Ανοικτός σε κυβέρνηση συνεργασίας ο κ. Σαμαράς

Ανοικτός σε κυβέρνηση συνεργασίας ο κ. Σαμαράς

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον απόηχο της δήλωσης Σαμαρά ότι είναι πρόθυμος να συμμετάσχει σε μία κυβέρνηση συνεργασίας που θα αναλάβει να αποτρέψει τη ρήξη της Ελλάδας με την Ευρωζώνη κινείται η επικαιρότητα στη Ν.Δ. Η σχετική αναφορά του προέδρου του κόμματος στο Bloomberg προκάλεσε αίσθηση και συνεργάτες του τέως πρωθυπουργού έσπευδαν να διευκρινίσουν ότι ο ίδιος απάντησε σε υποθετική ερώτηση που αφορούσε το εάν θα συνέπραττε κυβερνητικά εφόσον διακυβεύονταν η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Ωστόσο τα λεγόμενα του κ. Αντ. Σαμαρά, ενώ σήμερα συγκαλείται εκ νέου το άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο της Ν.Δ., αποδεικνύουν ότι, ευλόγως ίσως, τα πάντα στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινούνται σε απόλυτη συνάρτηση με τις πρωτοβουλίες του Μαξίμου και τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση Αθήνας – Ευρωζώνης. Αξίζει να αναφερθεί ότι το σενάριο συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ. αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης και στην προηγούμενη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, όταν και διατυπώθηκε με ένταση η άποψη ότι η Ν.Δ. δεν θα πρέπει να προτρέχει αλλά να διατηρήσει ανοικτές όλες τις επιλογές της.

Στο εσωτερικό της Ν.Δ., πάντως, διατυπώνονται αποκλίνουσες εκτιμήσεις για τις πραγματικές προθέσεις της ηγετικής ομάδας έναντι ενός τέτοιου ενδεχομένου που θα κινητοποιούσε και φυγόκεντρες δυνάμεις εντός της Κ.Ο. του κόμματος. Εκτιμάται ότι, επί του παρόντος, με τη στάση του ο κ. Σαμαράς επιδιώκει να διατηρήσει ανοικτό κάθε ενδεχόμενο μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο, αν και –όπως προκύπτει– το σενάριο ενός μεγάλου συνασπισμού δεν είναι το προτιμητέο για την ηγεσία της Ν.Δ.

Παρά τη συναινετική παράμετρο της συνέντευξης στο διεθνές πρακτορείο, οι ώρες που ακολούθησαν ήταν ακραίας πόλωσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αποφάσισε να κλιμακώσει προσωπικά την πολεμική έναντι της κυβέρνησης για το ζήτημα των καταλήψεων. «Η χώρα βρίσκεται υπό συνεχή κατάληψη, η δημόσια ασφάλεια απειλείται καθημερινά» επεσήμανε, στον απόηχο της προχθεσινής εισβολής αντεξουσιαστών στον περίβολο του Κοινοβουλίου και της ανάρτησης πανό μπροστά από τον χώρο του Αγνωστου Στρατιώτη. Και κατέληξε πως οι κυβερνώντες, «τυφλωμένοι από τις ιδεοληψίες τους, επανέφεραν την ανασφάλεια, όχι μόνο στην αγορά, αλλά και στον απλό πολίτη».

Ακολούθησε ένας καταιγισμός ανακοινώσεων και δηλώσεων γαλάζιων στελεχών τόσο για την ανοχή της προέδρου της Βουλής έναντι των αντεξουσιαστών όσο, κυρίως, και έναντι των χειρισμών της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με την τρόικα. «Τελικά, ο κ. Τσίπρας, ενώ έλεγε ότι δεν θέλει Μνημόνιο, υπέγραψε την παράταση του Μνημονίου, χωρίς να πάρει χρήματα», σημείωναν πηγές της Συγγρού, προσθέτοντας πως «για να αποφύγει “τον ξαφνικό θάνατο” στον οποίο οδηγούσε τη χώρα, σπεύδει τώρα να πάρει νέα μέτρα τεράστιας “καθαρής δημοσιονομικής απόδοσης” ύψους 3,5 έως 5,0 δισ. ευρώ».

Ενταση και στη Βουλή

Το παραβιασθέν «άβατο» της Βουλής αποτέλεσε σημείο τριβής και στη χθεσινή διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, εκεί όπου η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου εμφανίστηκε στην ίδια γραμμή σημειώνοντας, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, ότι «στην Κύπρο, στο Πολυτεχνείο υπήρξε εισβολή, όχι στη Βουλή». Η αναφορά της προέδρου προκάλεσε την αντίδραση των παρισταμένων, ενώ υπήρξε και ένταση με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ν.Δ. κ. Κυρ. Μητσοτάκη. Στο κλείσιμο της αντιπαράθεσης, η κ. Κωνσταντοπούλου φέρεται να προειδοποίησε την αντιπολίτευση ότι θα φέρει ευθύνη για ό,τι συμβεί εφεξής εξαιτίας της φόρτισης που απέδωσε στο προχθεσινό γεγονός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή