Παράθυρο για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

Παράθυρο για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων που υπονομεύουν τη σταθερότητα του ασφαλιστικού συστήματος προτείνει η κυβέρνηση στους εκπροσώπους των θεσμών, ανοίγοντας διάπλατα παράθυρο αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε περίπου 120.000 ασφαλισμένους, από 2 έως και 7 έτη.

Συνολικά, εκτιμάται ότι περίπου 250.000-270.000 βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη συνταξιοδότηση με ειδικά όρια είτε για πρόωρη είτε για πλήρη σύνταξη.

Από αυτούς, περίπου 150.000 ασφαλισμένοι έχουν ήδη θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, έχουν δηλαδή έως το 2012 συμπληρώσει τόσο τα απαιτούμενα κάθε φορά έτη ασφάλισης, όσο και το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης. Αυτοί δεν αναμένεται να θιγούν και μπορούν να βγουν στη σύνταξη όποτε το επιθυμούν, γνωρίζοντας βέβαια ότι εάν πρόκειται για πρόωρη, αυτή θα είναι σημαντικά μειωμένη, αφού ισχύει το πέναλτι του -6% για κάθε έτος νωρίτερα από το γενικό όριο (συνολικά, η μείωση μπορεί να φθάσει έως και το 30%). Μικρότερη, 4,5% τον χρόνο, είναι η μείωση στο Δημόσιο, για όσους θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010.

Βάσει των εκτιμήσεων, απομένουν περίπου 120.000 ασφαλισμένοι που έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα, έχουν δηλαδή συμπληρώσει τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης ώς το 2012 αλλά πρέπει να περιμένουν από 2 έως και 7 χρόνια, προκειμένου να «πιάσουν» και το απαιτούμενο κάθε φορά όριο ηλικίας συνταξιοδότησης. Αυτοί, θεωρούνται πιθανοί στόχοι μιας ενδεχόμενης αύξησης των ενδιάμεσων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Εφόσον βέβαια αποφασιστεί κάτι τέτοιο, ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι η αύξηση θα γίνει σταδιακά και προφανώς θα ξεκινήσει από το 2016, ή στη χειρότερη περίπτωση από το β΄ εξάμηνο του 2015.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους, ότι δεν θα θιγούν μητέρες με ανήλικα τέκνα, άτομα με ειδικές ανάγκες, εργαζόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα καθώς και ασφαλισμένοι πριν από το 1983.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, οι περιπτώσεις ασφαλισμένων που μένουν και πιθανόν να υποστούν αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησής τους, περιορίζονται πολύ. Εκτιμάται ότι δεν ξεπερνούν τις 30.000 και είναι κυρίως ασφαλισμένοι στο Δημόσιο, με 25ετία που υπό ειδικά καθεστώτα μπορούν να λάβουν σήμερα, πρόωρη σύνταξη (όχι πλήρη) μεταξύ 55 και 62 ετών.

Οι πρόωρες συντάξεις αλλά και οι προωθούμενες διατάξεις για την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ήταν δύο από τα θέματα που σύμφωνα με τις πληροφορίες τέθηκαν στο Brussels Group και δυσκόλεψαν τις διαπραγματεύσεις.

Για το πρώτο, οι εκπρόσωποι των πιστωτών έχουν εδώ και πολύ καιρό ξεκαθαρίσει ότι κάθε πόρτα συνταξιοδότησης πριν από τα 62 για μειωμένη και 67 για πλήρη σύνταξη πρέπει να κλείσει άμεσα.

Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι δεν πρόκειται να αιφνιδιάσει τους ασφαλισμένους και συζητά ένα πλέγμα κινήτρων παραμονής στην αγορά (ακόμη και σε ανέργους) και περιορισμού των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου.

Για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, ένα από τα αγκάθια φαίνεται πως είναι το δημοσιονομικό κόστος, με την ελληνική πλευρά να στηρίζει τις ελπίδες της στον κουμπαρά για τα Ταμεία, που ευελπιστεί να στηρίξει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης σε περιόδους που θα υπάρχουν αυξημένες ανάγκες. Οσο για το άμεσο δημοσιονομικό κόστος, το οποίο εκτιμάται σε περίπου 326 εκατ. ευρώ, από το υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι θα καλυφθεί από τα αυξημένα κατά τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ έσοδα προς τα Ταμεία, υπολογίζοντας ότι από τρέχουσες εισφορές και ρυθμισμένα χρέη θα εισπραχθεί 1,46 δισ. ευρώ.

Η ελληνική πλευρά εμφανίζεται αμετακίνητη και όσον αφορά την επαναφορά της 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους, εκτιμώντας το κόστος σε 600 εκατ. ευρώ, ενώ γνωστοποιεί στους δανειστές ότι θα διατηρήσει το ίδιο καθεστώς για το ΕΚΑΣ και το 2015, μέτρο με κόστος 82 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή