Αντεξουσιαστές στο προαύλιο της Βουλής

Αντεξουσιαστές στο προαύλιο της Βουλής

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πάμε, πάμε, πάμε, πάμε!» ακούστηκε η προτροπή. Και αμέσως η ομάδα των περίπου 15-20 ατόμων που κινούνταν κοντά στην εξωτερική είσοδο του προαυλίου της Βουλής, επί της Βασιλίσσης Σοφίας, άρχισε τρέχοντας να μπαίνει στον φυλασσόμενο χώρο, παρακάμπτοντας τον έλεγχο και φυσικά την ειδική μπάρα που βρίσκεται στο σημείο για την παρεμπόδιση της εισόδου αυτοκινήτων.

Μόλις πέρασε και ο τελευταίος, και εξακολουθώντας να τρέχουν με κατεύθυνση την εσωτερική είσοδο του κτιρίου, απ’ όπου εισέρχονται κυρίως ο πρωθυπουργός, υπουργοί, άρχιζαν να φωνάζουν ρυθμικά συνθήματα: «Το πάθος για τη λευτεριά, είναι δυνατότερο απ’ όλα τα κελιά». Ταυτόχρονα πετούσαν φέιγ βολάν με συνθήματα υπέρ των κρατουμένων για τρομοκρατία, τους οποίους και αποκαλούν «αγωνιστές».

Οι εισβολείς έφθασαν στο σημείο όπου βρίσκονται σχεδόν μονίμως κάμερες τηλεοπτικών συνεργείων για τις ανάγκες μετάδοσης ειδήσεων από τη Βουλή (ρεπορτάζ ή και δηλώσεις πολιτικών). Εκεί, αμέσως, ξεδίπλωσαν πανό με τα αιτήματά τους. Εως εκείνη την ώρα, ουδείς τους εμπόδισε, εκ των στελεχών της φρουράς της Βουλής. Μόνες αντιδράσεις η κίνηση ενός που εκτελεί χρέη τροχονόμου στην είσοδο του προαύλιου χώρου, και η φωνή άλλου -πιθανότατα- φρουρού προς τους συναδέλφους του, οι οποίοι βρίσκονται στην εσωτερική είσοδο του κτιρίου (δίπλα στις κάμερες), προκειμένου να κλείσει την πόρτα και να μην εισέλθουν οι διαδηλωτές και στο κτίριο: «Την πόρτα κλείσε ρε», ακούγεται εκείνη τη στιγμή.

Ανενόχλητοι και φωνάζοντας ρυθμικά συνθήματα, έφθασαν στα εξωτερικά σκαλιά του Κοινοβουλίου, ελάχιστα μέτρα από την αίθουσα της Ολομέλειας. Φυσικά, τα στελέχη της φρουράς του Κοινοβουλίου είχαν προλάβει «για προληπτικούς λόγους», όπως ελέχθη χαρακτηριστικά, να κλείσουν όλες τις εσωτερικές εισόδους του κτιρίου και όχι μόνο εκείνη έξω από την οποία βρίσκονταν οι διαδηλωτές. Παραμένοντας στο σημείο, φώναζαν συνθήματα, άνοιξαν πανό και έπειτα από δέκα λεπτά, με διακριτική την παρουσία κοντά τους λίγων αστυνομικών, άρχισαν να αποχωρούν.

«Ωπα, ώπα παιδιά, ήρεμα» ακούγεται να λέει ένας εξ αυτών όταν είδαν ότι στο πεζοδρόμιο προσέγγιζαν δυνάμεις των ΜΑΤ. «Ηρεμα, ήρεμα, έρχονται αυτοί», ακούστηκε, και αμέσως κάποιος πρότεινε να ολοκληρώσουν με ηρεμία την αποχώρησή τους, μαζεύοντας το πανό. Τα τελευταία που ακούγονται από κάποιους εξ αυτών, πριν εγκαταλείψουν τον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου, βγουν στο πεζοδρόμιο και «συναντηθούν» εκεί με τα ΜΑΤ, καταδείκνυαν μια μικρή διαφωνία ως προς το ποια κατεύθυνση θα ακολουθούσαν όλοι μαζί: «Δεξιά, δεξιά», «Οχι αριστερά» έλεγαν. Εκαναν να κινηθούν, τελικά, προς τα αριστερά με κατεύθυνση προς το Σύνταγμα, αλλά σταμάτησαν ακριβώς έξω από την είσοδο που είχαν παραβιάσει. Λίγη ώρα αργότερα, άνοιγαν και οι εσωτερικές θύρες του κτιρίου.

Η χθεσινή είσοδος αναρχικών στο προαύλιο της Βουλής αποτέλεσε το αποκορύφωμα δράσεων του αντεξουσιαστικού χώρου σε ένδειξη συμπαράστασης στους αναρχικούς απεργούς πείνας.

Είχε προηγηθεί ντόμινο καταλήψεων σε Αττική και περιφέρεια, σε συνέχεια της τριήμερης κατάληψης της πρυτανείας του ΕΚΠΑ. Συγκεκριμένα, ομάδα 50 περίπου αναρχικών πραγματοποίησε κατάληψη στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ με αιτήματα την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ, την απελευθέρωση κρατουμένων κ.ά.

Αλλες καταλήψεις

Στο Ηράκλειο κατάληψη έγινε στο πολιτικό γραφείο του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γιάννη Μιχελογιαννάκη, ενώ υπό κατάληψη παρέμεναν χθες τα γραφεία του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων. Στην Ξάνθη αναρχικοί – αντεξουσιαστές έκαναν έφοδο στο δημαρχείο της πόλης, ενώ ολιγόωρη κατάληψη έγινε και στο δημαρχείο της Νέας Σμύρνης στην Αττική, η οποία έληξε χωρίς την επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στην Πάτρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή