Ευ. Βενιζέλος: Ζητάτε τα ρέστα για ψέματα ετών

Ευ. Βενιζέλος: Ζητάτε τα ρέστα για ψέματα ετών

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υιοθέτηση τακτικής διολίσθησης, η οποία έχει στόχο τη μετάθεση της ευθύνης από πιθανό πολιτικό ατύχημα σε «εξωτερικούς εχθρούς» και στην αντιπολίτευση, απέδωσε χθες στην κυβέρνηση ο κ. Ευ. Βενιζέλος. «Εχετε μετατρέψει το ταμειακό αδιέξοδο σε γεωπολιτικό αδιέξοδο. Εχετε περιέλθει σε στρατηγικό εγκλωβισμό», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατά την τοποθέτησή του στη χθεσινή συζήτηση που διεξήχθη στη Βουλή με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού. Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν διαθέτει «ούτε κοινωνική και εθνική εντολή ρήξης ούτε και κοινοβουλευτική δυνατότητα» να την προωθήσει.

Επανέλαβε την κριτική του στην κυβέρνηση για την επιλογή να μη θέσει προς κοινοβουλευτική έγκριση το κείμενο παράτασης της δανειακής σύμβασης. Επίσης, επιτέθηκε στον κ. Τσίπρα για την ίδια την πρωτοβουλία διεξαγωγής της χθεσινής κοινοβουλευτικής συζήτησης, λέγοντας ότι ζητεί από την αντιπολίτευση «τα ρέστα για τα δημαγωγικά ψέματα, όχι μόνο τα προεκλογικά, αλλά των τελευταίων ετών». Και επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρωστάει την πολιτική και εκλογική υπόστασή του «στην αντιμνημονιακή ψευδολογία, πάνω στις πλάτες της δικής μας υπευθυνότητας».

Ο κ. Βενιζέλος, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε τον περασμένο Ιανουάριο από τον λαό «με τη σκέψη ότι η χώρα πέρασε οριστικά τον κάβο και είναι ασφαλής». Είπε χαρακτηριστικά ότι «σας ψήφισε με την προσδοκία να πετύχετε κάτι περισσότερο και όχι να ακυρώσετε τις θυσίες του λαού και να πάτε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής». Αντί, όπως είπε, η νέα κυβέρνηση να συνεχίσει εκεί που ήταν η χώρα πριν από τις 25 Ιανουαρίου, την οδηγεί «βαθιά μέσα στο Μνημόνιο, με μόνη προοπτική το Μνημόνιο 3». Εν συνεχεία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ περιέγραψε την πορεία των γεγονότων κατά τους πρώτους δύο μήνες της κυβέρνησης, αποδίδοντάς της επιδείνωση όλων των οικονομικών μεγεθών και συγκεκριμένα υστέρηση εσόδων, διαρροή καταθέσεων, ακύρωση πρωτογενούς πλεονάσματος, «επαναφορά αγωνίας για το πιστωτικό γεγονός, για το Grexit».

Ο κ. Βενιζέλος, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, περιέγραψε τη συνολική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ ως «θέατρο παράλογης θρασυδειλίας», ενώ διερωτώμενος για ποιον λόγο η κυβέρνηση ζητεί τη στήριξη από την αντιπολίτευση -προκειμένου, όπως είπε, «να καταστρέψετε τη χώρα ή για να την κάνετε γυριστή χωρίς κόστος;»-, απάντησε ότι τέτοια βοήθεια δεν προτίθεται να παράσχει. «Δεν στηρίζουμε τον τυχοδιωκτισμό, την αλαζονεία, την ανευθυνότητα», πρόσθεσε. Ο κ. Βενιζέλος περιέγραψε ακόμη και αυτή την κοινοβουλευτική πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα ως «ρηχό επικοινωνιακό παιχνίδι εσωτερικής κατανάλωσης», ενώ στη δευτερολογία του μίλησε για προσπάθεια διατήρησης των ενδοκομματικών συσχετισμών. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε τη μομφή του πρωθυπουργού για εγκλωβισμό της σημερινής κυβέρνησης από τη δίμηνη παράταση που εξασφαλίστηκε τον Δεκέμβριο και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, στην προσπάθειά της να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, αναγκάζει το Δημόσιο να «απορροφά όλη τη ρευστότητα και να στεγνώνει την πραγματική οικονομία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή