Επενέφεραν σενάρια «στάσης πληρωμών» προς το ΔΝΤ

Επενέφεραν σενάρια «στάσης πληρωμών» προς το ΔΝΤ

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τα σενάρια μη πληρωμής των δόσεων στο ΔΝΤ επανέφεραν κυβερνητικά στελέχη, καθώς στο χθεσινό Euroworking Group υπήρξε μικρή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, που δεν θα επιτρέπει κάποια άμεση εκταμίευση.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Ν.Βούτσης δήλωσε στο περιοδικό Speigel ότι «αν δεν ρεύσει χρήμα ώς τις 9 Απριλίου, τότε θα πληρώσουμε πρώτα μισθούς και συντάξεις εδώ στην Ελλάδα και θα ζητήσουμε κατανόηση από τους εταίρους μας στο εξωτερικό, προκειμένου να μην καταβάλουμε εγκαίρως τα 450 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ». Σημείωσε πως η αναβολή αυτή θα πρέπει να συμβεί σε συμφωνία με τους εταίρους, ώστε να μην υπάρξει πιστωτικό γεγονός. Αλλά και ο υπουργός Εργασίας κ. Π. Σκουρλέτης είπε ότι «αν δεν λάβουμε χρήματα εντός των επόμενων δέκα ημερών, τότε αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία των Ευρωπαίων συμμάχων μας αποφάσισε να σκοτώσει την Ελλάδα». Αμέσως έσπευσε να διαψεύσει τις δηλώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να μην πληρώσουμε».

Παρόλο που η ελληνική πλευρά εμφανίζεται αισιόδοξη για σύγκληση Eurogroup ακόμα και την επόμενη εβδομάδα, σειρά Ευρωπαίων αξιωματούχων το έκριναν «σχεδόν αδύνατον». Αλλωστε, στο Euroworking Group χαρακτήρισαν «γενική και αόριστη» τη λίστα των ελληνικών προτάσεων που εξέτασε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο το Brussels Group, και «ελάχιστη» την πρόοδο των συνομιλιών σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο με γνώση των συζητήσεων στο χθεσινό Euroworking Group.

Η τηλεδιάσκεψη, που κράτησε περίπου δύο ώρες, έκλεισε με βασικό αίτημα προς την ελληνική πλευρά να επιταχύνει τις διαδικασίες και να συνεργαστεί με τους εκπροσώπους των τεχνικών κλιμακίων που βρίσκονται στην Αθήνα, κάτι το οποίο αναγνωρίστηκε ότι έχει αρχίσει να γίνεται πιο εντατικά τις τελευταίες τρεις ημέρες. «Εχουν περάσει εννέα εβδομάδες από τις εκλογές και δεν έχετε προχωρήσει σχεδόν καθόλου», τόνισε εκπρόσωπος του ΕWG στην ελληνική πλευρά κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης.

Η ελληνική πλευρά παρουσίασε πιο θετικά το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, με πηγές του ΥΠΟΙΚ να λένε ότι έγινε η συζήτηση σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών μετά την ολοκλήρωση του Euroworking Group, στο οποίο εκπρόσωπος της Ελλάδας ήταν ο κ. Ν. Θεοχαράκης, αλλά ήταν παρών και ο κ. Γ. Βαρουφάκης, οι δανειστές θεωρούν μεγάλο ατόπημα την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και λάθος την καθιέρωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Ωστόσο, πρόσθεσαν ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αυτά που έχει ανακοινώσει, ενώ σημείωσαν ότι οι δανειστές συνεχίζουν να βλέπουν με εισπρακτικούς όρους το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Στο θέμα του ΕΝΦΙΑ, τα ίδια στελέχη ανέφεραν ότι θα αλλάξει πλήρως, αλλά χωρίς να προσδιορίσουν το πότε. Πρόσθεσαν, όμως, ότι η αλλαγή του θα γίνει εντός του έτους, ενώ επισήμαναν ότι θα παραμείνει σταθερός ο στόχος των εσόδων ύψους 2,65 δισ. ευρώ. Ακόμη και αν ο νέος φόρος δεν φέρνει τα έσοδα αυτά, θα υπάρξουν ισοδύναμα, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη.

Πάντως, συμπλήρωσαν ότι η ελληνική πλευρά προσπαθεί να συνδέσει όλα τα θέματα του ελέγχου, ενώ ανέφεραν ότι η Αθήνα συγκέντρωσε όλες τις προτάσεις της σε ένα κείμενο 26-27 σελίδων και το απέστειλε στο Brussels Group, αναγράφοντας ακόμη και ανά μήνα το τι θα εφαρμοστεί. Σε αυτή την ανανεωμένη λίστα, η αντίδραση Ευρωπαίων αξιωματούχων σε μια πρώτη της ανάγνωση δεν ήταν ιδιαίτερα θερμή, καθώς δεν βλέπουν ιδιαίτερες διαφορές με την ασαφή λίστα του Σαββατοκύριακου, λέει αξιωματούχος στην «Κ».

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης αναφέρθηκε ότι αν υπάρχει αρκετή πρόοδος έως τα μέσα Απριλίου για μία πρώτη συμφωνία στην ανανεωμένη λίστα μέτρων που πρόκειται να καταθέσει η ελληνική πλευρά, τότε ενδεχομένως η ΕΚΤ και οι θεσμοί να αποφασίσουν να αυξήσουν το όριο έκδοσης των έντοκων γραμματίων. Πηγή κοντά στην ΕΚΤ, όμως, δήλωσε ότι «δεν θα είναι μία εύκολη απόφαση», μιας και για κάτι τέτοιο θα απαιτηθεί συμφωνία σε ασφαλιστικό, εργασιακά και ιδιωτικοποιήσεις και το πράσινο φως από το Eurogroup…

Τα τεχνικά κλιμάκια θα περιοριστούν εξαιτίας των διακοπών του καθολικού Πάσχα, με τα κλιμάκια του ΔΝΤ να αποχωρούν από την Αθήνα αύριο και να επιστρέφουν την επόμενη εβδομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή