Στη Μόσχα με στόχο νέο «οδικό χάρτη» ο κ. Τσίπρας

Στη Μόσχα με στόχο νέο «οδικό χάρτη» ο κ. Τσίπρας

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τηρώντας χαμηλούς τόνους, προκειμένου να αποφευχθούν συγχύσεις ως προς τη θέση της Ελλάδας στο θεσμικό οικοδόμημα της Δύσης, αλλά με υψηλές προσδοκίες όσον αφορά την πολύπλευρη ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα και του Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς και οι πρεσβείες των δύο χωρών, εργάζονται πυρετωδώς για την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα στις 8 και 9 Απριλίου.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη διπλωματική πηγή, βασικό μέλημα του Ελληνα πρωθυπουργού είναι η αναβάθμιση των διμερών σχέσεων, όχι όμως μόνο σε επίπεδο διακηρύξεων όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, αλλά με τη διαμόρφωση ενός σταθερού πλαισίου πολιτικού διαλόγου, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι υπάρχουν και διαφωνίες μεταξύ Αθήνας και Μόσχας. Με την ίδια λογική, ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει να υπάρξει ένα συμφωνημένο πλαίσιο δράσης, ένας «οδικός χάρτης» σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, με στόχο να αναθερμανθούν οι διμερείς σχέσεις και να δημιουργηθούν νέες προοπτικές για την ανάπτυξή τους.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επιβεβαιώσει στο Κρεμλίνο τον σεβασμό της Ελλάδας στις συμβατικές της υποχρεώσεις στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, και να εκφράσει την κοινή θέση της Ε.Ε. και των ΗΠΑ υπέρ της ειρήνευσης στην Ουκρανία και κατά της προσάρτησης της Κριμαίας. Ταυτόχρονα, όμως, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να υπογραμμίσει ότι οι ευρωπαϊκές δομές ασφάλειας θα πρέπει αναγκαστικά να συμπεριλαμβάνουν και τη Ρωσία, γιατί μόνον έτσι μπορεί να εδραιωθεί το αίσθημα ασφάλειας και συνεργασίας στη Γηραιά Ηπειρο.

Διεθνές ενδιαφέρον

Ολο το προηγούμενο διάστημα και ενώ είχε ανακοινωθεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μόσχα, εκδηλώθηκε διεθνές ενδιαφέρον από μεγάλες δυτικές χώρες, που ζητούσαν διευκρινίσεις σχετικά με τους στόχους της επίσκεψης, εμφανώς επηρεασμένες από τη διαφωνία της Αθήνας στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Η ελληνική κυβέρνηση παρείχε τις αναγκαίες διαβεβαιώσεις, αλλά όπως επισημαίνουν συνεργάτες του κ. Τσίπρα, η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να διαφωνεί με τις κυρώσεις και θα προωθήσει τη διμερή συνεργασία όπου το απαιτούν τα εθνικά συμφέροντα όπως κάνουν και άλλες δυτικές χώρες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι διασαλεύεται η τάξη πραγμάτων εντός του ΝΑΤΟ ή της Ε.Ε. Σε ανάλογο κλίμα κινούνται και τα επιχειρήματα της Αθήνας όσον αφορά τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα.

Η ελληνική κυβέρνηση, έχοντας μελετήσει συμφωνίες άλλων δυτικών χωρών, ιδιαίτερα της Γερμανίας με τη Ρωσία, θεωρεί ότι οι όποιες ενστάσεις για την ελληνορωσική ενεργειακή συνεργασία είναι εξαιρετικά αδύναμες και, υπό αυτό το πρίσμα, ο πρωθυπουργός «αντί να καθησυχάσει τους δυτικούς, θα καθησυχάσει τους Ρώσους, διαβεβαιώνοντάς τους ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε προτάσεις», τονίζει στην «Κ» υψηλά ιστάμενη κυβερνητική πηγή.

Το όχημα μεταφοράς, από τις τυπικά καλές, αλλά ουσιαστικά καθηλωμένες διμερείς σχέσεις, είναι σύμφωνα με την ίδια πηγή οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο του αμοιβαίου Αφιερωματικού Ετους 2016 Ελλάδας – Ρωσίας. Κατά τη διάρκεια του 2016, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα εκδηλωθεί έντονη κινητικότητα με επισκέψεις υπουργών, κρατικών και κοινωνικών φορέων, και αύξηση των διπλωματικών επαφών, με την προοπτική να υπογραφεί σειρά συμφωνιών στον οικονομικό και εμπορικό τομέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή