Λεπτομέρεια οι θάλαμοι αερίων, λέει ο Ζαν-Μαρί Λεπέν

Λεπτομέρεια οι θάλαμοι αερίων, λέει ο Ζαν-Μαρί Λεπέν

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Σοβαρά προβλήματα στη συνειδητή προσπάθεια της Μαρίν Λεπέν να εμφανίσει το Εθνικό Μέτωπο ως συμβατικό κόμμα της Δεξιάς, απαλλαγμένο από τις ιδεολογικές ακρότητες του παρελθόντος, δημιούργησε χθες ο πατέρας της, Ζαν-Μαρί Λεπέν, μιλώντας σε εκπομπή μεγάλης ακροαματικότητας της γαλλικής τηλεόρασης.

Ερωτηθείς για παλαιότερες δηλώσεις του, ότι οι θάλαμοι αερίων στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης αποτελούσαν «λεπτομέρεια της σύγχρονης ιστορίας», ο επίτιμος πρόεδρος του Μετώπου, δήλωσε ευθαρσώς ότι εννοούσε όσες «αλήθειες» είχε τότε πει, επισημαίνοντας ότι αυτά δεν θα έπρεπε να σοκάρουν κανέναν.

«Οσα είχα πει αντιπροσωπεύουν τις σκέψεις μου, ότι δηλαδή οι θάλαμοι αερίων υπήρξαν μία λεπτομέρεια του πολέμου, εκτός κι αν προτιμάτε τη θέση που θέλει τον πόλεμο να υπήρξε μία λεπτομέρεια των θαλάμων αερίων» είπε ο πάντα καλός ρήτορας και ειδήμων της σοφιστείας, Ζαν-Μαρί Λεπέν. «Στέκομαι σε όσα είπα, γιατί πιστεύω ότι αυτή είναι η αλήθεια και δεν θα έπρεπε να σοκάρει κανέναν», κατέληξε ο γερόλυκος της γαλλικής ακροδεξιάς.

Τον Σεπτέμβριο του 1987, ο κ. Λεπέν είχε δηλώσεις για τους θαλάμους αερίων των ναζιστικών στρατοπέδων: «Δεν έχω μελετήσει προσεκτικά το θέμα, αλλά εκτιμώ ότι οι θάλαμοι αερίων υπήρξαν μία λεπτομέρεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου». Ο Λεπέν καταδικάσθηκε πολλάκις από τη γαλλική δικαιοσύνη για τις δηλώσεις του αυτές, τις οποίες επανέλαβε το 1997 στη Γερμανία, το 2008 σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Bretons» της γαλλικής Βρετάνης -από όπου κατάγεται- και τον Μάρτιο του 2009 από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

«Η υπόθεση αυτή έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης εναντίον μου, με τους συκοφάντες μου να εισάγουν την υποψία του αντισημιτισμού. Προκαλώ τον οιονδήποτε να μνημονεύσει έστω και μία αντισημιτική μου δήλωση στη μακρά πολιτική μου σταδιοδρομία», είπε ο κ. Λεπέν, που πρόκειται να ηγηθεί της λίστας του κόμματος στις τοπικές εκλογές του Νοεμβρίου στην περιοχή της Προβηγγίας.

Αδιαφορώντας για κάθε πιθανότητα να επιβαρύνει περαιτέρω τη θέση του, ο Ζαν-Μαρί Λεπέν συνέχισε λέγοντας: «Ο πόλεμος, όπως γνωρίζετε, είναι αποτρόπαιο πράγμα. Ενα θραύσμα όλμου σας ξεσκίζει τα σωθικά, μία βόμβα σας αποκεφαλίζει, ένας θάλαμος σας προκαλεί ασφυξία, όλα αυτά είναι πράγματι φρικτά». Σε χθεσινή του ανακοίνωση το Γαλλικό Εβραϊκό Συμβούλιο αναφέρει: «Εκφράζουμε την έντονη απογοήτευσή μας για τις δηλώσεις του επιτίμου προέδρου του Εθνικού Μετώπου, για τις οποίες έχει ήδη καταδικασθεί το 1991. Τα λόγια του αυτά δεν είναι τίποτα άλλο, παρά μία "λεπτομέρεια" στη μακρά του σταδιοδρομία μίσους».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου, Ροζέ Κουκιερμάν, «πίσω από το Εθνικό Μέτωπο κρύβονται οπαδοί της δοσιλογικής κυβέρνησης του Βισί, αρνητές του Ολοκαυτώματος και λάτρεις του στρατάρχη Πετέν. Το Εθνικό Μέτωπο ήταν και παραμένει ένα κόμμα, που πρέπει να πολεμήσουμε».

Τις δηλώσεις του πατέρα της καταδίκασε και η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν. «Οι δηλώσεις αυτές δεν έχουν νόημα. Δεν γνωρίζω κανέναν οπαδό του Πετέν στο Μέτωπο. Αντίθετα γνωρίζω για έναν υποψήφιο [τον πατέρα της] που παραπέμφθηκε ενώπιον των πειθαρχικών οργάνων επειδή επανέλαβε συνθήματα του Πετέν. Ο Λεπέν ο πρεσβύτερος διατηρεί τα αντιδραστικά του αντανακλαστικά» είπε η κ. Λεπέν.

Οι δηλώσεις του Ζαν-Μαρί Λεπέν ενόχλησαν ιδιαίτερα τη Μαρίν, που επιδιώκει την αποδαιμονοποίηση του κόμματος από τις ιστορικές ακροδεξιές και αντισημιτικές του καταβολές. Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν υπήρξε προσωπικός φίλος και υποστηρικτής λεγόμενων «αναθεωρητών» ιστορικών, όπως του Ρομπέρ Φορισόν και του Ντέιβιντ Ιρβινγκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή