Βαρουφάκης: Δεν υπογράφω αύξηση ΦΠΑ στα νησιά

Βαρουφάκης: Δεν υπογράφω αύξηση ΦΠΑ στα νησιά

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα άκρως σκληρό περιβάλλον διαπραγματεύσεων, εντός του οποίου η ελληνική κυβέρνηση «ματώνει», σκιαγράφησε νωρίτερα σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, κάνοντας λόγο από τη μια πλευρά για «ασφυκτικές πιέσεις» των δανειστών με στόχο, όπως είπε, να συμφωνηθούν καταστροφικές πολιτικές, και από την άλλη για «μεγάλο αγώνα» της ελληνικής κυβέρνησης. Παράλληλα, ο κ. Γ. Βαρουφάκης έκανε λόγο ουσιαστικά και για «χτυπήματα κάτω από τη ζώνη» σε βάρος της Αθήνας, μνημονεύοντας τις διαρροές των ελληνικών προτάσεων σε διεθνή ΜΜΕ, παρά το καθεστώς «εμπιστευτικότητας» που έχει επιβληθεί στις διαπραγματεύσεις, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι όλα αυτά δεν πλήττουν μόνο τη χώρα μας, αλλά και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

«Διαπραγματευόμαστε το μέλλον της χώρας αυτή τη στιγμή. Σας διαβεβαιώνουμε ότι ματώνουμε στις διαπραγματεύσεις» είπε ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας σε ερωτήσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Β. Κεγκέρογλου και Δ. Κρεμαστινού, στο πλαίσιο της διαδικασίας κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Από τα όσα συνοπτικά ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης προκύπτει ότι απέναντι στις προτάσεις της κυβέρνησης, οι Θεσμοί ουσιαστικά επιχειρούν να επιβάλλουν τις πολιτικές που είχαν συμφωνηθεί στο πλαίσιο των μνημονίων.

«Θα μπορούσε η διαπραγμάτευση να έχει κλείσει ήδη. Θα έπρεπε οι επικουρικές να έχουν μειωθεί 70%, να υπάρξει αύξηση φορολογίας ΦΠΑ στα νησιά, να κάνουμε ό,τι λέει το mail Χαρδούβελη» σημείωσε μεταξύ άλλων. Χαρακτηριστικά, μάλιστα, με αφορμή παρέμβαση του κ. Κρεμαστινού, αναφέρθηκε ειδικότερα και στην πίεση των δανειστών να αυξηθεί το ΦΠΑ στα νησιά: «Η κυβέρνηση καταβάλλει μεγάλο αγώνα υπό δύσκολες συνθήκες, αλλά πιστεύω ότι θα πετύχει ο αγώνας να μην υπάρξει αύξηση ΦΠΑ στα νησιά. Ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις. Δεσμεύομαι, όμως, προσωπικά, ότι δεν θα υπογράψω μια τέτοια αύξηση», τόνισε.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Βαρουφάκης επαναδιατύπωσε την κυβερνητική βούληση να μην συμφωνηθούν πολιτικές οι οποίες τροφοδοτούν την ύφεση και ανακυκλώνουν τα αδιέξοδα της ελληνικής οικονομίας, μίλησε για το σχεδιασμό κατάργησης της έκτακτης εισφοράς, ενώ παράλληλα επαναδιατύπωσε την κυβερνητική βούληση για νέο φορολογικό σύστημα που θα εφαρμοστεί από τα εισοδήματα του 2015, χαρακτηρίζοντας μεταξύ άλλων «μέγιστη ντροπή» την κατάργηση του αφορολογήτου που είχε αποφασιστεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις στα χρόνια των μνημονίων.

Σε κάθε περίπτωση και σχολιάζοντας σχετικές επισημάνσεις του κ. Κεγκέρογλου, ο υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει στην ελληνική οικονομία το γεγονός ότι η διάρκεια των διαπραγματεύσεων είναι μεγάλη. Η συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση δημιουργεί ασφυξία στην αγορά, εμπεριέχει τα συστατικά της ασάφειας και ανασφάλειας, έχει αρνητικό αντίκτυπο, είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι στην κυβερνητική προσπάθεια είναι επιθυμητή η συστράτευση όλων των δυνάμεων. Η διαπραγμάτευση είναι εθνική υπόθεση και πρέπει να είμαστε ενωμένοι, επανέλαβε με έμφαση.

Για τις διαρροές

Νωρίτερα, στην παρατήρηση του κ. Κεγκέρογλου ότι η Βουλή και ο λαός πρέπει να ενημερώνεται από την κυβέρνηση και όχι από διαρροές σε διεθνή ΜΜΕ-, ο κ. Βαρουφάκης έλεγε:

«Εχετε απόλυτο δίκιο, είναι απαράδεκτο ο ελληνικός λαός να ενημερώνεται από ιστοσελίδες. Δεν είναι δική μας επιλογή. Οι διαπραγματεύσεις επιβάλλουν πλήρη εμπιστευτικότητα προτάσεων και όσων λέγονται. Αυτή η εμπιστευτικότητα πλήττει την Ευρώπη». Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι και ο ίδιος θα επιθυμούσε άμεση και έγκυρη ενημέρωση από την κυβέρνηση προς το λαό, προσθέτοντας ότι έκανε ήδη αίτημα προς τους συνομιλητές του στους συνομιλητές του, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, άμεσα να δημοσιοποιούνται οι προτάσεις και οι επ’ αυτών συζητήσεις. «Τα αιτήματά μας απορρίφθηκαν επειδή, όπως ειπώθηκε, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν λειτουργούν έτσι. Ωστόσο, υπάρχουν οι διαρροές και με αυτό τον τρόπο λήττεται η εμπιστοσύνη των ευρωπαίων πολιτών σε αυτά που κάνουν οι κυβερνήσεις τους».

Από την πλευρά του ο κ. Κεγκέρογλου άφησε αιχμές για τις έως τώρα πολιτικές της κυβέρνησης και την τακτική του κ. Βαρουφάκη («Είστε της επικοινωνίας, πρέπει να αποδείξετε ότι δεν είστε μόνο της επικοινωνίας. Ελπίζω να διαπραγματεύεστε ο ίδιος» ανέφερε), ζήτησε την γρήγορη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων: «Μην ποδοπατείτε την πραγματική οικονομία», είπε χαρακτηριστικά.

«Στόχος του διαλόγου είναι να μαθαίνει ο ένας από τον άλλο και όχι να υπονομεύει ο ένας τον άλλο», σχολίασε ο κ. Βαρουφάκης.

«Εκφράζω την αγωνία μου. Μακριά από μένα αντιπολιτευτικές διαθέσεις ειδικά τώρα που δίνεται αγώνας επιβίωσης της χώρας», σημείωσε ο κ. Κρεμαστινός.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή