Με ειρωνείες αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ την Εξεταστική

Με ειρωνείες αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ την Εξεταστική

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ειρωνικό τόνο για την πρόταση εξεταστικής επιτροπής της κυβέρνησης χρησιμοποιούν στη Χαρ. Τρικούπη, επιχειρώντας εν πολλοίς να απαξιώσουν την πρωτοβουλία του Μαξίμου ως κινούμενη αποκλειστικά από μικροπολιτικά ελατήρια. Τονίζουν ότι με βάση τις διατυπώσεις που χρησιμοποιούνται στην πρόταση της κυβέρνησης, δεν αρκούν οι μαρτυρίες από τους πρωθυπουργούς και υπουργούς, αλλά πρέπει να κληθούν και πρόσωπα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και όχι μόνο.

Από το ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι θα ζητήσουν να κληθούν ως μάρτυρες, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΕΚΤ το 2009 Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο τότε πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ο Ντομινίκ Στρος-Καν από το ΔΝΤ, η κ. Κριστίν Λαγκάρντ, ο κ. Ολι Ρεν και ο κ. Τιμ Βίζερ. Για το PSI, αναφέρουν ότι πρέπει να κληθούν οι κ. Λ. Παπαδήμος και Π. Πικραμμένος, οι κ. Νταλάρα και Λεμιέρ ως εκπρόσωποι, τότε, του ιδιωτικού τομέα, και «τα στελέχη της Lazard, που είναι και σήμερα σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης». Για την πρώτη φάση της εξεταστικής (2009 έως Μάιο 2010) το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει να καταθέσουν ο κ. Κ. Καραμανλής και οι πρώην υπουργοί κ. Γ. Αλογοσκούφης και Ιω. Παπαθανασίου και ο τότε διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος. Για την κατάσταση που παρέλαβε το 2009 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προτείνουν να κληθούν οι κ. Γ. Παπανδρέου και Γ. Παπακωνσταντίνου, καθώς επίσης η κ. Λούκα Κατσέλη, η κ. Ελενα Παναρίτη και ο κ. Π. Ρουμελιώτης, τον οποίο περιγράφουν «φερόμενο ως επόμενο πρόεδρο του ΤΧΣ».

Τη «λίστα προσώπων» που καταρτίζει το ΠΑΣΟΚ συμπληρώνουν οι κ. Αντ. Σαμαράς, Φ. Κουβέλης και Ιω. Στουρνάρας. Επί της ουσίας, από τη Χαρ. Τρικούπη επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη πρόταση εξεταστικής επιτροπής συνιστά «σχέδιο ωμής υπονόμευσης της διαπραγμάτευσης» καθώς, όπως ανέφεραν, «αν υπάρχουν εσωτερικές ευθύνες για τα προγράμματα στήριξης της ελληνικής οικονομίας από την Ευρώπη και το ΔΝΤ, τότε υπάρχουν και ευρωπαϊκές διεθνείς ευθύνες». Το ζήτημα της εξεταστικής απασχόλησε και τις συζητήσεις που είχαν προχθές το βράδυ ο κ. Βενιζέλος, βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, στο τραπέζι που τους παρέθεσε για την ονομαστική εορτή του. Εκεί, εκτιμήθηκε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε νέο Μνημόνιο, για το οποίο, μάλιστα, δεν θα εκταμιευθούν νέα χρήματα, απλά θα αποδοθούν εκείνα που υπολείπονται από το προηγούμενο δάνειο. Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε πως οι «κακές» διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης θα οδηγήσουν στη συγκεκριμένη εξέλιξη, ενώ εξέφρασε τη χαρά του για την εξεταστική, λέγοντας ότι θα αποτελέσει «το ιδανικό φόρουμ για την αποκατάσταση του έργου του ΠΑΣΟΚ και την ανάδειξη της καταστροφικής για τη χώρα αντιπολίτευσης που έκαναν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ». Επισήμανε, ακόμη, το παράδοξο ότι η κυβέρνηση ζητάει εξεταστική για το δεύτερο Μνημόνιο «για το οποίο έχει ζητήσει και έχει λάβει παράταση με υπογραφή Βαρουφάκη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή