Βενιζέλος: «Ο κ. Τσίπρας έχει κάνει συμφωνία ασυλίας με ένα μέρος της ελληνικής δεξιάς»

Βενιζέλος: «Ο κ. Τσίπρας έχει κάνει συμφωνία ασυλίας με ένα μέρος της ελληνικής δεξιάς»

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνολική κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς, τη στρατηγική και τις επιλογές της, αλλά και ειδικότερα στον πρωθυπουργό και την πρόεδρο της Βουλής, με αφορμή τη χθεσινή συνεδρίαση, άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΙ.

Βάσει του ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική επιτροπή για τα μνημόνια θα ξεκινά από το 2009, ο κ. Βενιζέλος είπε πως ο κ. Τσίπρας είναι προφανές ότι έχει κάνει συμφωνία ασυλίας με ένα μέρος της ελληνικής δεξιάς, αναφέροντας ότι ένα μέρος της είναι οι ΑΝΕΛ και ο Κώστας Καραμανλής, για να προσθέσει πως πιστεύει ότι υπάρχει προσπάθεια προστασίας του κ. Καραμανλή και της κυβέρνησής του. Είπε ακόμη ότι ο κ. Τσίπρας θέλει να κάνει «ηγεμονική» διείσδυση στον χώρο της συντηρητικής παράταξης, όπως κάνει και στον χώρο της «παλαιοπασοκικής» αντίληψης.

Έθεσε το ερώτημα γιατί αποφασίστηκε η κατάθεση πρότασης για εξεταστική από τον ΣΥΡΙΖΑ μία ημέρα μετά που ο πρωθυπουργός ζήτησε συστράτευση της αντιπολίτευσης, και χαρακτήρισε «πολιτική πρόκληση» το ότι δεν περιλαμβάνεται η περίοδος πριν από το 2009, δηλαδή τα αίτια της κρίσης. Σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει την πρόταση γιατί θέλει ένα βήμα για να γίνει ένας σοβαρός διάλογος για να καταγραφεί ιστορικά «η προσπάθεια και όλος ο αγώνας μας, γιατί προσφέραμε την αποφυγή της απόλυτης καταστροφής». Πρόσθεσε ότι θέλει συζήτηση έντιμη και ιστορική για την κρίση, όχι για το Μνημόνιο «ξαφνικά», χωρίς να έχει χρονικό όριο η διερεύνηση αλλά να εκτείνεται και πέραν των πρόσφατων εκλογών, «γιατί βαδίζουμε πλησίστιοι στο Μνημόνιο 3». Ανέφερε ότι εκείνος θα έλεγε να ξεκινήσει η συζήτηση για τα αίτια της κρίσης από την ένταξη στην ΟΝΕ, αλλά σίγουρα από το 2004 γιατί, όπως τόνισε, η κρίση κορυφώθηκε την περίοδο 2004-2009 και «παρελήφθη η 'βόμβα' από το ΠΑΣΟΚ».

Αναφορικά με την κ. Κωνσταντοπούλου είπε ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί συνιστά πρόσθετη θεσμική επιβάρυνση, δεν διευκολύνει τη λειτουργία της Βουλής και πως το να υπάρχει μια επιβάρυνση της ατμόσφαιρας δεν βοηθά κανέναν και ότι είναι πρωτίστως βλαπτικό για τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνηση του. Επισήμανε ότι η θετική ψήφος του ΠΑΣΟΚ για την εκλογή της κ. Κωνσταντοπούλου στη θέση του προέδρου της Βουλής είχε την έννοια της υπόμνησης ότι τώρα αλλάζει ρόλο, ότι τώρα δεν είναι ένας μαχητικός βουλευτής της αντιπολίτευσης, ότι θα πρέπει να είναι εγγυητής της λειτουργίας του κοινοβουλίου, ένας ουδέτερος αμερόληπτος πρόεδρος στο ύψος της έδρας του. «Δεν κάναμε λάθος» τόνισε και πρόσθεσε πως η υπόμνηση χρειαζόταν απλώς δεν λαμβάνεται υπόψη.

Υπογράμμισε ότι ο πρόεδρος της Βουλής είναι για να διευκολύνει τη δημιουργία συναινέσεων, για να απαλύνει τις εντάσεις, για να προστατεύει την αντιπολίτευση και ευχήθηκε στην κ. Κωνσταντοπούλου να καταλάβει τη μεγάλη ευκαιρία που της έχει δοθεί, όπως είπε, προσθέτοντας ότι «είναι μία νέα σε ηλικία γυναίκα, με πολλά προσόντα, έχει την ικανότητα τη διανοητική να αντιληφθεί τι συμβαίνει, αλλά χρειάζεται και μία άσκηση συναισθηματική και χαρακτηριολογική».

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι στη χθεσινή συνεδρίαση ο κ. Τσίπρας δεν ενημέρωσε για τίποτα. Επαναλαμβάνοντας την κριτική σ’ αυτά, επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ ψήφισε το προνοιακό νομοσχέδιο και το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις. Τόνισε ότι δεν θα ψηφίσει όμως την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που, όπως είπε, χαρίζει φορολογικά πρόστιμα σε περιπτώσεις λαθρεμπορίας και φοροδιαφυγής. «Θα δούμε τώρα ποιοι θα ωφεληθούν» είπε.

Ανέφερε ακόμα πως αν ο πρωθυπουργός θέλει να προσχωρήσει στην εθνική πολιτική του ΠΑΣΟΚ «ας το πει και ας το κάνει, αλλά να το κάνει σωστά, έγκαιρα και με αποτέλεσμα», ενώ είπε ότι αν θεωρεί ότι έχει εντολή να προχωρήσει σε μετωπική ρήξη και να οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρωζώνης να το πει, αλλά να μην το κάνει γιατί «δεν έχει τέτοια εθνική και κοινωνική εντολή». «Αυτό που δεν είναι γραμμή», είπε, «είναι η καθυστέρηση, η διολίσθηση, το χάσιμο του χρόνου, το σύρσιμο, που τρώει τις σάρκες τη χώρας». Ακόμα είπε ότι οι «κόκκινες» γραμμές που ανέφερε ο κ. Τσίπρας ήταν αυτές του ΠΑΣΟΚ. Του καταλόγισε ότι δεν προχώρησε από το σημείο που είχε αφήσει τη διαπραγμάτευση η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά ότι «τα κατέστρεψε όλα ως πλαίσιο, δημιούργησε καχυποψία, ξανακρεμαστήκαμε στα μανταλάκια, υποβαθμίστηκε η χώρα και βγάλαμε τα μάτια μας και μένουμε στο ισχύον Μνημόνιο, αγωνιζόμαστε να πάρουμε δόση», για να καταλήξει ότι η προοπτική είναι ένα νέο μνημόνιο με την ονομασία «αναπτυξιακή συμφωνία».

Υποστήριξε, τέλος, ότι δεν γίνεται σκληρή διαπραγμάτευση αλλά επικοινωνιακή πολιτική και ότι η κυβέρνηση διαμορφώνει την πολιτική αυτοσχεδιάζοντας, «κάθε εβδομάδα έχουν μια άλλη λίστα, μια άλλη ιδέα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή