Στρατηγική όξυνσης από Αγκυρα

Στρατηγική όξυνσης από Αγκυρα

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη στιγμή που το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ετοιμάζεται να αρχίσει τις συνομιλίες με την Τουρκία στις 22 Απριλίου, σύμφωνα με πληροφορίες, για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, η Αγκυρα συντηρεί κατά τρόπο προκλητικά εχθρικό, τη συζήτηση της προηγούμενης εβδομάδας στην τουρκική εθνοσυνέλευση σχετικά με την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας 16 ελληνικών νησιών και βραχονησίδων.

Η διατήρηση της συζήτησης και σε διπλωματικό επίπεδο προκαλεί υπόνοιες στην Αθήνα ότι ενδεχομένως η Aγκυρα να οξύνει το διμερές κλίμα, είτε για εσωτερικούς λόγους, είτε γιατί θέλει να πιέσει την Αθήνα για παραχωρήσεις στο πλαίσιο των συνομιλιών για τα ΜΟΕ, κάτι που η Αθήνα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν προτίθεται να κάνει.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Μπιλγκίτς δήλωσε χθες ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει «τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της» στο Αιγαίο, και πρόσθεσε ότι «η προσέγγισή μας στα θέματα του Αιγαίου είναι ξεκάθαρη και τη γνωρίζουν καλά όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές». Ο Τούρκος αξιωματούχος απαντούσε στη δήλωση του Eλληνα ομολόγου του, Κωνσταντίνου Κούτρα, ο οποίος σχολιάζοντας τη συζήτηση στην τουρκική εθνοσυνέλευση είχε απορρίψει κατηγορηματικά τους τουρκικούς ισχυρισμούς και είχε υπογραμμίσει: «Ουδεμία αμφισβήτηση και ουδέν σημείο αμφιβολίας υφίσταται σχετικά με το καθεστώς οποιουδήποτε νησιού ή νησίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Aλλωστε, η διεθνής νομιμότητα είναι από τις βάσεις του ευρωπαϊκού πολιτισμού και δεν μεταβάλλεται ούτε με προθέσεις παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου ούτε με μονομερείς δηλώσεις ή ενέργειες».

Η συντήρηση του θέματος από τουρκικής πλευράς, έχει προκαλέσει εύλογο προβληματισμό στο υπουργείο Εξωτερικών γιατί, όπως εκτιμούν έμπειροι διπλωμάτες, αν επρόκειτο για μια συζήτηση που προήλθε από κάποια ακραία στοιχεία στην Τουρκία θα έληγε εκεί. Αλλά, επισημαίνουν, οι απόψεις αυτές, έχουν υιοθετηθεί ουσιαστικά από την τουρκική κυβέρνηση. Είναι αυτονόητο σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι το κλίμα εν όψει των συνομιλιών για τα ΜΟΕ επιβαρύνεται και υπό αυτό το πρίσμα είναι αμφίβολο τι αποτελέσματα μπορούν να επιτευχθούν.

Ο Τούρκος εκπρόσωπος δήλωσε ακόμη, ότι η Αγκυρα έχει «την πολιτική βούληση και την αποφασιστικότητα για την ουσιαστική και μόνιμη λύση όλων των διαφορών στο Αιγαίο, με ειρηνικά μέσα, που θα βασίζονται στα αμοιβαία συμφέροντα, έτσι όπως προβλέπεται από τα Ηνωμένα Εθνη». Κάλεσε την Αθήνα να αποφεύγει «μονομερείς ενέργειες που θα βλάψουν τη θετική ατμόσφαιρα μεταξύ των δύο χωρών και θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Επιπρόσθετα, ο κ. Μπιλγκίτς κάνει λόγο για δήλωση του υπουργού Εθνικής Aμυνας Πάνου Καμμένου «που ισχυρίστηκε ότι το Αιγαίο είναι ελληνική θάλασσα», υποστηρίζοντας ότι η «στρεβλή αυτή αντίληψη, που βρίσκεται στη βάση όλων των προβλημάτων στο Αιγαίο, βλάπτει τις προσπάθειες που γίνονται για την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών και τη διευθέτηση των προβλημάτων στο Αιγαίο». Τα 16 νησιά που κατά τη συζήτηση στην τουρκική εθνοσυνέλευση μετά από ερώτηση βουλευτή του Εθνικιστικού Κόμματος, ανήκουν στην Τουρκία είναι: Οινούσσες, Θύμαινα, Φούρνοι, Αγαθονήσι, Aρκοί, Φαρμακονήσι, Καλόλιμνος, Πλατειά, Κυρά Παναγιά, Γυαλί, Σύρνα και τα ανήκοντα στην ανατολική Μεσόγειο νότια της Κρήτης, Γαύδος, Δίας, Διονυσάδες, Χρυσή, Κουφονήσι.

Σημειώνεται ότι όχι μόνο διπλωμάτες, αλλά και πανεπιστημιακές πηγές σημειώνουν ότι και για τα 16 νησιά δεν υπάρχει ίχνος αμφισβήτησης και ότι πρόκειται για ένα επικίνδυνο παιχνίδι εντυπώσεων από τουρκικής πλευράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή