Αναστασιάδης: Κάναμε ασκήσεις επί χάρτου για ενδεχόμενο Grexit

Αναστασιάδης: Κάναμε ασκήσεις επί χάρτου για ενδεχόμενο Grexit

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Λευκωσία έχει κάνει ασκήσεις επί χάρτου για μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, την ίδια ώρα που ανακοίνωνε την άρση από τη Δευτέρα και των τελευταίων περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων στην Κύπρο. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αντικείμενο την παρουσίαση μέτρων για την τόνωση της κυπριακής οικονομίας, ο κ. Αναστασιάδης, απαντώντας σε ερώτηση για πιθανό Grexit, είπε μεν ότι «θέλει να πιστεύει πως δεν θα υπάρξει ένας τέτοιος κίνδυνος», πρόσθεσε όμως: «Αλλά επειδή μια κυπριακή παροιμία λέει του φρονίμου τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, θέλω να σας βεβαιώσω ότι έχουν γίνει όλες οι ασκήσεις επί χάρτου στο όποιο ενδεχόμενο». Ο Κύπριος πρόεδρος ανέφερε ότι πλέον «δεν υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος επιρροής της κυπριακής οικονομίας» από ένα Grexit, επισήμανε όμως πως «και για τον ελάχιστο που υπάρχει, έχει προγραμματιστεί μια σειρά από μέτρα έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί ακόμα περισσότερο».

Σε ερώτηση κατά πόσο η πλήρης άρση των περιοριστικών μέτρων στην κίνηση κεφαλαίων παραμονές της διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τις Βρυξέλλες είναι ψήφος εμπιστοσύνης προς την Αθήνα, απάντησε καταφατικά και είπε ότι «θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα αποφευχθεί η οποιαδήποτε κρίση στην Ελλάδα ή επιδείνωση της κρίσης». Πρόσθεσε ακόμη ότι η άρση των περιορισμών «δείχνει και την απόλυτη εμπιστοσύνη στο τραπεζικό μας σύστημα, που απεξαρτημένο πλέον από τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα μπορεί να προχωρήσει στην παραπέρα ευεργετικά για την οικονομία δράση του».

Εν τω μεταξύ, την αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών προκάλεσε χθεσινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Telegraph, που επικαλούμενο «πηγές κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει εκπονήσει δραστικά σχέδια για την κρατικοποίηση του τραπεζικού συστήματος της χώρας και την εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος για την αποπληρωμή των λογαριασμών, σε περίπτωση που η Ευρωζώνη δεν πάρει μέτρα για να εκτονώσει την κρίση που σιγοβράζει». Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ έλεγαν ότι «το υπουργείο σαφώς διαψεύδει το δημοσίευμα, αλλά γενικότερα δεν σχολιάζει δημοσιεύματα που σπεκουλάρουν για την κατάσταση στη χώρα μας».

«Παραχωρήσεις»

Η Telegraph επισημαίνει ότι η άποψη στην Αθήνα είναι πως οι πιστωτές της Ε.Ε. δεν έχουν ακόμη αντιληφθεί ότι το πολιτικό τοπίο έχει αλλάξει δραματικά από την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο και ότι θα πρέπει να προχωρήσουν σε πραγματικές παραχωρήσεις εάν θέλουν να αποτρέψουν μια καταστροφική ρήξη της νομισματικής ένωσης. «Προσπαθούν να μας βάλουν σε μία θέση όπου θα πρέπει είτε να αθετήσουμε τις πληρωμές προς τους πολίτες μας ή να υπογράψουμε μια συμφωνία που είναι πολιτικά τοξική για εμάς. Εάν αυτός είναι ο στόχος τους, τότε θα πρέπει να το κάνουν χωρίς εμάς», δήλωσε η πηγή. Η ίδια πηγή αναφέρει ότι η κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση ότι μια σκληρή γραμμή με τους πιστωτές ρισκάρει να ξεκινήσει μια ασταμάτητη αλυσιδωτή αντίδραση. Επιμένει όμως ότι είναι πρόθυμη να εξετάσει το χειρότερο παρά να εγκαταλείψει τις προεκλογικές της υποσχέσεις. «Ενα σχέδιο έκτακτης ανάγκης βρίσκεται ήδη στα σκαριά. Θα κλείσουμε τις τράπεζες και θα τις κρατικοποιήσουμε, θα εκδώσουμε στη συνέχεια IOUs εάν πρέπει, και όλοι ξέρουμε τι σημαίνει αυτό. Αυτό που δεν θα κάνουμε, είναι να γίνουμε προτεκτοράτο της Ε.Ε.», δηλώνει η πηγή. Είναι κατανοητό στην Αθήνα, σχολιάζει η Telegraph, ότι τέτοιες ενέργειες ισοδυναμούν με επιστροφή στη δραχμή.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή