Η νέα λίστα Βαρουφάκη προβλέπει έσοδα έως 6,1 δισ. ευρώ

Η νέα λίστα Βαρουφάκη προβλέπει έσοδα έως 6,1 δισ. ευρώ

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στόχο να «ξεκλειδώσει» ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός της Ελλάδας και να χαλαρώσει τους κανονισμούς της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η κυβέρνηση κατέθεσε στους δανειστές μία λίστα μέτρων που κατά την εκτίμησή της μπορεί να αποδώσει από 4,7 δισ. ευρώ έως και 6,1 δισ. ευρώ, οδηγώντας σε υπέρβαση του μνημονιακού στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα (πρόβλεψη για 3,1% με 3,9% του ΑΕΠ φέτος).

Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται η κατάργηση των φοροαπαλλαγών, η αύξηση των συντελεστών φορολόγησης του εισοδήματος, η αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης, κατασχέσεις ακόμα και στις θυρίδες και άλλες παρεμβάσεις που στηρίζονται κυρίως στον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Ωστόσο, η λίστα δεν κρίνεται επαρκής από τους δανειστές που αμφισβητούν τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, καθώς τις θεωρούν αισιόδοξες.

Σύμφωνα με τα όσα αναγράφει η κυβέρνηση στη λίστα των 26 σελίδων, τα μέτρα είναι:

1. Κατάργηση των φοροαπαλλαγών. Επίσης, θα υπάρχει ένα αφορολόγητο όριο, αλλά ταυτόχρονα θα αυξηθούν και οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές. Οι αλλαγές αυτές θα γίνουν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και θα έχουν στόχο την αύξηση των εσόδων κατά 300-400 εκατ. ευρώ φέτος και κατά 400 εκατ. ευρώ από το 2016 και μετά.

2. Σταδιακή επέκταση του συστήματος ηλεκτρονικών κατασχέσεων για μισθούς (υψηλότερους από ένα επίπεδο), ενώ θα επανεξεταστεί το νομοθετικό πλαίσιο για τις θυρίδες των τραπεζών.

3. Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης που αφορά σε αυτοκίνητα, πισίνες, σκάφη αναψυχής κ.λπ. Θα εφαρμοστεί από τον Ιούνιο του 2015 και θα αποδώσει 20 εκατ. ευρώ φέτος.

4. Είσπραξη του φόρου επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων από φέτος (Ιούνιο) και θα εξεταστεί η επέκτασή του στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης (ειδησεογραφικά site) με στόχο να αυξηθούν τα έσοδα κατά 50-70 εκατ. ευρώ.

5. Σε περίπτωση απόκρυψης εισοδήματος θα ακυρώνονται τα πρόστιμα και οι φορολογικές ποινές και θα ασκούνται ποινικές διώξεις. Μάλιστα, αυτή η δράση θα νομοθετηθεί στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.

6. Εφαρμογή του νόμου που προβλέπει ότι οι πληρωμές άνω των 1.500 ευρώ δεν θα γίνονται με μετρητά.

7. Οι πληρωμές προς ΔΕΚΟ και οι πληρωμές φόρων, προστίμων και τελών προς τη γενική κυβέρνηση δεν θα γίνονται με μετρητά.

8. Παροχή πόντων στους πολίτες με την έγκαιρη αποπληρωμή των φόρων τους. Οσοι θα διαθέτουν αυτούς τους πόντους θα απολαμβάνουν φοροελαφρύνσεις ή θα έχουν προτεραιότητα στις επιστροφές φόρων κ.λπ.

9. Εφαρμογή μέτρων για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, ποτών και τσιγάρων και τη διαφυγή ΦΠΑ.

10. Διασταυρώσεις στοιχείων και εντατικοποίηση ελέγχων για τις περιπτώσεις που υπάρχουν στις λίστες φοροδιαφυγής.

11. Θέσπιση λοταρίας αποδείξεων για τον περιορισμό της απώλειας ΦΠΑ.

12. Ηλεκτρονική εφαρμογή που θα καταγράφει κάθε εισερχόμενο πελάτη στα καταστήματα και θα μεταδίδει τα στοιχεία σε πραγματικό χρόνο στις φορολογικές αρχές.

13. Λειτουργία του περιουσιολογίου με πλήρη πρόσβαση των ελεγκτών στα αρχεία των τραπεζών.

14. Υιοθέτηση μοντέλου «διαχωρισμού» των πληρωμών του ΦΠΑ.

15. Τροποποιήσεις στο νομικό πλαίσιο με την εισαγωγή κινήτρων για την πληρωμή φόρων η τύχη των οποίων εξαρτάται από δικαστικές αποφάσεις (τον Ιούνιο του 2014 ήταν σε εκκρεμότητα 63.999 «φοροδίκες»). Στο πλαίσιο αυτό θα προβλέπεται μείωση από 33% έως 55% στα πρόστιμα και στις προσαυξήσεις για όποιον πληρώσει το αρχικό κεφάλαιο, εγκαταλείποντας τη δικαστική οδό για την υπόθεσή του.

16. Αύξηση των εισιτηρίων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία από τον Ιούνιο του 2015, με στόχο την τόνωση των εσόδων κατά 5 με 10 εκατ. ευρώ φέτος και 20 εκατ. ευρώ από το 2016 και μετά.

17. Περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ενώ η Γραμματεία θα αναλάβει όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή