Κλιμάκωση της έντασης με Εξεταστική

Κλιμάκωση της έντασης με Εξεταστική

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το φορτισμένο πολιτικό κλίμα που αποτυπώθηκε στη συζήτηση στη Βουλή, το βράδυ της Δευτέρας, αναμένεται να κυριαρχήσει το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε χθες να προχωρήσει στην κατάθεση πρότασης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπαγωγή της χώρας στο καθεστώς των Μνημονίων και της επιτήρησης, με στόχο αυτή να συζητηθεί και να τεθεί σε ψηφοφορία τη Μ. Δευτέρα.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού αλλά και στελέχη της Κ.Ο. κάνουν λόγο για εκπλήρωση μιας προεκλογικής δέσμευσης του κόμματος, που δεν σηματοδοτεί κάτι περισσότερο. Ωστόσο, είναι σαφές ότι πρόκειται για μια επιλογή συντήρησης της έντασης στο πολιτικό πεδίο, καθώς ήταν δεδομένο ότι οποιαδήποτε στιγμή και αν έφερνε ο ΣΥΡΙΖΑ τη συγκεκριμένη πρόταση στη Βουλή, αυτομάτως θα φορτιζόταν το πολιτικό κλίμα. Δεδομένων, μάλιστα, διαβεβαιώσεων από κυβερνητικά στελέχη στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας ότι η πρόταση δεν επρόκειτο να κατατεθεί πριν από το Πάσχα, ώστε να μην επικαλύψει και τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους – δανειστές, η επίσπευσή της προκαλεί επιπλέον ερωτήματα για τη σκοπιμότητα που θεωρούν τα κυβερνητικά στελέχη ότι εξυπηρετεί. Πάντως, η απόφαση που ελήφθη και ανακοινώθηκε έπειτα από συνεδρίαση του προεδρείου της Κ.Ο. υπό τον κ. Αλέξη Τσίπρα, η πρόταση για Εξεταστική να αφορά την περίοδο από το 2009 και μετά, προκαλεί κραδασμούς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης διατύπωσε μέσω Τwitter τη διαφωνία του, ζητώντας «η εξεταστική επιτροπή να ψάξει όχι μόνο την υπογραφή των Μνημονίων, αλλά και τη “ρίζα”. Πώς φτάσαμε εκεί: εξοπλισμοί, “2004”, πάρτι δαπανών…», για να προσθέσει λίγο αργότερα ότι «η δεκαετία 2000-2009, ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ., με τη δημοσιονομική ασωτία, τα σκάνδαλα, τα ελλείμματα και τη “δημιουργική λογιστική”, διευκόλυνε τα Μνημόνια».

Ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς, δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης με τον κ. Τσίπρα ότι «υλοποιούμε συνεπώς τη δέσμευσή μας και την κοινή κοινωνική απαίτηση, χωρίς καμία διάθεση ρεβανσισμού και ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής, προκειμένου να αναζητηθούν οι αιτίες και οι ευθύνες μιας πρωτοφανούς κρίσης, που ισοπέδωσε τη συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας».

Οι τέσσερις περίοδοι

Η πρόταση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ζητεί τη διερεύνηση τεσσάρων περιόδων: η πρώτη από τον Οκτώβριο του 2009 έως τον Μάιο του 2010, δηλαδή τους χειρισμούς πριν από την πρώτη δανειακή σύμβαση που οδήγησαν σε αυτή. Η δεύτερη από τον Μάιο του 2010 μέχρι τον Νοέμβριο του 2011, δηλαδή τη δεύτερη δανειακή σύμβαση και το πώς φθάσαμε εκεί. Η τρίτη από τον Νοέμβριο του 2011 μέχρι τον Μάιο του 2012, δηλαδή το PSI, και η τέταρτη από τον Μάιο του 2012 μέχρι σήμερα.

Στην πρόταση δεν γίνεται ονομαστική αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα, αν και καθίσταται σαφές από τον προσδιορισμό των χρονικών περιόδων ότι αφορά τους χειρισμούς των κυβερνήσεων Γιώργου Παπανδρέου, Λουκά Παπαδήμου και Αντώνη Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο, ενώ δεν ζητείται έρευνα για πιθανά ποινικά αδικήματα, αλλά για τους λόγους που οδήγησαν τη χώρα στα Μνημόνια και αναζήτηση τυχόν πολιτικών ευθυνών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή