Μη ομοιόμορφη μείωση αριθμού εισακτέων ΑΕΙ

Μη ομοιόμορφη μείωση αριθμού εισακτέων ΑΕΙ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα… αζήτητα Τμήματα της επαρχίας στέλνει το υπουργείο Παιδείας τη μεγάλη μάζα των 18χρονων αποφοίτων Λυκείου που διαγκωνίζονται στη μεγάλη δεξαμενή των μεσαίων βαθμολογιών και αναζητούν την καλύτερη δυνατή θέση στον ήλιο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για επαγγελματική εξασφάλιση. Φέτος ο συνολικός αριθμός θέσεων στα ΑΕΙ/ΤΕΙ μειώθηκε στις 68.345 από 70.305. Ομως, η μείωση δεν είναι ομοιόμορφη. Υπάρχουν τμήματα περιφερειακών πανεπιστημίων και ΤΕΙ στα οποία οι θέσεις αυξήθηκαν, ενώ αντίστροφα μειώθηκαν στα κεντρικά ιδρύματα, όπου –λόγω εντοπιότητας– στοχεύουν οι περισσότεροι υποψήφιοι, με αποτέλεσμα ο ανταγωνισμός να οξυνθεί ακόμη περισσότερο σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Μάλιστα, δεν λείπουν τα… παράλογα. Ενδεικτικά, το Τμήμα Τεχνολογίας Περιβάλλοντος ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, που πέρυσι είχε μόνο έναν εισακτέο Γενικού Λυκείου, έλαβε φέτος 110 θέσεις από 100 πέρυσι. Στα πανεπιστήμια, το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας Αθηνών υπερδιπλασιάζει τους εισακτέους του, στους 210 από 100, ενώ στην Κοινωνιολογία Αιγαίου αυξάνονται σε 200 έναντι 125 πέρυσι.

«Ψαλίδι» σε μετεγγραφές

Και όλα αυτά, την ίδια στιγμή που η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει εξαγγείλει «ψαλίδι» στις μετεγγραφές προς τα κεντρικά ΑΕΙ/ΤΕΙ, ενώ προετοιμάζει το έδαφος για νέες, επί της ουσίας, καταργήσεις τμημάτων περιφερειακών ΤΕΙ. Βέβαια, στις περιζήτητες κεντρικές σχολές ο αριθμός των θέσεων διατηρείται στα περσινά επίπεδα, ενώ μείωση υπάρχει στις σχολές περιφερειακών ΑΕΙ με περιζήτητο αντικείμενο.

Ειδικότερα, χθες το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι φέτος θα δοθούν 68.345 θέσεις εισακτέων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Δηλαδή, κατά 1.960 λιγότερες σε σχέση με πέρυσι. Πιο συγκεκριμένα:

• Η μείωση αφορά τα πανεπιστήμια και τις εκκλησιαστικές ακαδημίες, όπου θα δοθούν 44.200 θέσεις από 46.735 πέρυσι (κατά 2.535 λιγότερες).

• Αντίθετα, στα ΤΕΙ θα δοθούν 24.145 θέσεις, 575 περισσότερες σε σχέση με πέρυσι.

• Τα κεντρικά, περιζήτητα πανεπιστήμια θα επωφεληθούν από τη μείωση του αριθμού εισακτέων, ύστερα από τη φετινή χρονιά κατά την οποία επιβαρύνθηκαν λόγω των μετεγγραφών. Μεγάλη μείωση καταγράφεται στους εισακτέους του Παν. Πατρών (5.075 πέρυσι, 4.365 φέτος), ενώ, στον αντίποδα, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου δόθηκαν περισσότερες θέσεις συγκριτικά με πέρυσι (2.975 – 3.065).

• Μικρή μείωση παρουσιάζει ο αριθμός εισακτέων σε περιζήτητες πολυτεχνικές, ιατρικές και οικονομικές σχολές, ενώ αυξομειώσεις παρατηρούνται στις θέσεις νομικών και παιδαγωγικών τμημάτων.

• Ο αριθμός εισακτέων αυξάνεται σε τμήματα περιφερειακών ΤΕΙ. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται σε δύο τμήματα της Κοζάνης (Λογιστικής και Διοίκησης Επιχειρήσεων κατά 190 και 155 θέσεις αντίστοιχα). Ως προς τα κεντρικά ΤΕΙ, τη μεγαλύτερη αύξηση έχει το Κλωστοϋφαντουργών Πειραιά (+100), που σχετίζεται με έναν κλάδο σε οξύτατη κρίση.

• Φέτος, συνολικά 101.508 υποψήφιοι υπέβαλαν αίτηση είτε για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, που ξεκινούν στις 18 Μαΐου, είτε για να διεκδικήσουν το 10% χωρίς εξετάσεις. Ετσι, ο ένας στους τρεις (περισσότεροι από 33.000) υποψηφίους θα μείνει εκτός ΑΕΙ/ΤΕΙ.

• Βέβαια, στις 68.345 θέσεις δεν συμπεριλαμβάνονται –και άρα θα προστεθούν, αυξάνοντας τον τελικό αριθμό– οι θέσεις για τις Σχολές Στρατού, Αστυνομίας, Πυροσβεστικής και Εμπορικού Ναυτικού. Ο αριθμός των θέσεων θα ανακοινωθεί από τα υπουργεία στην εποπτεία των οποίων υπάγονται οι εν λόγω σχολές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή