Γκουρία: «Ξαναγράψτε πιο απλά το Σύμφωνο Σταθερότητας»

Γκουρία: «Ξαναγράψτε πιο απλά το Σύμφωνο Σταθερότητας»

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eκκληση απευθύνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία, να προχωρήσει σε πιο απλούς και κατανοητούς κανόνες σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική των κρατών-μελών της.

Σε επίπεδο δημοσιονομικών μεγεθών στην Ευρωζώνη, τώρα, τον Μάρτιο ο αποπληθωρισμός είχε ενδείξεις επιβράδυνσης μετά την εκκίνηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ. Η δε ανεργία υποχώρησε σχεδόν στα χαμηλότερα επίπεδα τριετίας του 11,3% έναντι 11,4% τον Φεβρουάριο, υποδηλώνοντας τη βελτίωση της οικονομίας. Τέταρτο μήνα στη σειρά οι τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών ελαττώθηκαν κατά 0,1% σε ετήσια βάση, όταν τον Φεβρουάριο είχαν υποχωρήσει κατά 0,3%. Ο σημαντικότερος λόγος για την εξέλιξη αυτή ήταν η πτώση των τιμών του πετρελαίου. Σε αυτόν τον κλάδο ο αποπληθωρισμός είναι -5,8%, ο οποίος εν μέρει αντισταθμίζεται από μία μικρή αύξηση 1% στις υπηρεσίες και μία 0,6% στα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό.

Εξαιρουμένης της ενέργειας, η Ευρωζώνη τον Μάρτιο είχε πληθωρισμό 0,6%. Πέραν τούτου, ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία, απευθύνθηκε χθες στα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου και ανέφερε ότι από το Σύμφωνο Σταθερότητας θα πρέπει να διαγραφούν οι πολλοί και μη κατανοητοί στόχοι. Διευκρίνισε ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί το πολύπλοκο σύστημα κανόνων, το οποίο διέπει τη δημοσιονομική πολιτική της Ευρώπης. «Ειδάλλως, θα ξυπνήσουμε κάποια στιγμή και θα ανακαλύψουμε ότι οι κανόνες έχουν χάσει πλήρως την αξιοπιστία τους» τόνισε ο Ανχελ Γκουρία.

Ειδικότερα, ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ έκανε λόγο για τις πολλές μετρήσεις και τα πολλά κριτήρια, τις οποίες μετά δυσκολίας αντιλαμβάνονται οι κυβερνήσεις. Χρειάζεται, όπως εξήγησε, να μειωθεί το πλήθος των ονομαστικών και δομικών στόχων και οι Βρυξέλλες να υιοθετήσουν μία ευρύτερη προσέγγιση, όσον αφορά το πώς θα κρίνουν συνολικά τη δημοσιονομική πολιτική μιας χώρας. Σε αντίστοιχες παραινέσεις έχουν προβεί από μέρους τους και οι αρμόδιοι αξιωματούχοι του ΔΝΤ. Ο κ. Γκουρία, πάντως, άσκησε κριτική στην Κομισιόν σχετικά με την απόφασή της να δώσει σε ορισμένες χώρες μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη του στόχου του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Αν και δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένη χώρα, προφανώς υπονοούσε τη Γαλλία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή