Η Τυνησία στον δρόμο της Δημοκρατίας

Η Τυνησία στον δρόμο της Δημοκρατίας

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 20 Μαρτίου 2015, η Τυνησία γιόρτασε την 59η επέτειο της ανεξαρτησίας της σε μια ατμόσφαιρα εθνικής ενότητας και με μια νέα πνοή ενθουσιασμού και ελπίδας, αφού ξεπέρασε ένα νέο και αποφασιστικό βήμα στη διαδικασία δημοκρατικής μετάβασής της, με τη διοργάνωση βουλευτικών (Οκτώβριος 2014) και προεδρικών εκλογών (Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2014).

Οι εκλογές αυτές, που διεξήχθησαν σε άριστες συνθήκες διαφάνειας, ελευθερίας και πλουραλισμού, κορυφώθηκαν με την εκλογή της νέας συνέλευσης των εκπρόσωπων του λαού, του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, και τον διορισμό μιας νέας κυβέρνησης, όλοι παρακινούμενοι από μια ισχυρή θέληση να ολοκληρώσουν την επίτευξη των στόχων της Τυνησιακής επανάστασης για ελευθερία και δημοκρατία, και να εξασφαλίσουν μια καλύτερη ζωή στον λαό, ασφάλεια και σταθερότητα για τη χώρα. Η ιστορία θέλησε οι δύο χώρες μας να γιορτάσουν σχεδόν ταυτόχρονα τις εθνικές γιορτές τους, στις 20 Μαρτίου για την Τυνησία και στις 25 Μαρτίου για την Ελλάδα, σαν να επιβεβαιώνεται άλλη μια φορά ότι τα πεπρωμένα τους είναι για πάντα συνδεδεμένα, από τότε που η Αθήνα και η Καρχηδόνα έπλασαν την ιστορία του κόσμου και συνέβαλαν στην κληρονομιά όλης της ανθρωπότητας. Δράττομαι της ευκαιρίας για να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου στον ελληνικό λαό φίλο μας και τις ειλικρινείς μου ευχές στην κυβέρνηση για επιτυχία στην επίτευξη των στόχων της για ευημερία της χώρας, ανάπτυξη της οικονομίας της, και εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος.

Η προσοχή και η ελπίδα ολόκληρου του κόσμου εστιάζονται άλλη μια φορά στην Ελλάδα και στην Τυνησία. Οι δύο χώρες έχουν τη φιλοδοξία να συμβάλουν στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου και να ανταποκριθούν στις κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις και στα θέματα ασφάλειας που αντιμετωπίζονται σε αυτό τον μεσογειακό χώρο τον οποίο μοιράζονται. Φιλοδοξούν επίσης να τον μετατρέψουν σε έναν πραγματικό χώρο ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας. Οπως γνωρίζετε, στις 18 Μαρτίου 2015, η Τυνησία έπεσε θύμα τρομοκρατικής και άνανδρης επίθεσης εναντίον του Μουσείου Bardo, ένας χώρος που συμβολίζει τον πλούσιο και αρχαίο πολιτισμό μας. Δυστυχώς, αυτή η αποτρόπαια επίθεση προκάλεσε τον θάνατο αρκετών φίλων της Τυνησίας που ήρθαν από όλο τον κόσμο, καθώς και Τυνήσιων πολιτών. Θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια και την υποστήριξή μας στις οικογένειες των αθώων αυτών θυμάτων, στη δύσκολη αυτή δοκιμασία γι’ αυτές και για την Τυνησία.

Ωστόσο, παρά τη βαθιά θλίψη μας για όλα τα αθώα θύματα και την αλληλεγγύη μας στις οικογένειές τους, θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους Ελληνες φίλους μας ότι η Τυνησία στέκεται ακόμη όρθια και εξακολουθεί να είναι ασφαλής. Ολόκληρος ο λαός της Τυνησίας είναι τώρα ενωμένος, αποφασισμένος, περισσότερο από ποτέ, να προστατεύσει τη δημοκρατία, την ελευθερία και το πρότυπο κοινωνίας της, και να καταπολεμήσει την τρομοκρατία όπως και κάθε άλλο είδος εξτρεμισμού.

Μια μεγάλη δημοκρατική πορεία πραγματοποιήθηκε στην Τύνιδα την Κυριακή 29 Μαρτίου 2015 και ηγείτο αυτής η Α.Ε. Κύριος Beji Caid Essebsi, πρόεδρος της Τυνησιακής Δημοκρατίας. Η πορεία αυτή αποτέλεσε ένα ισχυρό σύμβολο της ενότητας και της αλληλεγγύης της διεθνούς κοινότητας ενάντια στην τρομοκρατία και μια ευκαιρία να επιβεβαιωθεί η ακλόνητη αποφασιστικότητά της για την καταπολέμηση και την εξάλειψη αυτής της μάστιγας, επίσης να προστατεύσει τα δημοκρατικά θεμέλια και τα κεκτημένα του ανθρώπινου πολιτισμού. Ηγέτες από όλο τον κόσμο συμμετείχαν στην πορεία αυτή σε ένδειξη αλληλεγγύης στην Τυνησία και καταδίκης της τρομοκρατίας, καθώς και κάθε άλλου είδους εξτρεμισμού. Δράττομαι επίσης της ευκαιρίας να ευχαριστήσω την Ελλάδα για την άμεση υποστήριξη που έδειξε στην Τυνησία στις δύσκολες στιγμές που ακολούθησαν αυτή την τρομοκρατική και δειλή επίθεση.

Προσκαλώ όλους τους Ελληνες φίλους μας να επισκεφθούν την Τυνησία, επειδή είναι η κατάλληλη στιγμή να επιβεβαιώσουν την υποστήριξη και την αλληλεγγύη τους στη χώρα μου και την καταδίκη της τρομοκρατίας, η οποία έχει γίνει μια απειλή για όλες τις ελεύθερες χώρες του κόσμου. Είμαστε επίσης ευγνώμονες για τη διεθνή εκστρατεία αλληλεγγύης, η οποία ξεκίνησε αυθόρμητα με το σύνθημα «I will come to tunisia this summer» (Θα έρθω στην Τυνησία αυτό το καλοκαίρι).

* Ο κ. Saadi είναι πρέσβης της Τυνησίας στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή