Αντί για αποχαιρετισμό, ένα Υστερόγραφο αγάπης

Αντί για αποχαιρετισμό, ένα Υστερόγραφο αγάπης

4' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν την ρωτούσαμε «πόσο χρονών είσαι, θεία Μαίρη», μάς έλεγε «περπάτησα, πάντως, κατεβαίνοντας από το καράβι της προσφυγιάς, όπως μού ’λεγε η μητέρα μου Καλλιόπη»… Που σημαίνει ότι θά ’πρεπε να γεννήθηκε γύρω στο 1920 στη Σμύρνη, όταν άρχιζαν να μαζεύονται τα σύννεφα της Καταστροφής του 1922. Η Μαίρη, κόρη του Γιάννη Σπανούδη, περπάτησε – δεν περπάτησε στο «Και», την προκυμαία της Σμύρνης που εκεί είχε το καφενείο του ο πατέρας της. Ηταν  –γιατί πέθανε χθες, 2 Απριλίου 2015, πλήρης ημερών, από ανακοπή, στον «Ευαγγελισμό»– το μικρότερο παιδί της οικογένειας. Ο μεγαλύτερος, ο Ηλίας Σπανούδης, πολέμησε και σκοτώθηκε στη Μικρασιατική Εκστρατεία, ο πατέρας είχε πεθάνει πριν, η μαυροφόρα μητέρα πήρε τον Νίκο, τον Σπύρο, τη Βέτα και τη Μαίρη και έφυγαν με το πλοίο της προσφυγιάς, μέσα από τις φλόγες, για την Ελλάδα, νέα πατρίδα που τους αγκάλιασε, το κατά δύναμιν. Η οικογένεια έμεινε στο Μέγαρο Μαυρομιχάλη, που το είχε επιτάξει για τους Σμυρνιούς πρόσφυγες στη Λεωφόρο Αμαλίας η ελληνική κυβέρνηση. «Ωραία, απέναντι είναι ο Βασιλικός Κήπος, θα πηγαίνουν τα παιδιά να παίζουν» είπε με εγκαρτέρηση η κυρία Καλλιόπη, Ανδριώτισσα την καταγωγή. Ο Γιάννης Σπανούδης είχε πάει ν’ αγοράσει γλυκά κουταλιού από την Ανδρο, από το Μπατσί, κι εκεί είδε στο παραθύρι την Καλλιοπίτσα, ετών 18, να ποτίζει τον βασιλικό στη γλάστρα. Μπήκε μέσα και την ζήτησε από τον πατέρα της, να γίνει εκεί ο γάμος και να την πάρει μαζί του στη Σμύρνη. «Και πού σε ξέρουμε εμείς, να σου δώσουμε την κόρη μας;» είπε ο πατέρας. Οπότε, η Καλλιόπη, που δεν είχε αντιμιλήσει ποτέ στον πατέρα της, είπε: «Θα τον πάρω, φαίνεται καλός άνθρωπος. Είμαι 18 χρονών και δεν θα ποτίζω όλη μου τη ζωή τα βασιλικά!». Οπως κι έγινε, και νιόπαντρη έφυγε για τη Σμύρνη, έκανε μεγάλη οικογένεια, και γύρισε πίσω στην Ελλάδα, χήρα με τέσσερα παιδιά. Ως το τέλος της ζωής της έμεινε με την κόρη της Βέτα, που παντρεύτηκε νεαρό Σμυρνιό πρόσφυγα, με καλή δουλειά, και κράτησαν σπίτι τους τη Μαίρη, που μεγάλωσε μαζί με τα παιδιά της νέας οικογένειας. Κι η Μαίρη, που τελείωσε το εξατάξιο 4ο Γυμνάσιο Θηλέων στο Παγκράτι, έπαιζε πιάνο κι έπλεκε για τους φαντάρους του 1940, παντρεύτηκε κι αυτή από αγάπη τον Κωνσταντινουπολίτη Γιάννη Λαμπίδη, με πτυχίο ιατρικής και στέλεχος φαρμακευτικής εταιρείας, έκαναν μια κόρη, την Υακίνθη, πεντάμορφη, που κι αυτή παντρεύτηκε από αγάπη, τον Δημήτρη…

Εδώ τελειώνει με αγάπη αυτή η μικρή, αληθινή ιστορία που αφιερώνεται στις προσφυγοπούλες της πρώτης γενιάς και στις οικογένειές τους. Κάποτε θά ’ρθει ώρα να μπουν τέτοιες ιστορίες σ’ ένα αναγνωστικό σχολείου για να μη μείνει η Σμύρνη με τον «συνωστισμό»… Καλό σου ταξίδι, Μαίρη Λαμπίδη, που έπαιζες στο πιάνο τόσο όμορφα το «Κλαις»…

«Σας περιμένουμε και φέτος στο Πασχαλινό Μπαζάρ για τα Αδέσποτα Ζώα του Stray.Gr, Σάββατο και Κυριακή, 4, 5 Απριλίου, στο Thission Lofts, Πειραιώς 123»

Πρόσκληση με θέρμη καρδιάς που εγγυάται την ανταπόκριση των πραγματικών φίλων των ζώων έφθασε, πάλι, στο δημοσιογραφικό γραφείο, αυτό που πολέμησε, χρόνια πριν, με επιτυχία, το να δωρίζονται σαν παιχνίδια ζωντανά κοτοπουλάκια στα μικρά παιδιά! Με αποτέλεσμα, ύστερα από τις πρώτες χαρές, να ξεχνιούνται οι ανάγκες των ζωντανών πουλιών κι αυτά να πετιούνται, άψυχα πλέον, στα σκουπίδια.

Πολλοί θα θυμούνται τα κίτρινα πουπουλένια κοτοπουλάκια και παπάκια που τα πουλούσαν, σε πάγκους, στις αγορές της Αθήνας. Με την κατάλληλη ενημέρωση από τις εφημερίδες, το βάναυσο αυτό εμπόριο καταδικάστηκε και σταμάτησε.

Ωφελεί, λοιπόν να ενημερώνεται υπεύθυνα ο κόσμος, και ιδίως οι γονείς, ότι τα μικρά παιδιά δεν πρέπει να θεωρούν τα πουλιά αλλά και τα ζώα σαν παιχνίδια, όπως είναι τα λούτρινα! Εχουν ψυχή και την ανάγκη να τραφούν, όπως οι άνθρωποι. Κι αυτό ισχύει ιδίως για τα αδέσποτα γατιά και σκυλιά που η μοίρα τους και η σκληρότητα ορισμένων, τα καταδίκασε να ζουν στους δρόμους, ζητιανεύοντας την τροφή τους, αναζητώντας ένα κατάλυμα.

Οι πραγματικοί ζωόφιλοι είναι εκείνοι που παίρνουν στο σπίτι τους τα ζώα και τα φροντίζουν, σαν μέλος της οικογένειας. Τέτοια περίπτωση είναι οι Εθελοντές του Σωματείου Περίθαλψης και Προστασίας Αδέσποτων Ζώων, το γνωστό μας Stray.Gr, που διοργανώνουν μπαζάρ με ελκυστικά είδη σε μεγάλη ποικιλία και σε προσιτές τιμές, με τα έσοδα να πηγαίνουν στους σκοπούς του Σωματείου Περίθαλψης και Προστασίας Αδέσποτων Ζώων Stray.Gr.

Στη διάρκεια του Bazaar του Stray.Gr θα γίνει επίδειξη των σκύλων – οδηγών της Ελληνικής Σχολής Εκπαίδευσης Σκύλων – Οδηγών Τυφλών «Λάρα». Η Σχολή Σκύλων Οδηγών «Λάρα» είναι σταθερός συνεργάτης του Stray.Gr. Θα βρίσκεται στον χώρο, μαζί μας, όλο το διήμερο. Μπορείτε να βρείτε πασχαλινές λαμπάδες σε πολύ μεγάλη ποικιλία, φτιαγμένες με φαντασία και αγάπη από τους εθελοντές μας, όπως η περσινή λαμπάδα του Τήλεφου, που είχε για στολίδι στην κορδέλα σκυλάκια από κερί!

Επίσης, θα βρείτε κοσμήματα με θέμα τα ζώα, είδη για τον σκύλο και τη γάτα σας, χειροτεχνίες, βιβλία καινούργια και διαβασμένα, που πάντα κάτι έχουν να μας πουν. Και όλα τα προϊόντα του Stray.Gr, φανελάκια για μικρούς και μεγάλους, κούπες, ποδιές μαγειρικής και καλοκαιρινές ομπρέλες και τσάντες.

Οταν τα ζώα θέλουν να πουν «Ευχαριστώ» κουνούν την ουρά τους. Είναι οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου, ας τα ευχαριστήσουμε σ’ αυτό το μπαζάρ που τα έσοδα είναι για το καλό των ζώων, ολοχρονίς…

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή