Η μεγάλη επιστροφή των μερισμάτων

Η μεγάλη επιστροφή των μερισμάτων

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αξιοσημείωτη αύξηση κατά 10% και πλέον παρουσίασαν τα μερίσματα των ευρωπαϊκών ομίλων το 2014, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών αγοράς, Markit, που αφορούσε τον δείκτη FTSE Eurofirst 300. Ο πιο γενναιόδωρος κλάδος αποδεικνύεται αυτός των τραπεζών, ενώ συνολικά τα μερίσματα πέρυσι διαμορφώθηκαν στο υψηλότερο ποσόν από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης και μετά. Συγκεκριμένα, το 2014 τα καθιερωμένα μερίσματα για τους ομίλους του Eurofirst 300 ανήλθαν σε 187,3 δισ. ευρώ εν συγκρίσει με τα 169 δισ. ευρώ του 2013, αν και οι φετινές εκτιμήσεις τα φέρουν να αυξάνονται πιο συγκρατημένα κατά 7% στα 200 δισ. ευρώ.

Οπως αναφέρουν σε σχετικό άρθρο τους οι Financial Times, η αύξηση των μερισμάτων, η οποία είναι και η υψηλότερη από την αντίστοιχη των κερδών των εταιρειών, ίσως να λειτουργήσει κατευναστικά για την αγορά, τους αναλυτές και τους επενδυτές. Οι τελευταίοι ίσως και να φοβόντουσαν ότι η σκλήρυνση του ρυθμιστικού πλαισίου ειδικά για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο καθιστά λιγότερο ελκυστικές τις τράπεζες ως επενδυτικό προορισμό. Ειδικά η ισπανική τράπεζα Santander προσέφερε τα υψηλότερα μερίσματα στα 7,72 δισ. ευρώ με δεύτερο να ακολουθεί ο ελβετικός όμιλος της Nestle και μερίσματα 6,62 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο του FTSE Eurofirst 300, ποσοστό 16% επί των συνολικών μερισμάτων των εταιρειών του δείκτη αυτού αντιπροσωπεύουν οι τράπεζες εν συγκρίσει με το 13,5%. Είναι και το υψηλότερο τέτοιο ποσοστό από το 2010.

Κατά μέσο όρο, πάντως, η αναλογία μερίσματος στην Ευρώπη το 2014 ήταν 53% έναντι του 44% το 2010. Στον δείκτη FTSE Eurofirst 300 περισσότερες από τις μισές εταιρείες, που τον απαρτίζουν, προέβησαν σε αύξηση της αναλογίας των μερισμάτων τους, ενώ το 25% από αυτές τη μείωσε. Μία από αυτές, η οποία δραστικά περιόρισε την αναλογία του μερίσματός της, ήταν η γαλλική αυτιοκινητοβιομηχανία της Renault. Αξίζει, τέλος, να επισημανθεί πως ενίσχυση μερισμάτων κατά το παρελθόν έτος παρατηρήθηκε και στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού. Σύμφωνα με τα δεδομένα της Markit, το συνολικό ποσό των μερισμάτων του 2014 ήταν αυξημένο κατά 12%, εάν συγκριθεί με το αντίστοιχο του 2013. Αναφορικά με το τρέχον έτος η Markit προβλέπει αύξηση 9% στα μερίσματα των ομίλων στις ΗΠΑ.

Πιο γαλαντόμοι οι Αμερικανοί

Ενα ενδιαφέρον στοιχείο, το οποίο αφορά τον χρηματοπιστωτικό κλάδο στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, είναι ότι τα αμερικανικά ιδρύματα χορηγούν πιο γενναιόδωρα μερίσματα από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά. Εντούτοις, όπως επισημαίνουν οι Financial Times επικαλούμενοι έρευνα της Markit, η αύξηση στη Γηραιά Ηπειρο αποδείχθηκε διπλάσια από την αντίστοιχη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην Ευρώπη τα τραπεζικά μερίσματα ενισχύθηκαν σε ποσοστό 32%, όταν στις ΗΠΑ το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 17%. Αναφορικά τώρα με τη συνεισφορά των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στο σύνολο, αυτή μεταφράζεται σε ένα 6% έναντι του 16% στην Ευρώπη. Επιστρέφοντας στους υπόλοιπους κλάδους, μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι οι οργανισμοί κοινής ωφελείας έχουν την υψηλότερη αναλογία μερίσματος στο 73%, αλλά αυτή είναι χαμηλότερη από το 85% του 2013. Η περιστολή αυτή, όπως εξηγεί η Markit, εν μέρει οφείλεται στα υψηλά μερίσματα της Veolia το 2013, που δεν επαναλήφθηκαν το 2014. Τέλος, μετά τον κλάδο κοινής ωφέλειας, ακολουθούν  οι τηλεπικοινωνίες με 65% και κατόπιν η ενέργεια με αναλογία 62%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή