Ισχυρή παρουσία της Chipita στην Αίγυπτο

Ισχυρή παρουσία της Chipita στην Αίγυπτο

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μία ακόμη στρατηγική κίνηση στο εξωτερικό συνεχίζει τις δραστηριότητές του ο όμιλος της Chipita, καθώς από τις 2 Απριλίου οι μετοχές της Edita, θυγατρική της Chipita στην Αίγυπτο, θα διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο της Αιγύπτου, ενώ ένα μέρος αυτών θα διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο του Λονδίνου με τη μορφή GDRs (διεθνή πιστοποιητικά).

Το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις μετοχές της Edita είναι κάτι παραπάνω από έντονο, καθώς η αξία των προσφορών που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της ιδιωτικής τοποθέτησης από θεσμικούς επενδυτές ανήλθε στο επίπεδο των 22,847 δισ. αιγυπτιακών λιρών (περίπου 2,78 δισ. ευρώ), υπερκαλύπτοντας κατά 13,4 φορές την αξία των προσφερόμενων μετοχών.

Η τελική προσφερόμενη τιμή για το χρηματιστήριο της Αιγύπτου (η δημόσια προσφορά κλείνει σήμερα) ορίστηκε σε 18,5 αιγυπτιακές λίρες ανά μετοχή (2,25 ευρώ/μετοχή), ενώ η τιμή των GDRs στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ορίστηκε σε 12,28 δολάρια (11,34 ευρώ) ανά GDR. Με βάση την ιδιωτική τοποθέτηση στα χρηματιστήρια της Αιγύπτου και του Λονδίνου, καθώς και τη δημόσια προσφορά στο χρηματιστήριο της Αιγύπτου η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας φτάνει τα 6,7 δισ. αιγυπτιακές λίρες (περί τα 810 εκατ. ευρώ). Η εταιρεία αναμένει η ελεύθερη διασπορά να φτάσει το 30% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της.

Η Edita Food Industries ιδρύθηκε το 1996 ως κοινοπραξία μεταξύ της Chipita και της οικογένειας Berzi. H Chipita σήμερα κατέχει το 30% της Edita, ενώ το υπόλοιπο μετοχικό κεφάλαιο ανήκει στην οικογένεια Berzi και στο fund βρετανικών συμφερόντων Actis.

Η είσοδός της στην αιγυπτιακή αγορά με το κρουασάν Molto ήταν δυναμική, με την Edita να καταλαμβάνει πολύ γρήγορα την πρώτη θέση και να εισάγει στη συνέχεια τα Bake Rolls στην κατηγορία του αλμυρού σνακ.

Το 2003 η Edita εξαγόρασε την εταιρεία Hostess στην Αίγυπτο και εισήλθε και στην αγορά των κέικ. Σήμερα η εταιρεία έχει τέσσερα εργοστάσια στην Αίγυπτο και απασχολεί 5.200 άτομα, ενώ τα προϊόντα που παράγονται εκεί εξάγονται σε 15 ακόμη χώρες στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία. Επίσης, η εταιρεία λειτουργεί και ως αποκλειστικός διανομέας για διάφορα εισαγόμενα προϊόντα, όπως γλυκαντικές ουσίες, ελιές και ζυμαρικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή