Υποχώρησε ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο

Υποχώρησε ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος και υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Μάρτιο καταγράφει η Ερευνα Οικονομικής Συγκυρίας του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Οικονομικών Ερευνών. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα υποχώρησε στις 96,8 από 98,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, καθώς επικράτησε σχετική ενίσχυση της απαισιοδοξίας για την οικονομία σχεδόν σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στις υπηρεσίας και στις κατασκευές. Η ανάκαμψη των δυσμενών προβλέψεων, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, μπορεί να αποδοθεί στις συνθήκες πιστωτικής στενότητας και στην παρατεινόμενη υψηλή αβεβαιότητα για τη γενική πορεία της οικονομίας.

Το ΙΟΒΕ σημειώνει ότι πολλά ζητήματα κομβικής σημασίας παραμένουν ανοικτά, καθώς αφενός εκκρεμεί η συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους και πιστωτές, αφετέρου το όποιο περιεχόμενο αυτής δεν μπορεί ακόμη να αξιολογηθεί από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Εκτιμά επίσης ότι η ελληνική οικονομία φαίνεται να βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής, πριν από την ενδεχόμενη διαμόρφωση νέων συνθηκών που θα ορίσουν, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, το πλαίσιο των αποφάσεων και των προσδοκιών για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Σε επίπεδο Ε.Ε. και Ευρωζώνης, η μελέτη του ΙΟΒΕ δείχνει ότι το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται ήπια σε σχέση με τον Φεβρουάριο, τόσο στην Ε.Ε. όσο και στην Ευρωζώνη, με τον σχετικό δείκτη να κερδίζει αντίστοιχα 0,9 και 1,6 μονάδες, φτάνοντας στις 106,1 και 103,9 μονάδες, πάνω από τα επίπεδα του μακροχρόνιου μέσου όρου του.

• Στη βιομηχανία οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες βελτιώνονται, με το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να παραμένει στα ίδια επίπεδα και τις εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση να εξασθενούν περαιτέρω.

• Στις υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα αλλά και τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση επιδεινώνονται, ενώ οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων βαίνουν δυσμενέστερες.

• Στο λιανικό εμπόριο, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις δεν μεταβάλλονται, όμως οι αντίστοιχες προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους επιδεινώνονται και πάλι. Ταυτόχρονα συνεχίζεται η ρευστοποίηση αποθεμάτων.

• Στις κατασκευές, καταγράφονται δυσμενέστερες εκτιμήσεις για τις προγραμματισμένες εργασίες των επιχειρήσεων και περισσότερο απαισιόδοξες προβλέψεις για την απασχόληση του τομέα.

• Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού δεν μεταβάλλονται, ενώ εκείνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12μηνο βελτιώνονται, όπως συμβαίνει και με τις προθέσεις για αποταμίευση, με τις προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας να επιδεινώνονται οριακά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή