Οι παρεμβάσεις για ΣΣΕ και κατώτατο μισθό

Οι παρεμβάσεις για ΣΣΕ και κατώτατο μισθό

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2016, με ενδιάμεσο σταθμό την εξίσωση των μισθών μεταξύ των λεγόμενων «λευκών κολάρων», ήτοι των υπαλλήλων γραφείου, και των «μπλε κολάρων», δηλαδή των εργατοτεχνιτών, αλλά και των νέων και των μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων, περιλαμβάνει η κυβερνητική ατζέντα για τα εργασιακά, όπως περιγράφεται στο τελικό κείμενο που εστάλη στους θεσμούς. Οκτώ είναι συνολικά οι παρεμβάσεις του ελληνικού σχεδίου και αφορούν τη μεταρρύθμιση του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων, καθώς επισημαίνεται πως οι μέχρι σήμερα αλλαγές οδήγησαν στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, τον κατακερματισμό της αγοράς και την αποδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας της εργασίας. Προτείνεται, λοιπόν, η καθιέρωση των κατώτερων όρων εργασίας μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και η αναβάθμιση του ΟΜΕΔ, έως τον Δεκέμβριο του 2015, με τη συνδρομή και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO). Περιλαμβάνονται επίσης μέτρα για τη θεσμοθέτηση συμβουλευτικής διαδικασίας προς τους εργαζόμενους, καθώς και η κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας. Για την αντιμετώπιση της «μαύρης» εργασίας προτείνονται 6 παρεμβάσεις, με κυριότερη την αναδιάρθρωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και τη διασύνδεσή του με το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΔ προκειμένου να διασταυρώνονται όλα τα στοιχεία.

Τη δέσμη μέτρων του υπουργείου Εργασίας ολοκληρώνουν η αναφορά στον νόμο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, καθώς και η δέσμευση για αξιολόγηση της πιλοτικής εφαρμογής του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή