Ηρθαν τα hedge funds νέας γενιάς

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά μια περίοδο απογοητευτικών αποδόσεων που αποθάρρυναν την πελατεία της και οδήγησαν σε στασιμότητα τον κλάδο, η βιομηχανία των hedge funds επανέρχεται δριμύτερη με ένα σημαντικό αριθμό καινούργιων εταιρειών που ξεκινούν με κεφάλαια πολλών δισ. δολ. Στη διάρκεια του περασμένου έτους, τουλάχιστον οκτώ εταιρείες ιδρύθηκαν και ξεκίνησαν με δεκαψήφια κεφάλαια, καθώς επενδυτές απογοητευμένοι από την «παλιά φρουρά» στελεχών εναποθέτουν τώρα στη νέα γενιά των hedge funds τις προσδοκίες τους για υψηλότερες αποδόσεις. Οπως επισημαίνει το Bloomberg, που συγκέντρωσε τα σχετικά στοιχεία, τόσο μεγάλος αριθμός καινούργιων εταιρειών είχε να εμφανιστεί στον κλάδο από το 2005, οπότε είχαν ιδρυθεί 13 καινούργια hedge funds και είχαν αντλήσει αθροιστικά κεφάλαια ύψους 19 δισ. δολαρίων.

Οι επενδυτές σπεύδουν να διαθέσουν πολλά εκατ. δολάρια σε πολλά από αυτά τα νέα funds, μεταξύ των οποίων σε ένα που διαχειρίζεται ο Κρις Ρόκος, βετεράνος του Brevan Howard Asset Management, κι ένα άλλο στο οποίο προεδρεύει ο Ντίντριτς Σέντερχολμ, πρώην στέλεχος του Elliott Management. Μεταξύ εκείνων που προσφέρουν μεγάλη στήριξη στις νέες αυτές εταιρείες είναι η επενδυτική του Πανεπιστημίου του Τέξας, που έχει ήδη τοποθετήσει κεφάλαια ύψους περίπου δύο δισ. δολαρίων στην «επόμενη γενιά εταιρειών» του κλάδου των funds. Η νέα αυτή γενιά συνήθως αποτελείται από στελέχη που εργάστηκαν επί χρόνια σε μεγάλα funds, όπου και επέτυχαν μεγάλες αποδόσεις. Στην πραγματικότητα τα καινούργια στελέχη απλώς επωφελούνται από τις απογοητευτικές αποδόσεις που είχαν τα προηγούμενα χρόνια ορισμένα ηχηρά ονόματα του κλάδου, όπως το Paulson & Co. του Τζον Πόλσον και τα Claren Road Asset Management και Mason Capital Management του ομίλου Carlyle. Και αυτό γιατί τα τελευταία τρία χρόνια αυτά τα μεγάλα funds είτε έχασαν χρήματα είτε δεν κατόρθωσαν να σημειώσουν καθόλου κέρδη: είχαν κατά μέσον όρο άνοδο 4,6% ετησίως, αλλά τα κέρδη αυτά ωχριούν μπροστά στην άνοδο 18% που έχει σημειώσει ο δείκτης Standard & Poor’s των 500 μεγαλύτερων εταιρειών στις ΗΠΑ. Είναι ενδεικτικό ότι το συνταξιοδοτικό ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων της Καλιφόρνιας ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει τις επενδύσεις του από τα hedge funds επικαλούμενο το υψηλό κόστος.

Με στήριξη από τον Σόρος

Ο Ισαάκ Κορ, από την κατηγορία των τολμηρών στελεχών που ανοίγουν καινούργια hedge funds, θα λάβει τουλάχιστον ένα μεγάλο κεφάλαιο από έναν μεγάλο επενδυτή. Τους επόμενους μήνες πρόκειται να ανοίξει το δικό του fund στη Νέα Υόρκη υπό την επωνυμία Governors Lane. Πηγές προσκείμενες στο fund αναφέρουν πως το γραφείο της οικογένειας του Τζορτζ Σόρος θα τοποθετήσει σε αυτό 500 εκατ. δολάρια. Ο Ισαάκ Κορ προέρχεται από την Eton Park Capital Management της οποίας ηγείται ο Ερικ Μάιντιτς, που επίσης υπήρξε εξαιρετικά επιτυχημένος όταν ίδρυσε το δικό του fund το 2004 και επέτυχε να αντλήσει άμεσα κεφάλαια ύψους 3,5 δισ. δολαρίων. Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν, άλλωστε, πως και ο Κρις Ρόκος συστήνει το δικό του fund. Ως στέλεχος στην Brevan Howard σημείωσε κέρδη άνω των 4 δισ. δολ. Προσφάτως κατέληξε σε συμφωνία με τον πρώην εργοδότη του, με τον οποίο είχε φτάσει στα δικαστήρια για το αν δικαιούτο να διαχειρίζεται χρήματα εξωτερικών πελατών πριν από το 2018. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, ο Μπρέβαν, ο οποίος πέρυσι σημείωσε απώλειες για πρώτη φορά, θα έχει οικονομικά συμφέροντα στη νέα εταιρεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή