Τελευταίο «αντίο» στον εισαγγελέα Κιράζ στην Πόλη

Τελευταίο «αντίο» στον εισαγγελέα Κιράζ στην Πόλη

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Γυναίκα που επιτέθηκε με πυροβολισμούς εναντίον του αρχηγείου της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης έπεσε χθες νεκρή, ενώ ο συνεργός της ταμπουρώθηκε τραυματισμένος σε γειτονικό κτίριο, λίγη ώρα αφότου χιλιάδες άνθρωποι αποχαιρέτισαν τον δολοφονηθέντα εισαγγελέα Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ.

Στο γιγάντιο δικαστικό μέγαρο Τσαγκλαγιάν της Κωνσταντινούπολης, όπου εκτυλίχθηκε το δράμα της Τρίτης, εκατοντάδες δικηγόροι, δικαστικοί και εργαζόμενοι βγήκαν χθες στους διαδρόμους κάθε ορόφου και ξεδίπλωσαν από τον 6ο όροφο γιγάντια τουρκική σημαία με τη φράση «Μάρτυρά μας, δεν θα σε ξεχάσουμε». Ο πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, και πολλά μέλη της κυβέρνησης παρέστησαν στη νεκρώσιμο ακολουθία για τον εισαγγελέα Κιράζ στο Τέμενος του Εγιούπ Σουλτάν, στις όχθες του Κεράτιου Κόλπου. Η κάλυψη της τελετής επετράπη μόνο στα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ.

«Δεν θεωρούμε ότι η επίθεση στράφηκε εναντίον του θανόντος εισαγγελέα μας, αλλά εναντίον ολόκληρου του δικαστικού συστήματος. Είναι ένα πιστόλι εναντίον του έθνους μας», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κενάν Ιπέκ. Ο 46χρονος εισαγγελέας και οι δύο τρομοκράτες της DHKP-C, Σαφάκ Γιαγλά και Μπαχτιγιάρ Ντογκρουγιόλ, που απειλούσαν να τον σκοτώσουν, έπεσαν νεκροί το βράδυ της Τετάρτης στο γραφείο του εισαγγελέα, στον τελευταίο όροφο του δικαστικού μεγάρου. Δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές λεπτομέρειες για το αιματηρό τέλος της εξάωρης ομηρίας.

Συλλήψεις

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν χθες 22 υπόπτους για συμμετοχή στην DHKP-C στην Αττάλεια, καθώς, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ντογκάν, υπήρχαν πληροφορίες ότι σχεδίαζαν νέες επιθέσεις. Πέντε ύποπτοι για συμμετοχή στην οργάνωση συνελήφθησαν στο Εσκί Σεχίρ και άλλοι πέντε στη Σμύρνη, ενώ στην κατοχή τους βρέθηκαν απαγορευμένα περιοδικά και 30 σφαίρες.

«Οι τρομοκράτες έκαναν κάποια διεθνή τηλεφωνήματα στη διάρκεια της επίθεσης. Σχετίζονταν με κύκλους του εξωτερικού. Εχουμε διατάξει επιχειρήσεις εναντίον όποιου εμπλέκεται», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο ίδιος συνέδεσε τη δολοφονία του εισαγγελέα με τον νέο νόμο, που περιορίζει τις διαδηλώσεις. «Δεν θα ανεχθούμε ούτε λεπτό αυτούς που βγαίνουν στους δρόμους χωρίς άδεια, απειλώντας την ασφάλεια της χώρας», υπογράμμισε. «Μετά τις προκλητικές ενέργειες σε κάποιους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, σε συνέχεια των όσων έκαναν αυτοί οι τρομοκράτες, αυτοί οι δολοφόνοι, αυτοί οι δειλοί την Τρίτη, αποφασίσαμε να λάβουμε κάποιες προφυλάξεις».

Στο Πανεπιστήμιο

Ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας εισήλθαν χθες στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και προσήγαγαν 20 φοιτητές. Το πρωί, ένοπλος ανέβηκε στα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ και ξεδίπλωσε σημαία με σύμβολα που παραπέμπουν στη μειονότητα των Αλεβιτών. Το περιστατικό αυτό θεωρείται άσχετο με τα προηγούμενα.

Ιστοσελίδα που πρόσκειται στην DHKP-C ανέφερε πως μέλη της σκότωσαν τον εισαγγελέα Κιράζ ως εκδίκηση για τον φόνο του 15χρονου διαδηλωτή Μπερκίν Ελβάν από βολή δακρυγόνου σε αντικυβερνητική διαδήλωση το 2013. Κανείς δεν έχει έως τώρα προσαχθεί για την υπόθεση του Ελβάν, την οποία ερευνούσε ο εισαγγελέας Κιράζ. «Ο εισαγγελέας είχε περιορίσει τον αριθμό των υπόπτων από 20 σε τρεις και άρα ήταν πιο κοντά στο να εντοπίσει τον αστυνομικό που σκότωσε τον Μπερκίν Ελβάν. Υπάρχει, λοιπόν, περίπτωση να μπήκε εσκεμμένα στο στόχαστρο για να περάσει η υπόθεση στο αρχείο», έγραψε στο Τwitter o δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Αγιασούν, επικαλούμενος ως πηγή τον διευθυντή της αντικυβερνητικής εφημερίδας «Ζαμάν».

Πανσπερμία θεωριών κυκλοφορούσε στα τουρκικά ΜΜΕ και σχετικά με το προχθεσινό μπλακ άουτ, που επηρέασε 76 εκατ. ανθρώπους. Ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, διερωτήθηκε αν ο λόγος για τον οποίο οι ένοπλοι κατόρθωσαν να περάσουν την ασφάλεια του φρουρούμενου δικαστικού μεγάρου με όπλα ήταν η διακοπή ρεύματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή