Μάχη μεταξύ ιδιωτικότητας και ενημέρωσης

Μάχη μεταξύ ιδιωτικότητας και ενημέρωσης

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εφιαλτική νύχτα της περασμένης Τρίτης, μετά την πτώση του αεροσκάφους, ο πρώην πιλότος και νυν στέλεχος της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας Lufthansa Κάρστεν Σπορ δήλωσε ότι «ο συγκυβερνήτης Αντρέας Λούπιτζ ήταν απόλυτα ικανός να πετάξει». Από τις αρχές του 1990 μέχρι σήμερα, η Lufthansa ως οικονομικός κολοσσός κυριάρχησε στην Ευρώπη με χαρακτηριστικά όπως η συνέπεια, η εύρυθμη λειτουργία, το άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό και η πολύ καλή μηχανική αεροσκαφών. Η εταιρεία αντικατοπτρίζει την εικόνα του γερμανικού κράτους στην κατεύθυνση της αριστείας, η οποία οδηγεί στην επιτυχία.

Ο Λούπιτζ προκαλεί, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τις υποθέσεις που κάνουμε για τη γερμανική κοινωνία. Κάθε έθνος θα μπορούσε να παρασυρθεί. Αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση εγείρονται σαφή ερωτήματα για τη Γερμανία. Σε μια κοινωνία που υποτίθεται ότι τηρούνται πιστά οι κανόνες, διαπιστώνουμε πως δεν υπάρχουν οι μηχανισμοί ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα οι κίνδυνοι που θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει τον οποιονδήποτε Λούπιτζ να οδηγήσει στον θάνατο 149 ψυχές. Εβδομήντα χρόνια μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, μπορεί η Γερμανία να επιμένει προσχηματικά στο δικαίωμα των προσωπικών δεδομένων αποφεύγοντας να ανοίξει έναν δημόσιο διάλογο προκειμένου να αποφευχθούν χειρότερες εκδηλώσεις ανθρώπινων συμπεριφορών;

Η επίσημη απάντηση της Γερμανίας μετά την επιβεβαίωση του δυστυχήματος ήταν πως για δεκαετίες η εμπιστοσύνη ήταν αυτή που την κατέστησε μέλος της ευρωπαϊκής κοινότητας. Τον Ιανουάριο, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ έγειρε στον ώμο του προέδρου Φρανσουά Ολάντ ως ένδειξη αλληλεγγύης μετά την τρομοκρατική επίθεση που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι. Σε αυτό το συμβάν, η κ. Μέρκελ στάθηκε στον τόπο της συντριβής πάλι με τον κ. Ολάντ και τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, ως ένδειξη ενότητας και κοινού πένθους.

Η Lufthansa και άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες συζήτησαν την Παρασκευή ώστε να υιοθετήσουν μέτρα και πρακτικές παρόμοιες με αυτές που ισχύουν στις ΗΠΑ. Κυρίαρχη σκέψη είναι ότι πάντα πρέπει να υπάρχουν δύο άτομα στο πιλοτήριο και πως, ακόμη κι αν κάποιος από τους κυβερνήτες χρειαστεί να λείψει, θα τον αντικαθιστά μέλος του πληρώματος που θα λαμβάνει πρόσθετη εκπαίδευση.

Η αποφασιστικότητα των Γερμανών να διαφυλάξουν την ιδιωτικότητά τους ανήκει κατά κανόνα στην κομμουνιστική και ναζιστική παράδοση, στο πλαίσιο της οποίας το κράτος προσπαθούσε να ελέγξει τους πολίτες.

Η αποφασιστικότητα ενισχύθηκε την περίοδο του 2013 όταν ο τότε επικεφαλής του γραφείου εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Εντουαρντ Σνόουντεν αποκάλυψε την παρακολούθηση πολλών Ευρωπαίων πολιτικών και πολιτών. Ο Σνόουντεν έγινε τότε ήρωας για πολλούς Γερμανούς και αποτέλεσε το έναυσμα για να ανοίξει μια έντονη συζήτηση σχετικά με την επιτήρηση και την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Παράλληλα ενισχύθηκε και η αντίσταση ορισμένων να επιτρέψουν την ελεύθερη και δημιουργική κυριαρχία της ψηφιακής τεχνολογίας.

Σε κάθε περίπτωση, η μάχη μεταξύ της διατήρησης της ιδιωτικότητας και της ενημέρωσης των πολιτών, ακόμη και όταν μεγάλοι ειδησεογραφικοί οργανισμοί ανταγωνίζονται για τους αναγνώστες, έφτασε σχεδόν σε παράλογα επίπεδα μετά την αποκάλυψη του ονόματος του Λούπιτζ το μεσημέρι της Πέμπτης από τον Γάλλο εισαγγελέα. Γερμανοί δημοσιογράφοι την επόμενη ημέρα, αναφερόμενοι στο πρόσωπό του χωρίς να αποκαλύπτουν τη φωτογραφία και το επώνυμό του, κατηγορήθηκαν από τις Αρχές για παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή