Τη βραδιά που ο Πάνος Κούτρας έκλεψε την παράσταση

Τη βραδιά που ο Πάνος Κούτρας έκλεψε την παράσταση

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλές όμορφες αλλά και συγκινητικές στιγμές επιφύλαξε η φετινή τελετή απονομής των βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Μεγάλος πρωταγωνιστής φυσικά ο Πάνος Κούτρας, του οποίου το ιδιαίτερο road movie ενηλικίωσης «Xenia» απέσπασε συνολικά έξι βραβεία· ανάμεσά τους εκείνα για την καλύτερη ταινία, το κορυφαίο σενάριο και την καλύτερη σκηνοθεσία.

Από κοντά και το «Μικρό ψάρι» του Γιάννη Οικονομίδη, με τον Βαγγέλη Μουρίκη να βραβεύεται για μία ακόμη εξαιρετική ερμηνεία στον Α΄ ανδρικό ρόλο και τη Βίκυ Παπαδοπούλου να αποσπά τη διάκριση στον Β΄ γυναικείο. Πολύ καλά όμως πήγε και ο πρωτοεμφανιζόμενος (πίσω από την κάμερα) Γιάννης Βεσλεμές, αποσπώντας την αντίστοιχη σκηνοθετική διάκριση, μαζί με τρία ακόμη τεχνικά βραβεία, για τη νεογκόθ «Νορβηγία» του. Κατά τα λοιπά, ο Α΄ γυναικείος ρόλος πήγε στην επίσης εξαιρετική Μαρία Καλλιμάνη («Στο σπίτι»), ενώ καλύτερη ταινία μικρού μήκους αναδείχτηκε η βραβευμένη και στο Σάντανς «Βόλτα», της Στέλλας Κυριακοπούλου.

Εκτός όμως από τις πολλές βραβεύσεις, ο Πάνος Κούτρας κέρδισε το απλόχερο χειροκρότημα του κοινού και χάρη στη στάση του, δηλώνοντας (και τις τρεις φορές που ανέβηκε στο βήμα) πως θα αποδεχτεί το βραβείο μόνο όταν πραγματοποιηθεί η κυβερνητική εξαγγελία για τη χορήγηση ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών δεύτερης γενιάς, τα οποία έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στη χώρα μας. Η πράξη αυτή μπορούμε να πούμε πως αποτελεί μια προέκταση της ίδιας της ταινίας του κ. Κούτρα, αφού το «Xenia» έχει στον πυρήνα της θεματικής του το συγκεκριμένο ζήτημα. Η έτερη συγκινητική στιγμή της βραδιάς ήρθε όταν η μεγάλη Φανί Αρντάν ανέβηκε στη σκηνή για να παραλάβει το τιμητικό βραβείο της Ακαδημίας εν μέσω αληθινής αποθέωσης από τους παρευρισκομένους. Η Γαλλίδα ηθοποιός, εμφανώς φορτισμένη και η ίδια, ευχαρίστησε την Ελλάδα για την αγάπη και την ελευθερία, που, όπως είπε, και εκείνη διδάχτηκε από τους Ελληνες.

Πάντως, εκτός από δράμα η περίπου δίωρη τελετή είχε και αρκετό γέλιο, «υπεύθυνος» για το οποίο ήταν κυρίως ο παρουσιαστής Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, που με τις εύστοχες ατάκες και τον καλόγουστο αυτοσαρκασμό του διασκέδασε το κοινό. Εκείνο που ξεχώρισε τέλος –και σε ένα βαθμό χαρακτήρισε την τελετή– ήταν η πηγαία και αυθεντική χαρά των βραβευθέντων και μόνο για την τιμή που τους γίνεται. Οπως άλλωστε ανέφεραν πολλοί στους ευχαριστήριους λόγους τους, χρήματα από τις συγκεκριμένες ταινίες είναι δύσκολο να βγουν, επομένως, σκοπός είναι βασικά η δόξα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή