Στο σκοτάδι σχεδόν ολόκληρη η Τουρκία

Στο σκοτάδι σχεδόν ολόκληρη η Τουρκία

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Μπλακ άουτ μεγάλων διαστάσεων σημειώθηκε χθες στην Τουρκία, βυθίζοντας στο σκοτάδι σχεδόν όλες τις επαρχίες της χώρας. Χωρίς να αποκλείουν την εκδοχή της δολιοφθοράς, οι Αρχές ανέφεραν ως πιθανότερο το ενδεχόμενο προβλήματος στο δίκτυο διανομής. Η ιδιωτικοποίηση του τουρκικού δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2013.

Η διακοπή ξεκίνησε στις 10.36 στις μητροπολιτικές περιοχές της Αγκυρας και της Κωνσταντινούπολης, καθώς και στις βιομηχανικές πόλεις των μικρασιατικών παραλίων. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ντογκάν, διακοπές σημειώθηκαν σε 80 από τις 81 επαρχίες της χώρας. Η μόνη που δεν αντιμετώπισε προβλήματα ήταν η νοτιοανατολική επαρχία Βαν, η οποία ηλεκτροδοτείται από το γειτονικό Ιράν.

Τρεις ώρες αφότου οι επιβάτες απεγκλωβίστηκαν από τους ακινητοποιημένους συρμούς του υπογείου της Κωνσταντινούπολης, η ηλεκτροδότηση του συγκοινωνιακού δικτύου επανήλθε. Αντιθέτως, προβλήματα συνέχιζαν να παρουσιάζονται στην ηλεκτροδότηση των νοικοκυριών. Το μπλακ άουτ προξένησε κομφούζιο στην κυκλοφορία των οχημάτων, αφού οι σηματοδότες τέθηκαν εκτός λειτουργίας, ενώ προσωρινά διεκόπησαν και οι πτήσεις.

«Ερευνούμε κάθε πιθανότητα, συμπεριλαμβανομένης και της τρομοκρατικής επίθεσης», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου. Αξιωματούχοι δήλωσαν στην εφημερίδα «Χουριέτ» ότι προέκυψε πρόβλημα στην Εταιρεία Διανομής Ηλεκτρικού Ρεύματος (TEIAs).

Η Εταιρεία παραμένει υπό την αιγίδα του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας και εποπτεύει το πλήρως ιδιωτικοποιημένο σύστημα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τους όρους της αποκρατικοποίησης, που διενεργήθηκε τμηματικά και ολοκληρώθηκε το 2013, οι εταιρείες που έχουν αναλάβει τη διαχείριση διαφορετικών κομματιών του δικτύου υποχρεούνται να φροντίζουν και για τη συντήρησή του.

Επί των ημερών του Ρετζέπ Ταγίπ Εντογάν, η Τουρκία έχει εφαρμόσει εκτεταμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, όχι μόνο στον τομέα της ενέργειας, αλλά και των μεταφορών, των επικοινωνιών, των ορυχείων και κρατικών εργοστασίων, το οποίο, σύμφωνα με υπολογισμούς της «Χουριέτ», απέδωσε στον κρατικό προϋπολογισμό 54 δισ. δολάρια την περίοδο 2003-2013.

Το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα κατηγορεί τον Ερντογάν ότι εκποιεί με στόχο όχι να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες, αλλά να καλυφθούν κενά στον προϋπολογισμό. Σειρά στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων έχει η εκποίηση θερμοηλεκτρικών και υδροηλεκτρικών μονάδων.

Χθες συστάθηκε ειδική ομάδα αντιμετώπισης της κρίσης στο υπουργείο Ενέργειας, ενώ οι Αρχές υποσχέθηκαν συνεχή ενημέρωση του κοινού. «Δεν μπορώ να πω αν υπήρξε ή όχι κυβερνοεπίθεση. Το σημαντικότερο για εμάς είναι να ξαναλειτουργήσει το σύστημα. Αυτό δεν μας συμβαίνει συχνά», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ.

Τέτοιας έκτασης διακοπή ρεύματος είχε να βιώσει η Τουρκία από το 1999, όταν επλήγη από τον καταστροφικό σεισμό του Μαρμαρά.

Εκτιμήσεις του υπουργείου Ενέργειας, που μεταφέρθηκαν από τη «Χουριέτ», ανέφεραν ότι το πρόβλημα ξεκίνησε σε γραμμή διανομής στα μικρασιατικά παράλια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή