Ισλαμιστές μαχητές στο στρατόπεδο προσφύγων Γιαρμούκ

Ισλαμιστές μαχητές στο στρατόπεδο προσφύγων Γιαρμούκ

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε απόσταση οκτώ χιλιομέτρων από το κέντρο της Δαμασκού βρίσκεται από χθες το «Ισλαμικό Κράτος», μαχητές του οποίου κατάφεραν να διεισδύσουν στο μεγάλο στρατόπεδο Παλαιστινίων προσφύγων του Γιαρμούκ.

Οπως ανακοίνωσε ο Ανουάρ Αμπντέλ Χάντι, διευθυντής πολιτικών υποθέσεων της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) στη συριακή πρωτεύουσα, οι τζιχαντιστές «εξαπέλυσαν επίθεση στο Γιαρμούκ σήμερα (χθες) το πρωί και κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος του στρατοπέδου».

Το Γιαρμούκ βρίσκεται στα νότια προάστια της Δαμασκού και είναι το μεγαλύτερο στρατόπεδο Παλαιστινίων προσφύγων στη Συρία. Προτού ξεσπάσει ο εμφύλιος, αριθμούσε περίπου 150.000 κατοίκους και φιλοξενούσε μεγάλο αριθμό σχολείων και νοσοκομείων. Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο πληθυσμός συρρικνώθηκε σε 18.000 πρόσφυγες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σκληρότατες συνθήκες διαβίωσης, με ελλείψεις στοιχειωδών αγαθών. Παρότι η PLO προσπάθησε να κρατήσει τους Παλαιστίνιους έξω από τον συριακό εμφύλιο, το Γιαρμούκ αποτέλεσε κατ’ επανάληψη πεδίο συγκρούσεων μεταξύ της ένοπλης συριακής αντιπολίτευσης, στους κόλπους της οποίας κυριαρχούν οι τζιχαντιστές, και της παλαιστινιακής οργάνωσης PFLP-C, η οποία συμπλέει με το καθεστώς Ασαντ και υποστηρίχθηκε από τις στρατιωτικές του δυνάμεις.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων -μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία εδρεύει στο Λονδίνο- οι τζιχαντιστές εισέβαλαν στο Γιαρμούκ από τη συνοικία Χατζάρ Ασουάντ και κατέλαβαν κεντρικούς δρόμους του, ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονταν μέχρι χθες. Στο πλευρό του «Ισλαμικού Κράτους» και εναντίον των αριστερών Παλαιστινίων μαχητών του PFLP-C τάχθηκε η ισλαμική οργάνωση «Μέτωπο Αλ Νούσρα», η οποία πρόσκειται στην Αλ Κάιντα.

Ταυτόχρονα, ο ηγέτης του «Μετώπου αλ Νούσρα», Αμπού Μοχάμεντ αλ Γκολάνι, ανακοίνωσε ότι η οργάνωσή του θα επιβάλει τον ισλαμικό νόμο (σαρία) στη συριακή πόλη Ιντλίμπ, την οποία κατέλαβαν οι μαχητές του, εκδιώκοντας τον κυβερνητικό στρατό του Ασαντ.

«Χαιρετίζουμε τον λαό του Ιντλίμπ που στάθηκε στο πλευρό των παιδιών του, των μουτζαχεντίν… Θεού θέλοντος, θα απολαύσουμε όλοι τη δικαιοσύνη της σαρία, η οποία θα προστατεύσει τη θρησκεία μας και το αίμα μας», δήλωσε ο Αλ Γκολάνι σε ραδιοφωνικό του μήνυμα. Το Ιντλίμπ βρίσκεται 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία και είναι η δεύτερη μεγάλη πόλη της Συρίας, πρωτεύουσα επαρχίας, που πέφτει στα χέρια τζιχαντιστών―η πρώτη ήταν η Ράκα, στην Ανατολική Συρία, η οποία ελέγχεται από το «Ισλαμικό Κράτος».

Ιράκ

Σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν στη Συρία, οι τζιχαντιστές υπέστησαν στρατηγικής σημασίας ήττα στο γειτονικό Ιράκ και συγκεκριμένα στη γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν, Τικρίτ. Ο Ιρακινός υπουργός Αμυνας, Χαλίντ αλ Ομπέιντι, δήλωσε χθες ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας πέτυχαν μια «μεγαλοπρεπή νίκη» εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους», το οποίο είχε καταλάβει την πόλη τον περασμένο Ιούνιο, προσθέτοντας ότι «η αποστολή για την απελευθέρωση της Τικρίτ εκπληρώθηκε».

Υστερα από πολιορκία ενός μήνα, ο κυβερνητικός στρατός του Ιράκ και οι σιιτικές πολιτοφυλακές που μάχονταν στο πλευρό του ανακατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης, παρότι μέχρι χθες απέμεναν ακόμη κάποιοι θύλακοι αντίστασης και αρκετοί ελεύθεροι σκοπευτές των τζιχαντιστών. Η απελευθέρωση της Τικρίτ ανοίγει τον δρόμο για την αποφασιστική επίθεση του κυβερνητικού στρατού και των Κούρδων με στόχο την ανακατάληψη της Μοσούλης που βρίσκεται στα χέρια του «Ισλαμικού Κράτους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή