Εισαγγελείς κατά νομοσχεδίου υπ. Δικαιοσύνης

Εισαγγελείς κατά νομοσχεδίου υπ. Δικαιοσύνης

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εντονότατη αντίθεσή τους εκδηλώνουν οι εισαγγελείς, ασκώντας ιδιαίτερα σκληρή κριτική, στις διατάξεις του νομοσχεδίου που φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή το υπουργείο Δικαιοσύνης για την αποσυμφόρηση των φυλακών και την αποφυλάκιση μεγάλου αριθμού κρατουμένων. «Στη χορεία των ευκαιριακών, αποσπασματικών και ξένων προς το ποινικό δόγμα των ρυθμίσεων» κατατάσσει η Ενωση Εισαγγελέων τις διατάξεις του ν/σ, για τις οποίες προσθέτουν ότι «ισοδυναμούν με ακύρωση των δικαστικών αποφάσεων» και ότι «αναιρούν το γενικό και ειδικό προληπτικό αποτέλεσμα της επιβληθείσας ποινής».

Οι βολές των εισαγγελέων αφορούν κυρίως την αδιάκριτη, όπως την χαρακτηρίζουν, αποφυλάκιση μεγάλου αριθμού κρατουμένων με βαριά παραβατικότητα που εκτίουν ποινές πολυετών καθείρξεων ή ισοβίων, κάνοντας λόγο για «γενική ελευθέρωση κρατουμένων»!

Οι εισαγγελείς εκφράζουν την άποψη ότι οι αποφυλακίσεις (για διάφορους λόγους, κυρίως όμως για λόγους αναπηρίας και προβλημάτων υγείας) βαρυποινιτών ή καταδικασμένων για τρομοκρατία ή άλλα βαρύτατης ποινικής απαξίας εγκλήματα «αποδομούν το σχήμα της επιβολής τιμωρίας δίκαιης και ανάλογης με το έγκλημα που τέλεσε ο δράστης», καθώς, όπως σημειώνουν, «εντέλει επιβραβεύονται για λόγους που συναρτώνται με την παροιμιώδη αδυναμία της Πολιτείας να εξασφαλίσει τα στοιχειώδη μέσα και υποδομές για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας».

Εξαιρετικά επικριτικοί είναι οι εισαγγελείς και με τη χωρίς διάκριση κατάργηση της κράτησης των ανηλίκων εκτός εκείνων που έχουν τελέσει αδικήματα για τα οποία επιβάλλονται ισόβια, ενώ καλούν την πολιτεία να βελτιώσει τόσο τις συνθήκες κράτησης και νοσοκομειακής περίθαλψης των ανάπηρων και ασθενών κρατουμένων, αλλά και να βρει άλλες δυνατότητες αποσυμφόρησης των φυλακών, με λελογισμένες αποφυλακίσεις εγκλείστων. Αμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου, στη σκληρή κριτική των εισαγγελέων. Ο υπουργός, σε ανακοίνωσή του, υπεραμύνεται των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου και μιλά για την ανάγκη άμεσων μέτρων για την αποσυμφόρηση των φυλακών αποκρούοντας την κριτική για αποφυλακίσεις χωρίς διάκριση. Επίσης, απαντά και στην έντονη επίκριση των εισαγγελέων ότι με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, ουσιαστικά, ακυρώνονται οι δικαστικές αποφάσεις, σημειώνοντας με έμφαση ότι «ο σεβασμός στις δικαστικές αποφάσεις δεν αφαιρεί από τον νομοθέτη την αρμοδιότητα να επιλέγει το μέτρο και τον τρόπο έκτισης της εκάστοτε ποινής».

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπ. Δικαιοσύνης πρόκειται να επανεξετάσει ορισμένες διατάξεις του ν/σ ως προς τα κριτήρια και τον τρόπο αποφυλάκισης ορισμένων κατηγοριών κρατουμένων, μετά και τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε για το ν/σ στο Υπουργικό Συμβούλιο και τις προτάσεις που έγιναν από άλλα κυβερνητικά στελέχη, όπως ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γ. Πανούσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή