Οι… εισαγωγικές αλχημείες του ΣΥΡΙΖΑ

Οι… εισαγωγικές αλχημείες του ΣΥΡΙΖΑ

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«​Κύριος οίδε πότε θα διοριστούμε…», έλεγαν στωικά στην «Κ» τον Φεβρουάριο του 2013 άνεργοι θεολόγοι, κλαίγοντας τη μοίρα τους. Κάθε χρόνο εισάγονται περίπου 1.000 φοιτητές στα Τμήματα Θεολογίας και από το 2013 δεν διορίστηκε ούτε ένας στη δημόσια εκπαίδευση. Και δεν είναι οι μόνοι. Το ίδιο συμβαίνει με τους κοινωνιολόγους, που περιλαμβάνονται στις ειδικότητες στις οποίες, λόγω του κορεσμού και των μηδενικών προσλήψεων, η αναμονή για διορισμό στη δημόσια εκπαίδευση θα ξεπεράσει τα 20 χρόνια. Βέβαια, θα μπορούσαν να γίνουν ταξιτζήδες ή να μετοικήσουν στο Λονδίνο, αν θυμηθούμε τη δεκαετία του ’90 όταν -λόγω του υπερκορεσμού φιλολόγων, μαθηματικών, φυσικών κ.λπ.- κατεγράφη εξαγωγή καθηγητών στη Βρετανία και είχε κυκλοφορήσει μεταξύ των καθηγητών το σύνθημα «καλύτερα μαθηματικός στο Λονδίνο, παρά ταξιτζής στην Αθήνα». Παρ’ όλα αυτά, προχθές ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς υπέγραψε την απόφαση με την οποία, μεταξύ πολλών άλλων «περίεργων», το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας Αθηνών υπερδιπλασιάζει τους εισακτέους του, στους 210 από 100, ενώ στην Κοινωνιολογία Αιγαίου οι θέσεις αυξάνονται σε 200 έναντι 125 πέρυσι. Πρόκειται για τα δύο πανεπιστημιακά τμήματα με τις μεγαλύτερες αυξήσεις του αριθμού εισακτέων.

Η απόφαση για τον φετινό ορισμό του αριθμού αποτελεί προσβολή για τους χιλιάδες νέους που ζητούν καλές σπουδές εν μέσω οικονομικής κρίσης. Και αυτό, διότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αύξησε τις θέσεις των περιφερειακών τμημάτων ΤΕΙ, με αποτέλεσμα να αναγκάσει χιλιάδες νέους που θα εισαχθούν σε αυτά να «ξηλωθούν» για να σπουδάσουν ή… να μη σπουδάσουν.

Η αποκέντρωση των φοιτητών θα ήταν δεκτή εάν υπηρετούσε μια στρατηγική και τον στόχο της ανάπτυξης των ΤΕΙ. Εδώ όμως έχουμε απολύτως ανορθολογικό σχεδιασμό. Πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνευθεί ότι το Τμήμα Τεχνολογίας Περιβάλλοντος ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, που πέρυσι είχε μόνο έναν εισακτέο Γενικού Λυκείου, έλαβε φέτος 110 θέσεις από 100 πέρυσι, την ίδια στιγμή που η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προετοιμάζει το έδαφος για, επί της ουσίας, καταργήσεις τμημάτων περιφερειακών ΤΕΙ; Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας θα πλήξει πρωτίστως τους αποφοίτους Λυκείου από μικρομεσαία οικονομικά στρώματα, οι οποίοι συνωστίζονται στις μεσαίες βαθμολογίες επιχειρώντας να «χωρέσουν» στα όνειρά τους τις λιγοστές ευκαιρίες για επαγγελματική εξασφάλιση που θα τους παρουσιαστούν.

Και βέβαια, ας μην παραβλέψουμε την πολιτική ανακολουθία του ΣΥΡΙΖΑ. Παρότι προεκλογικά μιλούσε για «αποδέσμευση της απόκτησης του απολυτηρίου Λυκείου από την είσοδο στα πανεπιστήμια και ελεύθερη πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση», η πρώτη απόφαση που πήρε επί του θέματος η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς ήταν «μαχαίρι» του συνολικού αριθμού εισακτέων στις 68.345 από 70.305 πέρυσι. Πολλοί ήλπιζαν ότι τα ΑΕΙ θα ανοίξουν τις θύρες τους προς όλους. Ας μην το περιμένουν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή