Μυτιλήνη… όπως Λαμπεντούζα

Μυτιλήνη… όπως Λαμπεντούζα

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε Λαμπεντούζα έχει μετατραπεί το τελευταίο δεκαήμερο η Μυτιλήνη, σύμφωνα με περιγραφές αξιωματικών του Λιμενικού που υπηρετούν στο νησί. Σε χθεσινές δηλώσεις τους στην «Κ» αποκάλυψαν ότι το τριήμερο από την Παρασκευή 27 Μαρτίου έως και την Κυριακή 29 Μαρτίου διασώθηκαν 620 αλλοδαποί που μπήκαν παράτυπα στη χώρα, ενώ ανακοίνωση της Ενωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Λέσβου μιλά για πενταπλασιασμό του αριθμού των παράτυπων μεταναστών που συνελήφθησαν τον Μάρτιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. «Τον Μάρτιο του 2014 καταγράφηκαν 650 άτομα, φέτος έως 30 Μαρτίου είχαν καταγραφεί ήδη πάνω από 3.000» αναφέρουν συνδικαλιστές του Λιμενικού.

Μόλις χθες το πρωί εντοπίστηκαν και διασώθηκαν από την περιοχή Βατάχτι Πλωμαρίου 38 παράτυποι μετανάστες ανάμεσα στους οποίους 4 γυναίκες και 3 παιδιά, ενώ σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες ένα δεύτερο περιστατικό κατεγράφη στις τρεις χθες το μεσημέρι στην περιοχή Κόρακας Λέσβου.

Ανδρες του Λιμενικού που υπηρετούν στο νησί αποδίδουν την πρωτοφανή όξυνση του φαινομένου στη διαφαινόμενη κυβερνητική πολιτική στο θέμα διαχείρισης της παράτυπης μετανάστευσης. Λένε χαρακτηριστικά ότι στις μίνι συνεντεύξεις (debriefing) μετά τη διάσωσή τους οι αλλοδαποί ομολογούν στους Ελληνες αξιωματούχους: «Ακούσαμε ότι η Ελλάδα άνοιξε τα σύνορά της και πλέον μπορούμε να ταξιδέψουμε εύκολα στην Ευρώπη». Αλλη πηγή παραδέχεται εμμέσως ότι το προηγούμενο διάστημα επιχειρούνταν ανασχέσεις της εισόδου δουλεμπορικών σκαφών στα ελληνικά χωρικά ύδατα, πρακτική που έχει σήμερα εγκαταλειφθεί.

«Ορισμένοι από τους εθελοντές που επέκριναν στο παρελθόν τακτικές που ακολουθούσε το Λιμενικό βρίσκονται πλέον σε επιτελικές θέσεις» σχολίασε στην «Κ» πηγή του Λιμενικού.

Πάντως, ανώτατο στέλεχος του σώματος απέδωσε τις τελευταίες εξελίξεις στη συριακή κρίση και προέβλεψε ότι οι συλλήψεις παράτυπων μεταναστών στα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας θα ανέλθουν το 2015 τις 60.000 έναντι 40.000 πέρυσι. Η ίδια πηγή προσέθεσε ότι στα απέναντι τουρκικά παράλια παραμένουν κατά πληροφορίες συγκεντρωμένοι 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες που περιμένουν να μπουν παράτυπα στην Ελλάδα και την Ε.Ε. «Αυτό που ζητάμε είναι οι επιχειρησιακοί πόροι του Λιμενικού να διατίθενται στη φύλαξη των συνόρων και όχι στη διαχείριση των παράτυπων μεταναστών» δήλωσε.

Στο μεταξύ χθες, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των αν. υπουργών Ναυτιλίας, Θόδωρου Δρίτσα, Μετανάστευσης, Τασίας Χριστοδουλοπούλου και Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση καθώς και επιχειρησιακών παραγόντων με θέμα την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης. Αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, η συγκρότηση επιτροπής που θα συνεδριάσει για πρώτη φορά την Παρασκευή με στόχο να καταστρώσει νέο εθνικό σχέδιο δράσης και να αναλάβει πρωτοβουλίες αντιμετώπισης ενδεχόμενης περαιτέρω όξυνσης του φαινομένου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή