«Ντόμινο» καταλήψεων για τους απεργούς πείνας

«Ντόμινο» καταλήψεων για τους απεργούς πείνας

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που η κυβέρνηση προσδοκούσε σε μια οικειοθελή αποχώρηση των αντιεξουσιαστών που έχουν καταλάβει τα γραφεία της πρυτανείας, ένα ντόμινο καταλήψεων ξέσπασε σε πολλά μέρη της χώρας.

Αντιεξουσιαστές  προχώρησαν σε καταλήψεις στα δημαρχείο της Νέας Σμύρνης και της Ξάνθης, αλλά και στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Πάτρα, ως ένδειξη συμπαράστασης στους φυλακισμένους απεργούς πείνας.

Μιλώντας χθες στην «Κ», αρμόδια κυβερνητική πηγή υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει πρόθεση για επέμβαση της αστυνομίας με σκοπό την απομάκρυνση των καταληψιών», ενώ διευκρίνισε ότι η επικοινωνία και συνεννόηση με τους αναρχικούς καταληψίες αποτελεί υποχρέωση των πρυτανικών και όχι των αστυνομικών αρχών.

Χθες, πάντως, η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε στη σύλληψη επτά ατόμων που εντοπίστηκαν να βγαίνουν από το κατειλημμένο κτίριο της πρυτανείας. Πρόκειται για 5 άνδρες και 2 γυναίκες σε βάρος των οποίων η υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας σχημάτισε δικογραφία για διατάραξη οικιακής ειρήνης. Κατά πληροφορίες, ορισμένοι από τους κατηγορούμενους έχουν συλληφθεί στο παρελθόν για αντεξουσιαστική δράση, ενώ ένας εξ αυτών είχε αντιμετωπίσει κατηγορίες (αλλά απαλλάχθηκε με βούλευμα) για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Χθες, πάντως, τόσο η εισαγγελία όσο και η πρυτανεία έσπευσαν εκ νέου να καταστήσουν σαφές ότι έχουν προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την επίλυση της κρίσης και την απομάκρυνση των αντεξουσιαστών. Ενδεικτικά, χθεσινή ανακοίνωση των πρυτανικών αρχών ανέφερε ότι «από την πρώτη ώρα έχουμε προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προφορικώς και εγγράφως, ώστε να υπάρξει λύση του ζητήματος. Μας προβληματίζει όμως η παράταση της εκκρεμότητας εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας». Κάλεσαν μάλιστα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να διαδηλώσουν (σήμερα στις 11 π.μ.) στα Προπύλαια, υπέρ της εύρυθμης λειτουργίας του Πανεπιστημίου.

Aνακοίνωση – καταγγελία εξέδωσαν οι καταληψίες της πρυτανείας.

Ταυτόχρονα, κύκλοι της εισαγγελίας διευκρίνιζαν χθες ότι ήδη από τη Δευτέρα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών είχε διατάξει την εφαρμογή του νόμου και την τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας για τους καταληψίες του κτιρίου της πρυτανείας. Προσδοκία για λήξη της κατάληψης, που σημειωτέον γίνεται σε ένδειξη συμπαράστασης στους αναρχικούς απεργούς πείνας, δημιούργησε η χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Εφετών για αποφυλάκιση με αυστηρούς περιοριστικούς όρους (να μην κινείται εκτός Σαλαμίνας) της 60χρονης μητέρας των Χρήστου και Γεράσιμου Τσάκαλου, καταδικασμένων για συμμετοχή στους «Πυρήνες».

Η προσωρινή κράτηση της Αθηνάς Τσάκαλου είχε διαταχθεί μετά τον εντοπισμό της 22χρονης Αγγελική Σπυροπούλου στο σπίτι της στη Σαλαμίνα. Αντίθετα, η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών υπήρξε αρνητική για την αποφυλάκιση της συντρόφου του Γεράσιμου Τσάκαλου που είχε συλληφθεί μαζί με τη Σπυροπούλου. Αργά χθες το βράδυ μέσω του συνηγόρου της κ. Φραγκίσκου Ραγκούση, η Αθηνά Τσάκαλου έκανε γνωστό ότι δεν θα καταβάλει τη χρηματική εγγύηση για την αποφυλάκισή της, ζητώντας την απελευθέρωση και της 26χρονης συντρόφου του γιου της.

Κατάληψη στα δημαρχεία Ξάνθης και Νέας Σμύρνης και στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Πάτρα

Από το πρωί της Τετάρτης αντιεξουσιαστές έχουν καταλάβει το δημαρχείο της Νέας Σμύρνης, της Ξάνθης αλλά και τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Πάτρα.

Οι αντιεξουσιαστές αναφέρουν στις ανακοινώσεις τους πως τα κτίρια κατελήφθησαν για συμπαράσταση και σαν έκφραση αλληλεγγύης προς  τους απεργούς πείνας.

Στην Ξάνθη έχειχει στηθεί από το πρωί μικροφωνική στην κεντρική πλατεία της πόλης μπροστά από το δημαρχείο, ενώ ταυτόχρονα μοιράζονται τα κείμενα του Δικτύου Αγωνιστών Κρατουμένων και του Ταμείου Αλληλεγγύης Φυλακισμένων Αγωνιστών.

Στην Πάτρα οι καταληψίες κάνουν κάλεσμα για ενισχύσεις, ενώ στις 4 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συνέλευση για τη συνέχιση των δράσεων στον χώρο της κατάληψης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή