Φρένο στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και τις εθελουσίες

Φρένο στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και τις εθελουσίες

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκαπέντε παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό περιλαμβάνει το κείμενο που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση στους εκπροσώπους των θεσμών, μεταξύ των οποίων η εξάλειψη των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων που υπονομεύουν το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, με σεβασμό σε όλα τα θεμελιωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα.

Στη δέσμη μέτρων που προωθεί το υπουργείο Εργασίας περιγράφονται όλες οι προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, αφήνεται όμως να εννοηθεί ότι σε μεσομακροπρόθεσμο επίπεδο, θα προωθηθεί νέα ασφαλιστική νομοθεσία.

Αναλυτικά, στο κείμενο αναφέρεται πως το ασφαλιστικό πρόβλημα επιδεινώνεται εξαιτίας των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, οι οποίες θα αντιμετωπιστούν με σεβασμό σε όλα τα θεμελιωμένα δικαιώματα. Παράλληλα, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να βάλει τέλος στα προγράμματα εθελουσίας εξόδου που εφαρμόζονται κυρίως στις τράπεζες και τις ΔΕΚΟ.

Η κυβέρνηση επιμένει τόσο στην αναβολή εφαρμογής του νέου τρόπου υπολογισμού των κύριων συντάξεων, με δημοσιονομικό κόστος μόλις 2 εκατ. ευρώ για το 2015, όσο και στην αναβολή εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις με κόστος 326 εκατ. ευρώ. Και στις δύο περιπτώσεις βέβαια δεσμεύεται ότι οι «αναβολές» θα επανεξεταστούν μεσομακροπρόθεσμα, στο πλαίσιο αναθεώρησης της ασφαλιστικής νομοθεσίας. Αναφέρεται επίσης, η κατάργηση της ρήτρας θανάτου στις επικουρικές, καθώς και η αντικατάσταση του μαθηματικού τύπου στα εφάπαξ, με κόστος 70 εκατ. ευρώ. Η διατήρηση του ΕΚΑΣ θα κοστίσει επιπλέον 82 εκατ. ευρώ, ενώ 600 εκατ. ευρώ θα χρειαστούν για την καταβολή της 13ης σύνταξης στους συνταξιούχους με σύνταξη κάτω από 700 ευρώ.

Στο κείμενο προτείνεται, μεταξύ άλλων, η αξιοποίηση της περιουσίας των Ταμείων με επιπλέον έσοδα 50 εκατ. ευρώ, ενώ 150 εκατ. ευρώ για το 2015 και 300 εκατ. ευρώ για το 2016 εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν από τη δημιουργία ενός Μοναδικού Μητρώου Οφειλετών.

Τέλος, εφόσον αξιολογηθούν όλα τα παραπάνω μέτρα και έπειτα από νέες αναλογιστικές μελέτες, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ενοποιήσεις ταμείων, προσδοκώντας έσοδα της τάξης των 10 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή