Σάββατο μεσημέρι, οδός Πατησίων

Σάββατο μεσημέρι, οδός Πατησίων

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είστε Αμερικανός. Ή Γάλλος. Ή Ολλανδός από κάποιο ήσυχο προάστιο της Ουτρέχτης ή της Χάγης. Και ο καθένας ξεχωριστά, σε διαφορετικές στιγμές του προσωπικού του χρόνου, άλλος από το σπίτι του αργά το βράδυ, άλλος ένα μουντό, βροχερό απόγευμα ανάμεσα στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, παίρνει τη μεγάλη απόφαση: «Τον Μάρτιο θα πάμε στην Ελλάδα». Ο χειμώνας είναι ήπιος, δεν θα έχει τα ενοχλητικά πλήθη και την πνιγηρή ζέστη του Αυγούστου.

Και ο Αμερικανός, ο Γάλλος, ο Ολλανδός από την Ουτρέχτη ή τη Χάγη φτάνει την περασμένη εβδομάδα στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Ο καιρός δεν είναι αυτός που ήλπιζε χαζεύοντας φωτογραφίες μιας αδιαπραγμάτευτα ηλιόλουστης Αθήνας στο Διαδίκτυο. Αλλά ξημερώνει Σάββατο και επιτέλους ξεπροβάλλει κάποιος ελάχιστος ελληνικός ήλιος για τον οποίο είχε πληρώσει. Και κάνοντας τις πρώτες βόλτες στο ανέλπιστα ήσυχο κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας, αποφασίζει να ανεβεί σε ένα από εκείνα τα διώροφα τουριστικά λεωφορεία που σε τριγυρίζουν από αξιοθέατο σε αξιοθέατο. Εχει σκεφτεί να αποβιβαστεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, αλλά καθώς πλησιάζουν (μια ευγενική φωνή ενημερώνει σε άπταιστα αγγλικά για την επόμενη στάση), το όχημα κόβει ταχύτητα. Από το μπροστινό παράθυρο καταλαβαίνει πως κάτι συμβαίνει. Επικρατεί αναταραχή: μια ομάδα νεαρών με όχι ιδιαίτερα ειρηνικές διαθέσεις έχει κλείσει τον δρόμο, ριγμένοι κάδοι απορριμμάτων παίζουν τον ρόλο πρόχειρων οδοφραγμάτων και αργότερα θα πυρποληθούν. Αστυνομία πουθενά.

Ψυχραιμότερος όλων, ο οδηγός του λεωφορείου, ο οποίος αφού αποφασίζει στα γρήγορα ότι δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο διαπραγματεύσεων, κάνει επιτόπου αναστροφή και επιστρέφει άρον άρον στο πιο ειρηνικό τμήμα της οδού Πατησίων. Αυτός ξέρει.

Κι εμείς ξέρουμε. Μπορεί επεισόδια σαν του περασμένου Σαββάτου να μην παίρνουν ποτέ έκταση και σπάνια να βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Σκεφτείτε, όμως, μια λιγότερο ευτυχή κατάληξη του επεισοδίου: ο οδηγός να μην ήταν τόσο ψύχραιμος, να επέμενε να περάσει μπροστά από το Πολυτεχνείο και να ερχόταν στα χέρια με τους διαδηλωτές. Ή το χειρότερο: οι νεαροί να κατέβαζαν με τη βία τους τουρίστες από το λεωφορείο και στη συνέχεια να το πυρπολούσαν. Τι ωραία, εντυπωσιακή φωτογραφία για την πρώτη σελίδα οποιασδήποτε μεγάλης ξένης εφημερίδας: ένα λαμπαδιασμένο τουριστικό λεωφορείο και στο βάθος, μέσα από τους καπνούς, ο Ιερός Βράχος. Athens in flames.

Ας είμαστε λοιπόν ευχαριστημένοι: οι τουρίστες του ατυχούς λεωφορείου του περασμένου Σαββάτου δεν κατάφεραν να δουν από κοντά τους θησαυρούς του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Μικρό το κακό: επιστρέφοντας σπίτι τους θα αφηγηθούν σε συγγενείς και φίλους αυτήν την αλλόκοτη σκηνή και η «ιδέα» για αυτό το όμορφο αλλά παράξενο μέρος στην άκρη της Μεσογείου δεν θα έχει αλλάξει πολύ.

Η ιδέα μιας Ελλάδας όλο και πιο μακριά από την Ευρώπη φαίνεται πως αρχίζει και βγάζει νόημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή