«Πάμε Στοίχημα» και λαχεία ενίσχυσαν τα κέρδη και τα έσοδα του ΟΠΑΠ

«Πάμε Στοίχημα» και λαχεία ενίσχυσαν τα κέρδη και τα έσοδα του ΟΠΑΠ

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μηχανές το «Πάμε Στοίχημα» και τα λαχεία ο ΟΠΑΠ σημείωσε σημαντική αύξηση εσόδων και κερδών μέσα στο 2014. Τα ενοποιημένα έσοδα σημείωσαν αύξηση κατά 15% φτάνοντας τα 4,26 δισ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη σημείωσαν αύξηση κατά 56% φτάνοντας τα 347 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 195 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 38%.

Η διοίκηση της εταιρείας υποδέχθηκε με ενθουσιασμό τα αποτελέσματα και έκανε λόγο για καταβολή μερίσματος 0,45 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή 0,25 ευρώ ανά μετοχή αν ληφθεί υπ’ όψιν η καταβολή του προμερίσματος 0,20 ευρώ ανά μετοχή που έχει ήδη συντελεστεί. Συνολικά ο ΟΠΑΠ διανέμει 144 εκατ. ευρώ στους μετόχους του και η ημερομηνία αποκοπής του (τελικού) μερίσματος θα λάβει χώρα την Τρίτη 22 Απριλίου 2015, ενώ η έναρξη πληρωμής την Τετάρτη 29 Απριλίου 2015.

«Το 2014, πρώτο έτος λειτουργίας της ΟΠΑΠ μετά την πλήρη ιδιωτικοποίησή της, τα οικονομικά της μεγέθη σημείωσαν ισχυρή άνοδο, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή μας για τη δημιουργία αξίας και σημαντικές αποδόσεις», σχολίασε χθες με αφορμή τα αποτελέσματα του ομίλου ο επικεφαλής του ομίλου ΟΠΑΠ Καμίλ Ζίγκλερ. «Η εισαγωγή νέων παιχνιδιών σε συνδυασμό με την αναζωογόνηση των υφισταμένων, η βελτιστοποίηση του κόστους κάθε επιχειρησιακού τομέα και η σημαντική προσπάθεια που κατέβαλλαν οι άνθρωποί μας, συνέβαλαν στη βελτίωση των αποτελεσμάτων», πρόσθεσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ. Ο ίδιος μάλιστα εμφανίσθηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για τη φετινή χρονιά. «Το 2015» είπε,«αναμένεται να είναι μια ιδιαίτερα σημαντική χρονιά, γεμάτη προκλήσεις. Εμείς στην ΟΠΑΠ πιστεύουμε ότι θα αποδειχθεί έτος ευκαιριών και είμαστε προσηλωμένοι στην επίτευξη των στόχων μας».

Ευνοημένο από την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του ΟΠΑΠ είναι και το ελληνικό Δημόσιο. Για πρώτη φορά φέτος τα έσοδα από τη φορολογία των παιγνίων (GGR Tax) ξεπέρασαν τα 390 εκατ. ευρώ και όλα δείχνουν ότι η ανοδική τάση θα συνεχιστεί. Σημειώνεται ότι η αύξηση εσόδων και κερδών δεν προέρχεται μόνον από την προσθήκη των λαχείων στο χαρτοφυλάκιο του ΟΠΑΠ. Η μητρική εταιρεία κατάφερε να αυξήσει αναλογικά τα έσοδα και τα κέρδη, κυρίως εξαιτίας της ανάπτυξης των στοιχηματικών παιγνίων (+18%), αλλά και των αριθμολαχείων που παρουσίασε οριακή άνοδο (+0,5%). Από την άλλη πλευρά, τα συνολικά έσοδα από την πώληση λαχείων ξεπέρασαν τα 400 εκατ. ευρώ μέσα σε τρία τρίμηνα, έχοντας ως βασικό μοχλό ανάπτυξης το λαχείο «Σκρατς».

Στο τέλος του 2014 η ΟΠΑΠ ίδρυσε την εταιρεία Ιπποδρομίες Α.Ε., η οποία είναι 100% θυγατρική της ΟΠΑΠ Investment. Η νέα εταιρεία αναμένεται να καταστεί η εταιρεία διαχείρισης του Ιπποδρομιακού Στοιχήματος που αναμένεται εντός των επομένων εβδομάδων. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η ΟΠΑΠ έκλεισε φορολογική διαφορά με το ελληνικό Δημόσιο, καταβάλλοντας περίπου 30 εκατ. ευρώ για φορολογικές διαφορές και προσαυξήσεις που αφορούν στη χρήση του 2010. Από αυτά τα 8 εκατ. ευρώ βάρυναν τη χρήση του 2010 και τα υπόλοιπα 22 εκατ. ευρώ τα αποτελέσματα του 2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή