Απόδραση Βίκυς Σταμάτη με τη βοήθεια συνεργών

Απόδραση Βίκυς Σταμάτη με τη βοήθεια συνεργών

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη βοήθεια συνεργών εκτιμάται ότι κατάφερε να αποδράσει από το Δρομοκαΐτειο η Βίκυ Σταμάτη. Αυτό φέρεται να προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία της έρευνας που διεξάγεται για το συμβάν. Διαπιστώθηκε, για παράδειγμα, ότι το λουκέτο που βρισκόταν εξωτερικά της μπαλκονόπορτας του δωματίου της Σταμάτη είχε, περιέργως, μείνει ανασφάλιστο ή ξεκλειδώθηκε στη διάρκεια της νύχτας από άγνωστο άτομο που προσέγγισε το δωμάτιο από την εξωτερική πλευρά. Σύμφωνα με υπαλλήλους της Εξωτερικής Φρουράς που είχαν την ευθύνη φύλαξης της Σταμάτη, το κλειδί του λουκέτου κατείχε μόνο η προϊσταμένη του νοσηλευτικού προσωπικού του ψυχιατρείου.

Αλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι και το ρολό ασφαλείας εξωτερικά του δωματίου της Σταμάτη παρέμενε ανεβασμένο με απόφαση του ιατρικού προσωπικού. Καλά πληροφορημένη πηγή χαρακτήρισε το καθεστώς κράτησης της Σταμάτη «ιδιότυπο». Είπε ότι παρέμενε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο Δρομοκαΐτειο, παρότι η νοσηλεία κρατουμένων εκεί προβλέπεται για έκτακτα περιστατικά και σύντομα διαστήματα. Προσέθεσε ότι η Σταμάτη δεχόταν τακτικές επισκέψεις στο δωμάτιό της, καθώς και ότι κυκλοφορούσε με σχετική άνεση τόσο στους εσωτερικούς όσο και στους εξωτερικούς χώρους του ψυχιατρείου. Αστυνομικές πηγές θύμιζαν χθες τη σχέση που είχε αναπτύξει ο Ακης Τζοχατζόπουλος με βαρυποινίτες, όπως ο Παν. Βλαστός. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η σύζυγος του Ακη Τζοχατζόπουλου άφησε εντός του δωματίου της τρισέλιδο σημείωμα, ενώ προκειμένου να ξεγελάσει τους φρουρούς είχε τοποθετήσει κάτω από τα σκεπάσματα του κρεβατιού της μαξιλάρια. Στο πλαίσιο της έρευνας αναζητήθηκε χθες από αστυνομικούς το ανήλικο παιδί της, το οποίο τελικά εντοπίστηκε σε φιλικό σπίτι των γονιών της, στο χωριό Ζέλι Φθιώτιδας.

Στο μεταξύ, ελεύθεροι αφέθηκαν οι τέσσερις σωφρονιστικοί υπάλληλοι που εκτελούσαν σε βάρδιες τη φύλαξη της Βίκυς Σταμάτη, οι οποίοι είχαν συλληφθεί. Η απόφαση ελήφθη από τον εισαγγελέα Εφετών, Γρ. Πεπόνη που χειρίζεται την έρευνα για την απόδραση. Κρίθηκε ότι δεν συντρέχουν λόγοι να κινηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου σε βάρος τους από τη στιγμή που διενεργείται και προκαταρκτική εξέταση για το ίδιο ζήτημα. Αναμένεται να δώσουν εξηγήσεις προσεχώς.

Εισαγγελική έρευνα, με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Ισίδωρος Ντογιάκος, για την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών υπό τις οποίες η σύζυγος του πρώην υπουργού απέδρασε από το Δρομοκαΐτειο. Παράλληλα, με εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου, διενεργείται κατεπείγουσα έρευνα για απόδοση πειθαρχικών ευθυνών, αν εντοπιστούν, στους υπαλλήλους, εξωτερικούς φρουρούς που είχαν αναλάβει την ευθύνη της φρούρησής της. Ο υπουργός προανήγγειλε αλλαγές, ώστε στο εξής να μπορούν να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο κρατουμένων στον Κορυδαλλό και γυναίκες κρατούμενες, κάτι που δεν γίνεται μέχρι σήμερα.

Η Βίκυ Σταμάτη, η οποία εκτίει ποινή κάθειρξης 12 ετών μετά την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την υπόθεση με τις μίζες εκατομμυρίων σε εξοπλιστικά προγράμματα, εισέπραξε προχθές (μία ημέρα πριν από την απόδρασή της) την 5η κατά σειρά απόρριψη του αιτήματός της για αποφυλάκιση. Το Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας, όπως και άλλοι δικαστικοί σχηματισμοί στο παρελθόν, δεν έκανε δεκτό το αίτημά της να διακοπεί η κράτησή της, με το σκεπτικό ότι αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής υγείας και ότι το ανήλικο παιδί της μεγαλώνει με τους γονείς της, καθώς η ίδια και ο Ακης Τσοχατζόπουλος είναι τρία χρόνια στη φυλακή. Ο πρώην υπουργός έκανε έκκληση στη σύζυγό του να εμφανιστεί, ενώ και οι συνήγοροί της Αλέξης Κούγιας και Φραγκίσκος Ραγκούσης έκαναν ανάλογες εκκλήσεις μέσω τηλεοπτικών εκπομπών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή