Συναντήσεων συνέχεια για το Εθνικό

Συναντήσεων συνέχεια για το Εθνικό

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «σίριαλ» με πρωταγωνιστές το Εθνικό Θέατρο και το υπουργείο Πολιτισμού συνεχίστηκε χθες, οπότε ο Νίκος Ξυδάκης συναντήθηκε με το Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου, γύρω στη 1 το μεσημέρι. Τι να σημαίνει αυτή η πρόσκληση;

Βεβαίως, προχθές, είχε προηγηθεί μια δημόσια ενημέρωση του Σωματείου Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου (ΣΕΕΘ), που μιλούσε με πολύ σκληρή γλώσσα και προϊδέαζε για στάση εργασίας στις 22 Απριλίου «αν δεν υπάρξει σαφής δέσμευση, με χρονοδιάγραμμα, για την επίλυση των συσσωρευμένων προβλημάτων», τα οποία, σύμφωνα με το ΣΕΕΘ, είναι «φαινόμενα ευνοϊκής μεταχείρισης, αργομισθίας, έλλειψης προγραμματισμού, απαξίωσης ανθρώπινων και υλικών πόρων κ.ά. (…). Ζητάμε διαφάνεια (…) μέσω της “Διαύγειας”. Τη δημοσιοποίηση δηλαδή όλων των συμβάσεων, των συνεργατών και των εξωτερικών εργολαβιών».

Κι αυτή ήταν η μόνη δημόσια τοποθέτηση. Η επίσημη ενημέρωση από το Εθνικό ήταν ότι «μας κάλεσε ο υπουργός και συζητήσαμε διάφορα θέματα ενημερωτικού χαρακτήρα. Δεν υπήρξε κανένα θέμα παραίτησης του Δ.Σ. του Εθνικού».

Oι εκπρόσωποι του ΣΕΕΘ, οι οποίοι δήλωσαν στην «Κ» ότι στο προχθεσινό Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου τα μέλη του ΣΕΕΘ έκαναν παρέμβαση για πάνω από μία ώρα και «για άλλη μια φορά απάντηση δεν πήραμε. Η μόνη απάντηση ήταν ότι αυτά που λέμε είναι συκοφαντικά. Βέβαια εμείς αναφερθήκαμε σε ονόματα και σε ακραίας μορφής αργομισθίες. Εχουμε τουλάχιστον τρεις τέτοιες περιπτώσεις υπ’ όψιν μας».

Και φαίνεται ότι αυτή η πληροφόρηση εξηγεί σ’ έναν βαθμό τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Πολιτισμού με το Δ.Σ. του Εθνικού, καθώς, σύμφωνα με δήλωση μέλους του Δ.Σ. στην «Κ» για το τι έγινε: «Μας κάλεσε ο άνθρωπος να γνωριστούμε. Ζήτησε βέβαια να του πάμε τις συμβάσεις των εργαζομένων κι εμείς του είπαμε ότι όλα υπάρχουν στο “Διαύγεια”». Τα μέλη του Δ.Σ. μετά τη συνάντηση με τον Ν. Ξυδάκη πήγαν στο γραφείο του Σωτήρη Χατζάκη όπου έμειναν αρκετή ώρα, χωρίς επίσης να γίνει κάτι γνωστό.

Τέλος, ο υπουργός Πολιτισμού είχε συνάντηση χθες το μεσημέρι και με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΚΘΒΕ Γιάννη Βούρο.

Αργά το απόγευμα ενημερωθήκαμε λεπτομερώς από κύκλους του υπουργείου. Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση με τον Γιάννη Βούρο, «ήταν μια καλή συνάντηση που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό. Συζητήσαμε κυρίως για τη μείωση των λειτουργικών εξόδων και άλλων προβλημάτων του ΚΘΒΕ. Οσο για τη συνάντηση με το Δ.Σ. του Εθνικού, ακούστηκαν απόψεις για την υπάρχουσα κατάσταση, με αφορμή και αφετηρία τις καταγγελίες των εργαζομένων. Ο υπουργός ζήτησε τις συμβάσεις των εργαζομένων και των συμβούλων. Αύριο (σ.σ. σήμερα) στις 2 το μεσημέρι θα υπάρχει νέα συνάντηση με τα μέλη του Δ.Σ. του Εθνικού».

Προφανώς οι επόμενες μέρες θα είναι καθοριστικές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή