Αναδρομή σε «οικήματα» γραφής και προσώπων

Αναδρομή σε «οικήματα» γραφής και προσώπων

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πραγματικά δεν μετριούνται οι φορές που έχω περάσει από αυτό το κτίριο στη συμβολή των οδών Μαυρομιχάλη και Ισαύρων στα Εξάρχεια. Ουδέποτε έμαθα, στα 20 χρόνια που έμεινα στην περιοχή, ότι αυτό το σπίτι (στη φωτογραφία του εξωφύλλου) ανήκε στη συγγραφέα Ιωάννα Μπουκουβάλα-Αναγνώστου (1904-1992). Την πληροφορία (μαζί με το ότι απέναντι έμενε ο τραγουδιστής Τζίμης Μακούλης και ότι κατά διαστήματα έχει μείνει και ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος όταν σπούδαζε στην Αθήνα) μας δίνει ο Δημήτρης Καλοκύρης με το τελευταίο του απρόβλεπτο –όπως πάντα– βιβλίο με τον τίτλο «Ισαύρων» (εκδ. Αγρα). Ο ίδιος έμεινε σε αυτό το σπίτι στις αρχές της ανήσυχης και δημιουργικής δεκαετίας του ’60 για «τρία-τέσσερα χρόνια», όπως σημειώνει.

Και μ’ έναν τρόπο και σ’ αυτό το βιβλίο κάνει μια αναδρομή σε παλιά «οικήματα» της ποίησης, του στίχου, της μορφής, των παρεών και των προσώπων που έγιναν η αφορμή για τη δημιουργία αυτών των στίχων.

Μια επιστροφή σε χρόνια και πρόσωπα μέσω των στίχων: «Το πρώτο μας ψυγείο ήταν του πάγου / (έξω φυσούσε βλοσυρή κυβέρνηση Παπάγου)». Ή: «Μπέργκμαν, Γκοντάρ, Τρυφφώ, ταινίες φρίκης / (: το παγερό χαμόγελο της Φρειδερίκης)». Ή «χούντα, ορθοδοξία, τουίστ, σπουδές, στρατός, / κρύπτες στο περιθώριο, αργές πορείες “εντός”». Ή ακόμα από το ίδιο ποίημα με τίτλο «Παροιμίες: «ενώ ανεπαισθήτως μας τραβούσε από τη μύτη / το όραμα του Τρικούπη με τη γλώσσα του Σημίτη».

Και σ’ ένα χωρίο με τίτλο «Κριτές», γράφει ο Δημ. Καλοκύρης: «Αναλις Δημήτριος, Ανδρουλιδάκης Κωνσταντίνος, Βαρβέρης Ιωάννης, Δενέγρης Αναστάσιος, Θεοφίλου Αθανάσιος, Κοκόλης Ξενοφών, Κοντός Ιωάννης, Κουνέλης Αντώνιος, Λαχάς Κωνσταντίνος, Μοσχονάς Εμμανουήλ, Παλιαδέλης Γεώργιος, Σκοπετέα Ελλη, Σουλιώτης Δημήτριος, Σπανδάγος Ιωάννης, Στεριάδης Βασίλειος, Χειμωνάς Γεώργιος: Ψηφοδέλτιο απόντων».

Ενα βιβλίο με εκπλήξεις, μνήμες και ιστορία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή