Ισοτιμίες και ανάπτυξη

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο διάστημα των τελευταίων μηνών, το δολάριο έχει ενισχυθεί έναντι αρκετών νομισμάτων όπως το ευρώ, τη στερλίνα και το γιεν. Αυτό αντανακλά την αναγνώριση μεταξύ επενδυτών ότι η αμερικανική οικονομία θα παρουσιάσει καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τις υπόλοιπες ισχυρές οικονομίες του κόσμου μέσα στους επόμενους μήνες. Το δολάριο κυμαίνεται στα υψηλά 20ετίας ως προς 20 δημοφιλέστερα νομίσματα, σύμφωνα με δείκτη που έχει δημιουργήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι το ευρώ και το δολάριο μπορεί να φθάσουν όρους απόλυτης ισοτιμίας στο εγγύς μέλλον. Θα είναι η πρώτη φορά από το 2003. Παράλληλα, το γιεν έχει υποχωρήσει κατά 14% έναντι του δολαρίου.

Οπως συμβαίνει με άλλα σημαντικά γεγονότα των χρηματοοικονομικών αγορών, η ενίσχυση του δολαρίου έχει προκαλέσει μια σύγχυση μεταξύ επενδυτών και αξιωματούχων. Είναι δικαιολογημένη η αντίδραση αυτή εάν αναλογιστεί κανείς ότι το δολάριο είχε υποχωρήσει αρκετά μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση λόγω των μέτρων αύξησης της ρευστότητας της Fed που σήμερα αποσύρονται σταδιακά. Ορισμένοι, όπως ο διοικητής της Τράπεζας της Ινδίας, Ράγχουραμ Ρατζάν, έχει εκφράσει το παράπονό του διότι οι κεντρικοί τραπεζίτες ζουν σε μια εποχή «ανταγωνιστικής υποτίμησης». Τόσο ο ίδιος, όσο και ομόλογοί του σε άλλες χώρες όπως η Νότια Κορέα ανησυχούν από την πολιτική των κεντρικών τραπεζών στην Ευρωζώνη και την Ιαπωνία που οδηγεί σε υποτίμηση των νομισμάτων και ενίσχυση των εξαγωγών αυτών των χωρών, με το τύπωμα χρήματος και τη μαζική αγορά κρατικών τίτλων.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Ιαπωνίας αγοράζουν μαζικά ομόλογα των οικονομιών τους για τις στηρίξουν και όχι απαραίτητα να πλήξουν την ανταγωνιστικότητα άλλων χωρών. Εάν πετύχουν τον στόχο τους, τότε θα υπάρξει όφελος για την παγκόσμια οικονομία, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. Διότι και οι ΗΠΑ, επίσης, πλήττονται από την ενίσχυση του δολαρίου διότι τα προϊόντα τους γίνονται πιο ακριβά στο εξωτερικό.

Το μείζον ερώτημα είναι εάν η νομισματική πολιτική και η υποτίμηση ενός νομίσματος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην εκάστοτε οικονομία. Υπάρχουν όλο και περισσότερα σημάδια που δείχνουν ότι η αύξηση της προσφοράς χρήματος δεν είναι αρκετή για την αναβίωση μιας οικονομίας, ιδιαίτερα εάν η ζήτηση στον υπόλοιπο κόσμο δεν ενισχύεται σε ικανοποιητικούς ρυθμούς. Δεν είναι εύκολο να επανέλθει μια χώρα σε ζωηρούς ρυθμούς ανάπτυξης μέσα από τις εξαγωγές της εάν ο υπόλοιπος κόσμος δεν είναι σε θέση να καταναλώσει προϊόντα και υπηρεσίες.

Η ιαπωνική οικονομία προσπαθεί ακόμη να ανακάμψει δυναμικά παρά το γεγονός ότι έχει παρέλθει μια διετία αφού η κεντρική τράπεζα ξεκίνησε τις αγορές κρατικών ομολόγων, αποδυναμώνοντας το γιεν έναντι του δολαρίου. Το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση του Σίνζο Αμπε δεν έχει κάνει αρκετά για τη μεταρρύθμιση της οικονομίας, πείθοντας π.χ. τις επιχειρήσεις να επενδύσουν τις τεράστιες αποταμιεύσεις τους και να αυξήσουν τις προσλήψεις γυναικών.

Στην Ευρώπη διαπιστώνονται ισχυρές ενδείξεις για μια ενίσχυση των οικονομιών μετά την κρίση χρέους, αλλά δεν είναι αρκετές ώστε να πιστοποιήσουν την επιστροφή τους σε ρυθμούς δυναμικής ανάπτυξης. Αρκετές οικονομίες όπως η ελληνική, η ιταλική και η γαλλική συνεχίζουν να συρρικνώνονται, να παραμένουν στάσιμες ή να παρουσιάζουν χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Το αδύναμο ευρώ είναι ωφέλιμο για όλες τις οικονομίες που μοιράζονται το κοινό νόμισμα αλλά περισσότερο γι’ αυτές με πολλές εξαγωγές. Δεν ευνοεί τόσο την Ελλάδα που έχει λίγες εξαγωγές ή την Πορτογαλία που εξάγει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της εντός Ευρωζώνης. Για να βοηθηθούν αυτές οι χώρες, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις με γνώμονα τις επενδύσεις και την απασχόληση και να εγκαταλείψουν τις ανούσιες πολιτικές λιτότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή