργό να καλεί την αντιπολίτευση σε «συστράτευση» κατά των μνημονιακών πολιτικών και τους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης να απαντούν ότι δεν είναι σαφές και συγκεκριμένο το πλαίσιο των μέτρων επί των οποίων τους ζητείται η στήριξη και συστράτευση. Απαντες, με πρώτο τον κ. Σαμαρά μίλησαν για «κενό ενημέρωσης».

Υπό την πίεση αυτή, ο κ. Τσίπρας φάνηκε να ανοίγει κάπως τα χαρτιά του στην τρίτη και τελευταία παρέμβασή του. Μίλησε για «κόκκινες γραμμές» στις διαπραγματεύσεις ― όχι σε περικοπή μισθών και συντάξεων, σε ομαδικές απολύσεις, σε αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και τα φάρμακα, στο «ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας». Αναφερόμενος στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, είπε πως «όποιος έρχεται να επενδύσει με αναπτυξιακή προοπτική, και επιθυμεί κοινοπραξία με συμμετοχή και έλεγχο του Δημοσίου, είναι καλοδεχούμενος». Μίλησε για επανεξέταση και του διαγωνισμού για τα περιφερειακά αεροδρόμια και πρόσθεσε ότι τα έσοδα θα πηγαίνουν στα ασφαλιστικά ταμεία και την ανάπτυξη.

Είχε προηγηθεί η εντονότατη κριτική που του άσκησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον κ. Σαμαρά να σημειώνει απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα: «Λειτουργήσατε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι σε κυβέρνηση της Ν.Δ. Αναρωτιούνται όλοι: Γιατί μας φέρατε στη Βουλή; Ποια είναι τα μέτρα που λέτε ότι τα φέρνατε όλα στο φως; Ζητάτε συναίνεση, αλλά τι φέρατε εδώ; Δεν μας φέρνετε επιτέλους τα μέτρα να τα κρίνουμε; Εχετε μέτρα και συγκεκριμένες κοστολογημένες προτάσεις να μας πείτε; Αλλά ούτε και για τον ΕΝΦΙΑ, εσείς ο πρωθυπουργός τη αλήθειας, είπατε κουβέντα».

Για ελλιπή ενημέρωση του Κοινοβουλίου έκαναν λόγο επίσης τόσο ο επικεφαλής του «Ποταμιού» Στ. Θεοδωράκης όσο και ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητο και ασχολίαστο ότι στην πρώτη «επίσημη» εμφάνιση στη Βουλή μετά την αποφυλάκισή του, ο αρχηγός της Χρ. Αυγής Ν. Μιχαλολιάκος ήταν ήπιος στις τοποθετήσεις του, αλλά και στις αναφορές του στον ΣΥΡΙΖΑ και επικριτικός κατά της Ν.Δ.

Η ένταση στην Ολομέλεια κλιμακώθηκε πολλές φορές, αλλά η στιγμή της κορύφωσης ήταν όταν η πρόεδρος της Βουλής έδωσε τον λόγο στον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλο, καθώς είχε ζητήσει να σχολιάσει τις αναφορές του κ. Σαμαρά σε αυτόν. Είχαν προηγηθεί ανταλλαγές αιχμών του πρωθυπουργού και του προέδρου της Ν.Δ. για εμπλοκή συνεργατών τους σε δύσκολες υποθέσεις: ο κ. Τσίπρας είχε μιλήσει για τον κ. Στ. Παπασταύρου, ενώ ο κ. Σαμαράς για τον κ. Γ. Κατρούγκαλο. Η Ν.Δ., αντιδρώντας στην επιλογή της κ. Κωνσταντοπούλου, διαμαρτυρήθηκε, με το επιχείρημα ότι δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο από τον Κανονισμό της Βουλής, και αποχώρησε από την Ολομέλεια. «Αποχώρησαν γιατί δεν ανέχονται την άλλη άποψη, για να καλυφθεί η ουσία της συζήτησης;», αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι οι διαξιφισμοί για θέματα διαδικασίας δεν τιμούν το Κοινοβούλιο και όσους τους επιχειρούν. Ο κ. Σαμαράς, αποχωρώντας από τη Βουλή, δήλωσε: «Ηρθαμε για υποστήριξη των ελληνικών θέσεων, για προσπάθεια συναίνεσης. Αντ’ αυτού εισπράξαμε ύβρεις». Κατηγόρησε την πρόεδρο της Βουλής και τον εκπρόσωπο της Χ.Α. ότι «έπαιζαν έναν ρόλο που δεν θέλαμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή